Burse - Fonduri mutuale

Analistii marilor societati de brokeraj si-au redus in ultimele luni evaluarile pe banci

Analistii marilor societati de brokeraj si-au redus in ultimele luni evaluarile pe banci

Click pentru imaginea marita

16.04.2008, 17:54 17

Societatile de brokeraj si-au motivat noile evaluari prin majorarea costului capitalului si cresterea aversiunii fata de risc a investitorilor fata de pietele de capital in general si fata de Romania in mod special.
Analistii Raiffeisen Capital & Investment (RCI) recomanda cumpararea actiunilor BRD, cu un pret tinta de 27,1 lei/actiune pentru urmatoarele 12 luni, si o pozitie neutra fata de titlurile Bancii Transilvania, pentru care estimeaza un pret de 0,74 lei/actiune, potrivit celui mai recent raport de analiza pe sectorul bancar publicat de societatea de brokeraj.
RCI si-a ajustat in scadere preturile tinta, cu 10% pe BRD si cu 28% pe TLV, fata de estimarile anterioare de 30,15 lei/actiune, respectiv 1,035 lei/actiune. Scaderea pretului tinta pentru actiunile Bancii Transilvania a fost insotita si de schimbarea recomandarii de cumparare in pastrare, in conditiile in care noul pret tinta este apropiat de cel din piata.
La inceputul lunii aprilie, ING Bank a publicat, de asemenea, un raport pe sectorul financiar-bancar in care avansa preturi tinta mai mici pentru BRD si Banca Transilvania, comparativ cu analizele precedente din toamna anului trecut. La BRD, analistii ING au taiat 23% din tinta de pret, la 23 lei/actiune, iar la TLV au redus pretul tinta cu 15%, la 0,735 lei/actiune.
Una dintre putinele societati de brokeraj care si-au mentinut preturile tinta pe BRD si TLV la acelasi nivel din toamna anului trecut este KBC Securities, care si-a reiterat preturile tinta de 0,72 lei pentru actiunile Bancii Transilvania si 29,3 lei pentru BRD in ultimul raport, de la inceputul lunii aprilie. Totusi, evaluarile KBC Securities pe bancile romanesti erau printre cele mai scazute la sfarsitul anului trecut.
In general, analistii vad un potential mai bun de crestere pentru actiunile BRD si recomanda prudenta fata de actiunile Bancii Transilvania.
"In ciuda unui mediu mai dificil decat in anii precedenti, ne asteptam ca bancile romanesti sa obtina rezultate bune in urmatoarea perioada. Institutiile financiare analizate sunt printre cele mai bine pozitionate pentru a profita de potentialul pietei romanesti, in special de cel al retailului si al IMM-urilor. Atat BRD-GSG, cat si Banca Transilvania sunt cu un pas inaintea concurentei in ceea ce priveste extinderea retelei de agentii", sustin analistii RCI.
Acestia considera insa ca mediul economic mai dificil, caracterizat prin costuri mai ridicate ale refinantarii, se va reflecta in rate mai reduse de crestere ale activelor si un nivel mai ridicat al costului riscului. Acestia sustin insa ca "ponderea creditelor in valuta la cele doua banci, si in special la Banca Transilvania, este mai redusa decat cea de pe ansamblul sistemului bancar, ceea ce le face mai putin vulnerabile la o depreciere brutala a leului".
Analistii Erste Bank au cea mai optimista evaluare pentru actiunile Bancii Transilvania, pe care le vad urcand la 0,85 lei/actiune in urmatoarele 12 luni, potrivit unui raport din februarie.
La BRD, pretul tinta al Erste este de aproape 25 lei/actiune.

Erste nu recomanda investitiile pe Bursa nici in T2

Analistii de la Erste Bank recomanda investitorilor sa nu investeasca in actiuni nici in trimestrul al doilea (T2) din acest an, acestia considerand ca perioada de incertitudine nu s-a incheiat inca, iar pietele de capital vor ramane in continuare volatile, se arata intr-un raport al bancii. Erste recomanda ca investitorii sa aiba o atitudine conservatoare fata de actiuni concretizata printr-o expunere redusa pe aceste instrumente financiare, care sunt printre cele mai riscante, si neutra fata de obligatiuni, lichiditatile fiind preferate de acestia pentru urmatoarele trei luni de zile. "Nesiguranta care predomina pe piete si primele de risc mai mari care rezulta de aici vor continua deci sa aiba o expunere importanta in conturarea sentimentului pietei in al doilea trimestru al lui 2008", spune Fritz Mostbock, analist-sef la Erste Bank. Analistii Erste se asteapta ca pietele europene sa inregistreze miscari "pe orizontala" in urmatoarea perioada, acestia apreciind ca factorii pozitivi si cei negativi sunt in echilibru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO