Burse - Fonduri mutuale

Artrom isi reduce productia din cauza crizei internationale

29.10.2008, 18:09 19

Producatorul de tevi TMK Artrom Slatina (ART), detinut de grupul rus cu acelasi nume, isi va reduce productia in urmatoarea perioada ca urmare a scaderii comenzilor, in special pe piata de otel pentru constructii.

"TMK Artrom si TMK Resita nu puteau ramane neafectate de scaderea consumului aparent de otel si ca mai toate companiile ne confruntam cu greutati in incarcarea capacitatilor de productie de otel si de teava. In principiu noi ne mentinem la limita piata specializata, ceea ce inseamna undeva la 80% din capacitatile de productie. Din pacate, asteptarile nu sunt foarte optimiste si noi credem ca diminuarile de consum nu au cunoscut inca punctul cel mai de jos", a declarat Adrian Popescu, directorul general al TMK Artrom Slatina.
El a mai precizat ca mai toate segmentele de activitate pe care cele doua combinatele din Romania ale TMK le deserveau au fost afectate de criza internationala care s-a tradus printr-o reducere a consumului.
"In ultimele doua luni este evident trendul de scadere a consumului mondial aparent de otel, in special in ceea ce priveste otelul pentru constructii, sectorul de prelucrari mecanice inclusiv auto si in ultima perioada si cel petrolier", spune Adrian Popescu.
Pretul otelului pe bursele internationale a consemant un declin puternic, contractele la termen cu scadenta la trei luni tranzactionandu-se in prezent la Bursa de Marfuri din Londra la pretul de circa 260 de dolari pe tona, fata de peste 1.200 de dolari pe tona, nivelul maxim atins la finele lunii iunie.
In actualul context, Artrom Slatina vrea sa se puna la adapost de dobanzile mari de pe piata creditelor bancare prin atragerea de finantari de la actionarul majoritar.
Astfel, compania a convocat recent o Adunare Generala in vederea derularii unei majorari de capital in valoare de 81 milioane de euro (305 milioane de lei), prin care grupul TMK urmeaza sa contribuie cu circa 50 milioane de euro (183,6 milioane de lei), bani care vor fi folositi intergral la rambursarea datoriilor.
Artrom a obtinut in primul semestru din acest an un profit net de 9,88 mil. lei (2,7 mil. euro), cu 77% mai mic decat in perioada similara a anului trecut, in conditiile in care afacerile au crescut cu 8,8%, la aproape 300 mil. lei (82 mil. euro).
Scaderea profitului a fost determinata in principal de operatiunile financiare, care au adus companiei pierderi de 3,17 mil. lei in primul semestru, fata de un profit de peste
22 mil. lei in perioada similara din 2007.
Compania are in prezent o capitalizare de 30 mil. euro, ultimul pret de tranzactionare al actiunilor ART fiind ieri de 9 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO