Burse - Fonduri mutuale

Analiştii Raiffeisen văd un an excepţional pentru Prospecţiuni şi le recomandă investitorilor să cumpere acţiunile

Analiştii Raiffeisen văd un an excepţional pentru Prospecţiuni şi le recomandă investitorilor să cumpere acţiunile

Autor: Adrian Cojocar

28.09.2011, 00:05 1443

Analiştii firmei de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment (RCI) au emis recent o recomandare de "cum­părare" pe acţiunile Prospecţiuni Bucureşti (PRSN) şi un preţ ţintă de 0,27 lei/titlu, nivel mai mare cu 47,5% faţă de cotaţia de pe parcursul şedinţei de ieri, de 0,183 lei/unitate.

Analiştii RCI cred că după mai mulţi ani în care Petrom şi Romgaz, care sunt principalii clienţi ai companiei, şi-au redus bugetele alocate pentru prospectare ale zăcămintelor de petrol şi gaze, cele două companii vor aloca mai multe fonduri pentru această activitate în anii următori pentru a putea menţine rata de înlocuire a rezervelor la nivelul din prezent de 72%.

"Anul 2011 va fi cel mai probabil unul excepţional pentru Prospecţiuni ca urmare a unei reveniri puternice a afacerilor derulate cu Petrom şi Romgaz, dar şi datorită creşterii exporturilor. În continuare suntem conservatori şi estimăm că în 2012 afacerile cu cei doi parteneri tradiţionali vor reveni la media ultimilor cinci ani cu o rată de creştere anuală de 4% în următorii ani", spun analiştii Raiffeisen Capital & Investment.

Printre aspectele pozitive văzute de aceştia se mai numără planurile de restructurare a forţei de muncă ale conducerii, în condiţiile în care costurile salariale sunt cea mai importantă componentă a costurilor Prospecţiuni.

În 2010 numărul de angajaţi ai companiei s-a redus cu circa 350 de oameni. Compania ocupă o poziţie de monopol pe piaţa din România, cu o cotă de 80% pe piaţa de prospectare geologică.

Un impact important asupra activităţii Prospec­ţiuni l-ar putea avea în următorii ani şi liberalizarea pieţei de gaze de care ar beneficia principalii clienţi ai companiei şi indirect firma de prospectare, mai spun aceştia. "Dacă contextul macroeconomic negativ se confirmă, preţul petrolului ar putea să intre pe un trend descendent, fapt ce ar avea efecte nefavorabile asupra bugetelor companiilor petroliere", atrag aten­ţia analiştii RCI.

Prospecţiuni a reuşit în ultimii ani să iasă şi pe pieţele externe şi să încheie contracte de prospectare în Portugalia şi în ţări africane, contractele externe asigurând circa 25% din afacerile prognozate în acest an.

Acţiunile Prospecţiuni au pierdut de la începutul acestui an circa 26% din valoare în ciuda rezultatelor pozitive raportate de companie în acest an. După primele şase luni Prospecţiuni şi-a majorat afacerile de 2,3 ori, la 140 mil. lei (33,2 mil. euro), şi a trecut pe profit, cu un câştig net de 27,4 mil. lei (6,5 mil. euro).

În 2011 analiştii Raiffeisen estimează pentru compania de prospectare un profit net de 41,7 mil. lei la vânzări de 263 mil. lei, iar pentru 2012 previzionează un câştig de 14 mil. lei.

Acţiunile Prospecţiuni urcau ieri cu 1,7%, la 0,183 lei/unitate, nivel la care capitalizarea companiei este de 31,1 mil. euro.

Compania este controlată de omul de afaceri Ovidiu Tender, care deţine 55,7% din acţiuni. SIF Muntenia (SIF4) este principalul acţionar minoritar cu 11,8%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO