Burse - Fonduri mutuale

Analiză EY: Randamentele aşteptate de investitori au ajuns la nivelul anterior pandemiei în mai multe industrii

Analiză EY: Randamentele aşteptate de investitori au...

Autor: Cosmin Pirv

18.02.2021, 12:22 255

Costul capitalului a urmat o tendinţă descrescătoare în ultimul trimestru din 2020 pentru majoritatea industriilor, după fluctuaţiile înregistrate în prima parte a anului trecut, conform analizei sectoriale EY România.

Analiza trimestrială a valorii de piaţă a companiilor se bazează pe datele financiare pentru anul trecut, recent publicate de companiile listate din principalele 10 sectoare de activitate din România: bunuri de consum şi de larg consum, energie, servicii financiare, servicii medicale, produse industriale, tehnologia informaţiei, materii prime, proprietăţi imobiliare şi servicii de telecomunicaţii.

„Pentru majoritatea industriilor analizate, perspectiva unor programe de relansare economică şi a unor scheme de fonduri nerambursabile a redus volatilitatea din piaţă şi a determinat ca randamentele aşteptate de investitori să fie similare celor observate anterior crizei provocate de Covid-19”, a declarat Ileana Guţu, partener asociat şi coordonator al Departamentului de Evaluare, modelare financiară şi analize economice, EY România.

Sectorul bunurilor de consum a înregistrat cele mai mari fluctuaţii ale costului capitalului pe parcursul anului 2020. Dacă după primul semestru al anului piaţa indica o creştere a costului capitalului pentru această industrie de peste 2 puncte procentuale, comparativ cu începutul anului, luna decembrie 2020 a arătat indicatori comparabili cu aceeaşi perioadă a anului 2019.

Sectorul proprietăţilor imobiliare, precum şi cel de IT au înregistrat creşteri accelerate ale randamentelor aşteptate de investitori în prima parte a anului 2020, urmate de scăderi semnificative în trimestrele III şi IV 2020. Astfel, prin comparaţie cu ultimii cinci ani acoperiţi de analiza EY România, la finalul anului 2020, sectorul IT şi cel al telecomunicaţiilor au atins valori minime ale costului capitalului, cu aproximativ 0,5 – 1,5 puncte procentuale mai jos faţă de perioada anterioară crizei provocate de pandemie (decembrie 2019) şi cu 2 – 3 puncte procentuale sub valorile maxime înregistrate până acum (iunie 2020).

„Atât în trimestrul al IV-lea 2020, cât şi pe toată perioada analizată (5 ani), sectoarele ale căror randamente înregistrează valori scăzute şi au o evoluţie relativ constantă rămân cele ale materiilor prime şi produselor industriale, precum şi cel al energiei”, se arată într-un comunicat al EY România.

Conform acestuia, dacă în prima parte a anului 2020 evenimentele au determinat o stagnare a pieţei prin amânarea tranzacţiilor, multiplicatorii financiari pentru toate industriile fiind la minime istorice, finalul anului a reflectat un reviriment al pieţei.

Începând cu trimestrul al III-lea 2020, optimismul investitorilor a revenit, iar multe tranzacţii au fost reluate. Activitatea de pe piaţa de fuziuni şi achiziţii a continuat să crească în trimestrul al IV-lea 2020, iar interesul pentru viitoare investiţii şi nivelul de lichiditate din piaţă pot deschide orizonturi pentru noi oportunităţi şi în 2021.

„Companiile cu o poziţie financiară istorică stabilă au beneficiat în mod particular de contextul actual al pieţei. Investitorii sunt dispuşi să plătească suplimentar pentru acele companii care au avut resursele să depăşească cu bine şocul iniţial provocat de debutul pandemiei, care au un plan de afaceri sustenabil şi o poziţie bilanţieră robustă. Pentru majoritatea industriilor, multiplicatorii de piaţă se situează la un nivel comparabil cu finalul anului 2019”, a mai spus Ileana Guţu.

Revenirea din a doua jumătatea a anului 2020 generează valori ridicate ale multiplicatorilor financiari din sectorul serviciilor medicale şi cel al proprietăţilor imobiliare, marcând gradul de oportunitate şi de atractivitate al acestor pieţe. O evoluţie ascendentă constantă şi susţinută poate fi observată pentru sectorul IT pe toată perioada analizată, iar restricţiile cauzate de Covid-19 au contribuit la accelerarea creşterii cererii pentru active şi soluţii digitale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO