Burse - Fonduri mutuale

Au aparut si primele miscari de crestere a pietei

11.03.2005, 00:00 15

O parte importanta din actiunile tranzactionare ieri au inregistrat aprecieri destul de importante, intre acestea fiind si titlurile Petrom care au urcat cu 5,7% si BRD, care a castigat 3,6%.



Pe de alta parte, vanzarea in continuare a unor pachete importante din actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) a coborat cursul acestor titluri din nou sub pragul de 1.100 lei/actiune, Petromidia inchizand sub acest nivel pentru prima data in ultimele luni.



Chiar daca actiunile Rompetrol Rafinare au inchis pe scadere, oridinele de la vanzare si-au gasit corespondent la cumparare, situatie care, spun brokerii, a determinat si un recul al pietei dupa ce la un moment dat indicii BET si BET-C inregistrasera cresteri de peste 3%. In pofida acestui usor recul, piata a reusit sa termine sedinta pe crestere cu aprecieri de 1,8% pentru indicele BET, respectiv 2,1% pentru BET-C. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni de pe Bursa a fost ieri de 260,1 miliarde de lei (7,2 milioane de euro).



Parerile brokerilor de pe piata difera in ceea ce priveste evolutia pietei in perioada urmatoare. Daca anumiti brokeri si analisti considera ca piata nu va mai avea cresteri importante pe termen scurt, alti brokeri cred in reluarea trendului ascendent al Bursei. "Corectia exista, dar nu e de natura sa schimbe trendul de crestere. Nu vad motive sa ma ingrijorez asupra evolutiei Bursei in perioada imediat urmatoare. Singurul aspect care ar avea un impact puternic negativ asupra pietei ar fi dat de incertitudinea la nivel guvernamental legata de chestiunea cu alegerile anticipate si de asemenea de incertitudini care ar putea aparea in ceea ce priveste aderarea Romaniei la UE. Investitorii straini sunt foarte sensibili la informatiile legate de evenimente care ar putea afecta stabilitatea politica si macroeconmica a unei tari", a declarat Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.



Brokerii spun ca amploarea scaderilor din ultimele sedinte nu constituie motive de speriat. "Avand in vedere ca piata crescuse cu peste 50% e de asteptat ca pe o corectie sa nu scada cu 3%, ci cu 15%. Ar fi constituit un motiv de ingrijorare daca scaderea s-ar fi facut pe volum, dar cu exceptia Petromidia, unde e o situatie speciala, scaderea s-a facut pe fondul absentei ordinelor de cumparare mai puternice din tara. Aceasta in conditiile in care, pe fondul pozitiilor de asteptare luate de  straini, au vandut romanii", a precizat Nilas.



Actiunile Rompetrol Rafinare au  facut ieri obiectul a doua tranzactii speciale derulate la 1.100 lei/actiune, prin care s-a transferat un pachet total de 15 milioane de actiuni. Valoarea acestor operatiuni a fost de 16,5 miliarde de lei (0,4 milioane de euro). Titlurile Petromidia au fost cele mai tranzactionate in piata, cu un rulaj de 81,9 miliarde de lei (2,2 milioane de euro).



Printre perdantele sedintei s-au aflat si actiunile altui emitent mare de pe piata, Banca Transilvania. Aceste titluri au pierdut 0,7%, ultima tranzactie realizandu-se la 14.100 lei/actiune. Operatiunile au insumat 61,8 miliarde de lei (1,7 milioane de euro).



Actiunile Petrom au inchis la 4.800 lei, mai sus cu peste 5% fata de ultima cotatie de miercuri. Titlurile BRD au fost cotate la inchidere la 58.000 lei/actiune, in crestere cu 3,6%.



 



Speculatorii, cu ochii pe companiile din ROTX



Listarea unui indice de actiuni romanesti la Bursa din Viena va duce la cresterea vizibilitatii pietei romanesti de capital pentru investitorii straini, brokerii asteptandu-se la  cresteri speculative pentru companiile care vor intra in componenta indicelui. Indicele de actiuni ROTX  (Romanian Traded Index) va fi lansat oficial marti in baza unui protocol de colaborare al Bursei de Valori din Bucuresti si a celei din Viena. "Cei care vor tranzactiona acest indice vor fi interesati si de piata spot si de aceea ne putem astepta la cresterea interesului pentru actiunile care vor intra in componenta indicelui", spune Stere Farmache, directorul Bursei de Valori Bucuresti. Companiile care vor intra in componenta indicelui nu au fost inca anuntate. El a adaugat ca indicele va putea fi tranzactionat si pe piata de la Bucuresti, iar pe baza sa investitorii vor putea avea acces la un nou produs financiar avand la baza actiuni ale unor companii romanesti. "Indicele va aduce o promovare mai buna pentru companiile care vor fi incluse. Este de asteptat ca actiunile care vor intra in componenta acestuia sa inregistreze pe termen scurt cresteri speculative," spune Grigore Chis, director de tranzactionare la societatea SSIF Broker din Cluj-Napoca. Includerea la finalul anului trecut a actiunilor Rompetrol Rafinare si Impact in indicele oficial al Bursei de Valori Bucuresti, BET a adus cateva zile de crestere sustinuta  pentru actiunile celor doua companii. Vlad Nicolaescu



 



Piata RASDAQ



Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti a tinut capul de afis al sedintei  de ieri de pe Bursa Electronica RASDAQ, cu 14 tranzactii speciale si un rulaj de 200 mld. lei (5,5 mil. euro).



Prin intermediul acestor tranzactii speciale s-au transferat pachete cuprinse intre 2,7 si 5,4 milioane de actiuni, insumand peste 17,5% din capitalul social al Biofarm. Toate tranzactiile s-au realizat la pretul de 4.000 lei/actiune, cu 20% sub pretul mediu din piata.



"Este clar ca vanzatorul a impus pretul, iar cumparatorii l-au acceptat", a declarat Marcel Murgoci, director de operatiuni la societatea de brokeraj Estinvest. "Este posibil ca Robert William Ferran sa fi vandut si restul actiunilor sale la Biofarm insa, in aceste conditii, el nu putea fi singurul vanzator", a spus Murgoci. "Probabil ca au fost mai multi cumparatori, un posibil cumparator fiind SIF Muntenia", a mai precizat el.



Aceste tranzactii aduc noi modificari in structura actionariatului societatii, dupa cele inregistrate la inceputul lui februarie. Atunci trei societati de investitii financiare s-au aratat interesate de actiunile Biofarm, SIF Oltenia achizitionand un pachet important, de 10,3% din actiunile societatii. Celelalte doua, SIF Banat-Crisana si SIF Muntenia, au achizitionat pachete mai mici, reprezentand 2,7%, respectiv 2% din actiunile Biofarm. Printre cumparatori s-a aflat si SSIF Broker din Cluj. In urma acelor tranzactii, Ferran si-a redus participatia detinuta la Biofarm de la 49% la 10%.



Ceilalti actionari semnificativi ai Biofarm sunt Health Sciences Group, care detine 24,3% din actiuni, si International Pharmaceutical Group, cu 10% din actiuni.



Actiunile Biofarm au fost cele mai tranzactionate si in piata, unde preturile au variat intre 5.000 si 5.200 lei/actiune. Fata de sedinta anterioara, pretul mediu de tranzactionare al titlurilor Biofarm s-a redus cu aproape 1%.



Dintre societatile listate la categoria I, Braiconf Braila a inregistrat o revenire atat din punctul de vedere al cursului, cat si din punctul de vedere al lichiditatii, realizand un rulaj de 4,3 miliarde de lei (120.000 de euro). Titlurile Braiconf au inchis sedinta de tranzactionare la cotatia maxima de 86.500 lei/actiune, in crestere cu peste 8% fata de sedinta precedenta.



Titlurile operatorului portuar Socep Constanta au incheiat si ele sedinta pe plus, inregistrand o apreciere de 2,34%, pana la 3.930 lei/actiune. Valoarea totala a tranzactiilor cu titluri Socep a fost de 2,5 miliarde de lei (70.000 de euro).



Per ansamblu, piata pare sa se fi stabilizat, lucru indicat si de evolutia indicelui RASDAQ-C, care a pierdut doar 0,2% in comparatie cu sedinta precedenta.
catalin.ciocan@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO