Burse - Fonduri mutuale

Analistii Raiffeisen taxeaza Petrom pentru scaderea profitabilitatii

Analistii Raiffeisen taxeaza Petrom pentru scaderea profitabilitatii
01.09.2009, 18:54 28

Analistii bancii austriece Raiffeisen Centrobank au redus pretul tinta al actiunilor Petrom (simbol bursier SNP) cu 20%, de la 0,3 lei/actiune la 0,24 lei/actiune, modificand in acelasi timp recomandarea de investitie din "mentinere" in "vanzare".

Actiunile Petrom se tranzactionau ieri la un pret de 0,253 lei/actiune, capitalizarea companiei ridicandu-se la 14,3 mld. lei (3,4 mld. euro).

Analistii sunt de parere ca profitul din activitatea de upstream a Petrom nu este suficient pentru a acoperi pierderile inregistrate de segmentul de rafinare. In plus, acestia sunt de parere ca evolutia indecisa a pretului petrolului si declinul cererii de gaze naturale va afecta profitabilitatea segmentului de upstream a societatii.

Analistii considera ca situatia economica negativa a Romaniei a afectat cei mai importanti consumatori de gaz, respectiv jucatorii din industria chimica, acestia diminuandu-si cererea de gaze, afectand astfel productia Petrom. "Nu credem ca situatia se va imbunatati atat timp cat cererea de gaze din Romania se va mentine la un nivel scazut si modernizarea rafinariei nu va decurge conform planurilor initiale din cauza perspectivelor negative.

Efectele pozitive generate de o buna strategie de marketing, castigurile obtinute din activitatile de hedging, masurile de scadere a costurilor sau diminuarea costurilor de productie nu vor putea acoperi evolutia generala negativa a companiei", spun analistii Raiffeisen.

Acestia spun ca in momentul de fata Petrom sufera din cauza lipsei cererii pentru combustibili, neavand posibilitatea de a gasi surse alternative de profit. Cu toate acestea, analistii considera ca situatia companiei se va imbunatati dupa ce Petrom va finaliza termocentrala de la Petrobrazi in 2012.

"Compania incearca sa devina un furnizor de energie electrica generic, primul pas fiind constructia termocentralei de la Petrobrazi. Credem ca Petrom va realiza si alte investitii in alte surse de energie electrica, cum ar fi turbinele eoliene. Cu toate acestea, va lua timp pana cand noile investitii vor putea sa genereze profituri care sa acopere pierderile din activitatea de rafinarie", spun analistii.

Analistii firmei de brokeraj Target Capital din Cluj sunt de parere ca rezultatele Petrom din primele sase luni din acest an sunt favorabile, compania adaptandu-se la climatul macroeconomic, adoptand masuri de reducere a costurilor, si la operatiuni de hedging. Ei si-au modificat recomandarea din vanzarea actiunilor Petrom in mentinerea acestora, vazand un pret tinta pentru urmatoarele 12 luni de 0,287 lei/actiune, cu 7% peste ultima estimare, de 0,268 lei/actiune.

Petrom a realizat in primul semestru din acest an un profit de 923 mil. lei (circa 220 mil. euro), cu 45% sub cel realizat in perioada similara a anului trecut, in vreme ce afacerile au scazut cu 28%, la 5,90 mld. lei (1,4 mld. euro), conform situatiilor financiare individuale. Consolidat, insa, profitul Petrom a scazut cu 77%, la 331 mil. lei (78,8 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO