Burse - Fonduri mutuale

Cine ar fi în cărţi pentru funcţia de vicepreşedinte ASF pe piaţa de capital. Gabriel Grădinescu candidează, dar pe listă este şi Gabriela Horga, deputată PNL de Giurgiu. UPDATE. Gabriela Horga: Aş fi onorată, dar este o decizie importantă şi nu mă pot pronunţa pentru că nu a existat o propunere oficială

Sursa foto: Facebook.com

Sursa foto: Facebook.com

Autor: Tibi Oprea

20.10.2023, 16:07 670

UPDATE 18:00:  Gabriela Horga a spus pentru ZF că, din câte ştie, nu s-a discutat la nivelul partidului şi nici la nivelul grupurilor parlamentare despre propunerile pentru boardul ASF şi nu are cunoştinţă să fi fost propusă de cineva.

„Probabil au loc discuţii şi se iau în calcul persoanele cele mai calificate. Nu pot să mă pronunţ pe propuneri care nu există pentru că este o decizie importantă de a renunţa la funcţiile de deputat şi vicepreşedinte al comisiei de buget şi, în primul rând, în circumscripţia în care sunt aleasă. Eu sunt şi deputat de Giurgiu, am fost votaţi cu 45%, aşa că există deja un angajament. Mă voi pronunţa în momentul în care este o decizie oficială. Aş fi onorată, dar nu mă voi autopropune”, spune Gabriela Horga.

 

Zilele acestea se analizează candidaturile pentru cei care vor fi preşedintele şi vicepreşedinţii Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru următorii patru ani, urmând ca la finalul lunii sau la începutul lunii noiembrie să aibă loc şi audierile în comisiile bugetare.

Potrivit unor informaţii ale Ziarului Financiar, Gabriel Grădinescu, actualul vicepreşedinte pe piaţa de capital, vrea să meargă mai departe cu încă un mandat, însă pe lista celor care vizează funcţia remunerată cu aproximativ 11.000 de euro ar fi intrat şi Gabriela Horga, care este deputată PNL de Giurgiu.

ZF a încercat să ia legătura cu Gabriela Horga, cu Ionuţ Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL şi cu Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, pentru a comenta pe marginea acestui subiect. Până la redactarea acestei ştiri, Nicolae Ciucă şi Gabriela Horga nu au putut fi contactaţi, iar Ionuţ Stroe a spus că „Deocamdată nu există nicio propunere. Decizia se va lua în următoarea şedinţă a Biroului Politic Naţional”.

Gabriela Horga este cea care, alături de colegii parlamentari Sebastian Burduja, George Tuţă şi Claudiu Mureşan, a depus proiectul de lege pentru simplificarea tranzacţiilor bursiere, prin impozitarea la sursă a câştigurilor cu 1% pentru investiţiile deţinute mai mult de un an şi 3% pentru cele mai mici de un an, faţă de 10% cât era anterior.

Potrivit informaţiilor de pe profilul personal de Facebook, ea este lector universitar la ASE şi fost lector la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. A mai fost secretar de stat la Cancelaria Prim-ministrului (decembrie 2019-decembrie 2020) şi a lucrat la Ministerul de Finanţe. Ea are licenţă în economie şi relaţii internaţionale şi doctorat în managementul afacerilor la ASE.

Pe partea de reglementare în piaţa de capital, lucrurile au fost limpezi în ultimii ani, însă ASF trebuie să vegheze la unele aspecte precum raportarea rezultatelor financiare în timp util, acţionariatul concertat, mai ales în cazul SIF-urilor, cum era în ultimii ani. După ce vor trece audierile, componenţa viitorului consiliu ASF va fi validată de Parlament.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO