Burse - Fonduri mutuale

Analistii se intrec in cresterea tintelor de pret pe actiunile Petrom

Analistii se intrec in cresterea tintelor de pret pe actiunile Petrom
31.03.2010, 23:10 20

Analistii locali ai bancii grecesti Alpha Bank au urcat tinta depret pentru actiunile OMV Petrom (SNP) la 0,421 lei si recomanda"cumparare", in conditiile in care conform estimarilor lorpotentialul de crestere al actiunilor este de 22%.
Precedentul raport al Alpha Bank pe Petrom, din septembrie 2009,evalua actiunile la pretul de 0,279 de lei, cu recomandare de"pastrare".
Si analistii bancii austriece Raiffeisen Centrobank, care urmaresccu atentie evolutia actiunilor Petrom, si-au majorat tinta de pretde la 0,25 lei/actiune (la 1 februarie 2010) la 0,375 lei/actiunesi si-au schimbat recomandarea din "reducere" in "pastrare".
In general, motivele invocate de analisti pentru crestereaevaluarilor pe Petrom sunt evolutia pretului petrolului, care estede asteptat sa continue urcarea anul acesta, in conditiile in carerezervele proprii de titei reprezinta principalul atu al companiei.Alpha vede un pret mediu al titeiului de 80 de dolari/baril,estimarile Raiffeisen situandu-se in jurul aceluiasi nivel.Reducerea riscului asociat economiei romanesti, una dintrevariabilele luate in calcul in modelele analistilor reprezinta, deasemenea, un factor pozitiv.
Pe de alta parte, majoritatea analistilor sunt destul de prudenticand vine vorba de actiunile Petrom, si au evaluari care nu diferafoarte mult de pretul din piata. De exemplu, austriecii de la Erstevad actiunile la
0,32 de lei, iar cei de la KBC au un pret-tinta de
0,317 lei/actiune, potrivit ultimelor rapoarte disponibile. Printrefactorii care limiteaza potentialul de crestere al Petrom se numararentabilitatea scazuta a rafinariilor si faptul ca pretul gazeloreste reglementat de autoritati, in opinia analistilor.
Cu toate ca evolutia actiunilor Petrom s-a mentinut in general inparametrii prognozati de analisti, semanand mai degraba cu cea aactiunilor listate pe pietele mature, au fost si momente candtitlurile SNP au surprins piata, cum s-a intamplat la inceputulacestei luni, cand actiunile au crescut cu 9% intr-o singura zi,fara nicio informatie oficiala care sa justifice un asemenea rally.De la inceputul anului, titlurile Petrom au castigat deja 39%, inconditiile in care cresterea inregistrata in 2009 a fost de38%.
Compania si-a bugetat pentru acest an o crestere a profitului cu18%, la 1,61 mld. lei, o premiera pentru austriecii de la OMV carepreferau sa mearga pe bugete conservatoare. De asemenea, cifra deafaceri este estimata sa urce cu 9%, la 14 mld. lei. Investitiileprevazute pentru acest an se ridica la 6,9 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO