Burse - Fonduri mutuale

Antibiotice Iasi, ultima miza importanta din industria farmaceutica locala

Antibiotice Iasi, ultima miza importanta din industria farmaceutica locala

Click pentru imaginea marita

06.11.2006, 17:00 96

Sapte producatori de medicamente, douasprezece fonduri de investitii si trei distribuitori locali din industria farmaceutica se lupta pentru ultimul producator roman de medicamente detinut de stat, Antibiotice Iasi.
La fel ca si in cazul Terapia si Sindan, privatizarea Antibiotice a atras peste 20 de oferte din partea investitorilor. Miza este importanta: o ultima oportunitate pentru grupurile care ravnesc la un loc pe o piata din Europa Centrala si de Est, de a intra pe piata locala.
Pe lista celor interesati de Antibiotice se numara grupul farmaceutic Montero si compania Polisano din Sibiu, ambele cu activitati de distributie si retail de medicamente, compania Phonix Laboratorium din Ungaria, producatorul Ozone Laboratories si firma canadiana Acic Pharmaceuticals, conform informatiilor vehiculate in piata.
Un consortiu condus de producatorul Biofarm, din care vor face parte "cel putin" SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana, SIF Moldova, SSIF Broker si omul de afaceri Dumitru Tudor, a anuntat recent ca a depus o scrisoare de intentie neangajata pentru Antibiotice.
Cateva companii straine fara activitati pe piata locala isi manifesta interesul pentru ultimul producator roman de medicamente detinut de stat. Pe lista celor interesati s-ar putea afla si o companie mare din China, cu un domeniu vast de activitate, dar si un mare jucator german si unul american.
"Cele 22 de scrisori de intentie dovedesc interesul pe care piata de profil il are pentru aceasta companie. Am finalizat strategia de privatizare, iar anuntul de vanzare va fi publicat in cel mai scurt timp posibil", a declarat Teodor Atanasiu, presedintele AVAS.
Cei interesanti au avut timp pana la 1 noiembrie sa depuna scrisori de intentie neangajate pentru Antibiotice Iasi.
Reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au precizat ca participarea altor potentiali investitori la privatizarea societatii nu este conditionata de depunerea unei scrisori de intentie. AVAS detine 53,02% dintre titlurile companiei, insa recent autoritatea a anuntat ca potentialii investitori interesati de Antibiotice vizeaza un pachet de 60-70% din companie. In aceste conditii aceasta a initiat discutii cu actionarii minoritari pentru vanzarea unui pachet de control.
Publicarea anuntului de privatizare va fi facuta de AVAS in prima jumatate a acestui luni, urmand ca intr-un interval de o luna, potentialii investitori sa depuna documentele de precalificare, prin care sa dovedeasca experienta pe care o au in industria de productie farmaceutica si respectiv capacitatea de a face investitii financiare. In acelasi timp ele va trebui sa arate ca sunt capabile sa realizeze investitii de dezvoltare, capital de lucru si protectia mediului (sume ce vor fi publicate in anuntul de privatizare).
Depunerea ofertelor financiare se va face in a doua parte a lunii decembrie.
Antibiotice ocupa locul trei in randul celor mai importanti producatori de pe piata de profil, cu o cota de 3,2% din piata la finalul anului trecut. Pentru acest an, Antibiotice si-a bugetat un profit de 8,5 mil. euro, la o cifra de afaceri de 63 mil. euro. Privatizarea companiei farmaceutice Antibiotice Iasi se anunta a fi o lupta la fel de stransa ca cele care s-au purtat pentru Terapia si Sindan, ceilalti jucatori a caror vanzare a dinamizat piata farmaceutica romaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO