Burse - Fonduri mutuale

Analiştii mizează acum pe acţiuni din eşalonul doi de la Bursă

Analiştii mizează acum pe acţiuni din eşalonul doi de la Bursă

Autor: Monica Juganaru - Mediafax

27.04.2011, 23:46 143

Bursa a crescut miercuri cu 0,64%, iar tranzacţiile speciale cu0,28% din acţiunile BRD Groupe Societe Generale, în valoare de 29,6milioane lei (7,2 milioane de euro), au acoperit 80% dinlichiditate.

Şeful Departamentului de Cerce­tare Pieţe de Capital al BCRMihai Iu­lian Căruntu spune că sunt şanse reduse pen­tru oîmbunătăţire majoră a lichi­di­tăţii, chiar şi prin listări noi,până în 2013.

"Dincolo de distorsiunile asupra lichidităţii induse de perioadaadună­rilor generale, când titlurile importante sunt suspendatesuccesiv de la tranzacţionare, BVB se îndreaptă către o lichiditatede referinţă de circa 10 milioane euro pe sedinţă după listareaFondului Proprietatea. Ceea ce este cu mult mai puţin decâtlichiditatea CEZ, MOL sau OTP dacă facem o com­pa­raţie cu câte unemitent reprezentativ din ţări mai mici decât România. Din acestpunct de vedere nu mai are rost să ne amăgim în calcule, fărămărirea free-float-ului la Petrom, Transelectrica, Transgaz şi fărălistări semnificative, Romgaz fiind singura listare majoră aşeptatăpentru 2012, în condiţiile în care niciun IPO iniţiat de o companieprivată importantă nu se arată la orizont", a declarat Căruntu.

Rulajul de pe segmentul de acţiuni a fost de 36,96 milioane lei(9 milioane de euro), din care 29,6 milioane lei au reprezentatdouă tranzacţii pe piaţa Deal cu acţiunile BRD.

Potrivit analistului BCR, alte IPO-uri majore vor fi iniţiate deHidro­elec­trica şi Nuclearelectrica, inclusiv ca effect allobby-ului Franklin Templeton, dar şi ca urmare a opoziţiei BănciiMondiale şi FMI faţă de proiectul "cam­pionilor energetici".

"Cel mai devreme aceste oferte vor fi lansate în 2013 şi de laacel moment viitorul bursei va depinde exclusiv de capa­citateabrokerilor de a aduce noi com­panii, pentru că atunci nu se va maiputea spune că statul nu a sprijinit piaţa de capital. Până laastfel de oferte nu avem decât să ne mulţumim cu para­metrii delichiditate actuali", a adăugat Căruntu.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni au fostrealizate la preţuri în creştere în medie cu 0,71%. AcţiunileFondului Proprietatea şi SIF Banat-Criaşana (SIF1) au fostsuspen­date de la tranzacţionare pentru în­trunirea AGA, iarindicele BET-FI a închis cu o scădere de 0,1%.

"În funcţie şi de apetitul faţă de risc, investitorii trebuie săfie selectivi în sensul de a încerca să descopere emitenţi dineşalonul doi ca vizibilitate, care ar putea performa foarte binedin punctul de vedere al afacerilor, cum a fost cazul Azomureş sauCompa în 2010. Din acest punct de vedere Concefa Sibiu şiProspecţiuni sunt candidaţi eligibili pentru portofoliileinvestitorilor în 2011. Întotdeauna investitorii trebuie să aibă olistă lungă a potenţialilor candidaţi din rândul companiilor bineadministrate şi care pot beneficia de diferite conjuncturifavorabile în sectoarele lor de activitate", a conchis Căruntu.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Fondului Proprietatea (FP), după ce acţionariifondului au aprobat acordarea unor dividende brute cumulate de 432mil. lei în acest an, respectiv 0,03141 lei/unitate. Titlurile aufost ieri suspendate de la tranzacţionare în urma desfăşurării AGAşi au fost tranzacţionate ultima dată la un preţ de 0,579lei/unitate.

  • Titlurile Albalact Alba Iulia (ALBZ), după ce acţionarii auaprobat bugetul pe anul în curs care prevede un profit net de 9mil. lei şi venituri totale de 340,5 mil. lei. Anul trecut companiaa obţinut un câştig de numai 0,58 mil. lei şi veniturile autotalizat 269,7 mil. lei.

  • Evoluţia burselor externe, după ce piaţa americană a deschisieri cu aprecieri uşoare, de circa 0,1% pe indicele Dow Jones, iarprincipalele burse europene consemnau la aceeaşi oră avansuri înmedie de 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO