Burse - Fonduri mutuale

Analiză AGISTA: Fondurile de growth cresc semnificativ în Europa. Peste 21 mld. euro au fost atrase doar în 2022

Analiză AGISTA: Fondurile de growth cresc semnificativ...

Autor: Tibi Oprea

17.07.2023, 13:46 295

Piaţa europeană de capital privat a înregistrat în ultimii ani o creştere semnificativă a activităţii de fundraising (strângere de capital), atingând niveluri fără precedent, cu un record de 170 de miliarde de euro în 2022, cu 30% mai mult în comparaţie cu anul precedent şi cu 13% peste numărul mediu de fonduri atrase în ultimii cinci ani).

Fondurile de growth au jucat un rol semnificativ în această creştere, atragând capital considerabil. Doar în 2022, 200 de fonduri europene de growth au strâns 21 de miliarde de euro, depăşind media ultimilor cinci ani cu 42%, potrivit unui raport Invest Europe.

Această dinamică se traduce prin oportunităţi uriaşe pentru antreprenori şi investitori în Europa. Fondurile de growth au deschis noi perspective şi au facilitat crearea şi extinderea afacerilor, generând inovaţie şi prosperitate economică, comentează reprezentanţii Agista, fond de growth românesc în curs de autorizare, lansat în 2022 de Impetum Group.

„De-a lungul anilor, fondurile europene de growth au înregistrat o creştere semnificativă, obţinând o cotă tot mai mare din totalul sumelor colectate pe segmentul de PE din Europa. Această evoluţie începe să aibă ecou şi în tendinţele de pe piaţa românească, având un rol relevant în susţinerea antreprenorilor şi a afacerilor româneşti. Ca fond de growth, Agista oferă IMM-urilor cu potenţial din România soluţii de creştere prin infuzie de capital şi, foarte important, knowledge de business, mai ales prin eficientizarea structurilor bilanţiere, care să le permită scalarea rapidă şi dezvoltarea la nivel local şi regional. Alături de Agista, antreprenorii pot să-şi dezvolte business-ul în mod accelerat şi sustenabil pentru a crea un impact puternic", spune Nicolae Kovacs, CEO al Agista.

O categorie relativ nouă pe piaţa românească de investiţii, fondurile de growth se concentrează pe identificarea şi susţinerea companiilor cu potenţial semnificativ de creştere, oferindu-le capital şi resursele necesare pentru a-şi accelera expansiunea şi a-şi atinge obiectivele de creştere.

Profilul investiţiei de tip growth equity are specific de acţionar minoritar, cu o componentă importantă de susţinere a companiilor pentru a face performanţă, beneficiind astfel de ghidaj şi acces la capital.

În opinia specialiştilor, fondurile de growth vor avea un rol fundamental în următorii ani în Europa de Sud-Est, prin accesul rapid la pieţe şi clienţi noi, ce se va traduce în extinderea portofoliului către arii cu potenţial de creştere, Acces la resurse, expertiză şi know-how extins prin intermediul reţelei fondului de growth şi prin sprijinirea inovaţiei şi a antreprenoriatului în regiune şi promovarea colaborării şi networking-ului între companii.

În ultimii ani, industria europeană de tech a înregistrat cele mai multe tranzacţii de fuziuni şi achiziţii cu implicarea private equity, cu o pondere de 90%, urmată de sectorul farmaceutic cu 81%, serviciile de afaceri cu 59%, serviciile financiare cu 41%, retail cu 29%, bunurile industriale şi ingineria cu 26%, energia şi utilitatile cu 18%, industria chimică cu 18%, construcţiile cu 11%, iar sectorul auto cu 7%. Acest lucru a contribuit la tendinţa ascendentă a finanţării private equity în Europa, tendinţă ce se menţine şi în prognozele pentru următorii ani.

Pe piaţa locală, Agista, împreună cu Impetum Investments, au achizitionat recent un pachet suplimentar de acţiuni în Bittnet Systems, grup românesc de companii IT listat pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti.

Prin creşterea participaţiei, Agista validează poziţia grupului Bittnet de jucător strategic în educaţie şi integrare de soluţii IT pe piaţa românească şi recunoaşte capacitatea companiei de a contribui la transformarea digitală în România.

Agista poate investi în toate domeniile de activitate, dar urmăreşte preponderent industriile IT&C, sănătate, reciclare şi agricultură specializată. De la lansare şi până în prezent, Agista a investit în Chromosome Dynamics, Eplus Smart Energy, Dendrio Solutions, GRX - de curând FORT, Top Tech şi Bittnet Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO