Burse - Fonduri mutuale

Marile bănci de investiţii vin să dea sfaturi statului pentru listări de 1,5 mld. euro

Marile bănci de investiţii vin să dea sfaturi statului pentru listări de 1,5 mld. euro

Lucian Anghel, noul preşedinte al BVB

21.02.2012, 00:06 763

Bancheri de la JPMorgan, Gold­man Sachs şi Citigroup vor veni joi la Bucureşti pentru a vorbi despre ce ar trebui să facă statul pentru ca ofertele publice de vânzare de acţiuni pe care le are programate să se încheie cu succes şi să prezinte cele mai bune practici internaţionale pentru ofertele publice în cadrul conferinţei "Finanţarea prin Bursă. Un impuls pentru economia naţională" organizată de Bursa de Valori Bucureşti şi Ziarul Financiar.

"Sperăm să aducem trei mari bănci de investiţii de talie internaţională care să ne prezinte câteva opinii cu privire la ceea ce au făcut alte ţări şi au avut succes în domeniul pieţei de capital. Cred că opinia lor este foarte importantă şi pentru a transmite un mesaj aici, local, cu privire la faptul că dacă alţii au reuşit, noi de ce n-am putea crede în această viziune de a deveni un hub pentru Europa de Sud-Est", a declarat Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Guvernul şi-a asumat pentru anul acesta şi anul viitor vânzarea pe bursă a unor pachete de acţiuni în valoare cumu­lată de circa 1,5 miliarde de euro şi listarea perlelor statului: Romgaz, Hidroelectrica şi Nu­clear­electrica. Reprezentanţii Guvernului vor participa şi ei la conferinţă unde vor prezenta noi detalii cu privire la derularea programului de listări. Ministerul Economiei şi Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) se pregătesc să lanseze la începutul lunii martie oferta secundară de vânzare a 15% din acţiunile Transelectrica. La preţul actual de pe bursă, pachetul este evaluat la circa 44 mil. euro. Vânzarea a 15% din acţiunile Transgaz ar putea avea loc, în perioada aprilie-mai, iar reluarea ofertei pentru pachetul de 9,84% din Petrom ar putea avea loc în a doua jumătate a anului dacă preţul acţiunilor pe Bursă va creşte, iar pieţele externe îşi vor reveni.

Tot în a doua parte a anului ar putea avea loc şi listarea unui pachet de 15% din Romgaz, o vânzare extrem de aşteptată având în vedere firma şi domeniul strategic în care operează.

Băncile de investiţii internaţionale sunt direct interesate ca programul de privatizări al statului să se deruleze conform calendarului asumat. Goldman Sachs a câştigat la începutul acestui an mandatul de intermediere pentru oferta publică iniţială a Romgaz, tranzacţie evaluată la circa 400 mil. euro. Goldman va lucra la această ofertă împreună cu Erste-BCR şi Raif­feisen Capi­tal & Investment.

Richard Cormack, şeful pieţe­lor emergente, inclusiv CEE, CIS, Turcia şi MENA la Goldman Sachs, va putea explica cine ar fi cumpărătorii pentru o ofertă de anvergura listării Romgaz, care ar fi cea mai mare din istoria de până acum a pieţei de la Bucureşti.

Deşi au pierdut mandatele pentru Petrom şi Romgaz, Citi şi JP Morgan sunt şi ele interesate în continuare de ofertele de listare a 10% din Hidroelectrica şi 10% din Nuclearelectrica şi poate mai speră ca statul să caute un nou intermediar pentru Petrom, după ce ruşii de la Renaissance nu au reuşit să găsească suficienţi cumpărători pentru cea mai mare companie românească în 2011.

La conferinţă mai sunt aşteptaţi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, Gabriela Anghelache, preşedintele CNVM, dar şi directorii celor mai importante companii de stat, aflate pe lista de privatizări (Hidroelectrica, Romgaz, Transelectrica).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO