Burse - Fonduri mutuale

Astăzi este ultima zi de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim

Autor: Adrian Ionut Cojocar

17.04.2012, 00:06 846

Investitorii interesaţi de privati­za­rea celui mai mare combinat chimic din România, Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), mai au timp până astăzi la ora 11:00 pentru a depune ofertele preli­mi­nare şi neangajante la sediul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), instituţia din sub­ordinea Ministerului Economiei care se ocupă de vânzarea companiei.

Mâine se vor cunoaşte cu exactitate cine sunt investitorii in­te­resaţi să preia pachetul de control al Oltchim, în con­diţiile în care singurii in­vestitori care au fost ve­hi­culaţi până în pre­zent ca participanţi la pro­ces sunt grupul nem­ţesc PCC şi ruşii de la TISE.

Potrivit unui do­cu­ment oficial obţinut de Mediafax, redactat la ju­mătatea lunii martie, pa­tru companii, din Ro­mâ­nia, Rusia, Emiratele Ara­be Unite şi Ger­mania şi-au exprimat in­teresul pentru Oltchim.

În cadrul evaluărilor realizate de stat a re­zultat faptul că valoarea Oltchim este zero, dar că evaluată împreună cu serviciile rafinăriei Ar­pe­chim ajunge la 300 de milioane de euro.

"Vom depune oferta pentru Olt­chim până la data limită, de 17 apri­lie. Nu vă pot spune ce include pentru că am semnat un contract de confiden­ţia­li­tate", a declarat Wojciech Zaremba, reprezentantul în România al grupului PCC.

În prezent statul deţine 54,8% din ac­ţiunile Oltchim, iar grupul nemţesc PCC şi fondul Carlson, care acţionează concertat, deţin împreună circa 32% din acţiuni.

După ce statul va negocia separat cu fiecare investitor urmează ca pe data de 31 mai să aibă loc licitaţia efectivă pentru determinarea cumpărătorului pachetului de control al Oltchim, sin­gurul criteriu avut în vedere în această a doua parte a procesului de privatizare fiind preţul.

Guvernul vrea să transforme datoriile combinatului către AVAS în acţiuni de pe poziţie de forţă faţă de acţionarii minoritari, urmând să decidă că operaţiunea nu mai trebuie validată şi de AGA.

Conversia datoriilor în acţiuni ar dilua pu­ternic partici­pa­ţiile ac­ţionarilor mi­no­ritari dacă aceştia nu vor pu­tea participa cu zeci de milioane de euro la ca­pitalul companiei pen­tru a-şi menţine par­ti­ci­paţiile actuale.

"Le este frică că, aşa cum prevede legea, pu­tem să stopăm această con­versie şi aşa este mai bine să schimbe legea şi să încalce constituţia. Schimbarea legii cu sco­pul de a nu lăsa ac­ţio­narii să-şi exprime vo­tul în Adunarea Ge­ne­rală este un mesaj foarte prost pentru in­vestitorii stră­ini care vor să in­vestească în Ro­mânia. Fără sta­bilitate nu poţi să planifici nicio afacere. Noi am in­vestit mulţi bani privaţi şi vrem să avem stabilitate şi să lucrăm conform legii şi acceptăm legea", a precizat repre­zentantul grupului PCC Wojciech Zaremba.

Grupul PCC şi fondul Carlson au cheltuit în ultimii ani în jur de 10 milioane de euro pentru a-şi majora controlul în Oltchim. În prezent compania este evaluată pe bursă la 75,4 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO