Burse - Fonduri mutuale

Arta a bătut Bursa cu randamente de 40% anul trecut

Arta a bătut Bursa cu randamente de 40% anul trecut

Ma­nuela Plăp­cianu, directorul exe­cu­tiv al casei de licitaţii Artmark

Autor: Roxana Pricop

19.04.2011, 23:37 98

Investiţia în arta românească a adus randamente medii de 40% îneuro anul trecut, mult peste câştigurile pe care le-au adusplasamentele în acţiuni, aur sau moneda europeană.

Indicele pieţei româneşti de artă, calculat de casa de licitaţiiArtmark şi care include peste 100 de artişti de patrimoniu şicontemporani, a înregistrat un randament mediu de 40% calculat îneuro în 2010. Anul trecut principalul indice bursier BET aînregistrat o apreciere de 12,3% calculată în lei, în timp ce aurula crescut cu 38% în lei, iar euro s-a apreciat cu circa 1,4% înraport cu leul. Randamentele ridicate aduse de artă sunt însăasociate cu riscuri pe măsură. Spre deosebire de investiţiile înacţiuni, plasamentele în obiecte de artă sunt mai riscante pentrucă piaţa obiectelor de artă este puţin lichidă, opacă şinereglementată.

"Indicele pieţei de artă conţine un coş de o sută de artiştiromâni care deţin ponderi egale în indice. Actualiza­rea evo­luţieiindicelui are loc săp­tămânal", a spus Ma­nuela Plăp­cianu,direc­to­rul exe­cu­tiv al casei de licitaţii Artmark.

Potrivit calculelor Art­mark, în ultimii 16 ani randamentulanual mediu al pieţei româneşti de artă a fost de 36%.

"Nu cred că asistăm la un bubble al pieţei de artă în România.De asemenea, nu cred că există pericolul ca piaţa de artă săînre­gis­tre­ze o cădere în următorii şapte-zece ani, pentru că înRomânia piaţa se află încă într-un stadiu incipient de dezvoltare.Recordul pieţei româneşti de artă este de 240.000 de euro, în timpce Ungaria a depăşit pragul de un milion de euro pentru un tablouîncă din 2007. Cel mai probabil Nicolae Grigorescu va fi pictorulcare va bate recordul de un milion de euro, este însă dificil deestimat în cât timp se va întâmpla acest lucru", a continuatPlăpcianu.

Recordul pieţei de artă este de 240.000 euro şi a foststa­bi­lit de tabloul "Cârciumă la Rucăr" semnat de NicolaeGrigo­rescu, adjudecat în cadrul licitaţiei de primăvară din

23 martie a Casei Artmark.

Anul trecut valoarea tranzacţiilor cu obiecte de artă deru­lateprin casele de licitaţii a crescut cu 124%, până la

8,3 mil. euro, însă executivul Artmark estimează că valoareareală a pieţei este dublă, de peste 16 milioane de euro, având învedere că mare parte dintre tranzacţiile de cumpărare sau vânzaresunt private şi se încheie în afara caselor de licitaţii. Pe piaţaromânească de artă sunt activi circa 1.000 de investitori, careîncheie cel puţin o tranzacţie de cumpărare sau vânzare în decursulunui an.

Recent, Certinvest, cel mai mare administrator inde­pendent deactive, a lansat primul fond de investiţii în artă, propunându-şisă strângă 5 milioane de euro. Ad­minis­tra­torul mizează pe unrandament anual de peste 15%, calculat în euro. Suma minimă deinvestiţie este de 5.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO