Burse - Fonduri mutuale

Analiştii cred că pe termen lung perspectivele Bursei sunt favorabile

Analiştii cred că pe termen lung perspectivele Bursei sunt favorabile

Autor: Stefan Musgociu

26.04.2011, 23:35 55

Bursa a scăzut marţi cu 0,33%, decuplată de linia ascendentă apieţelor vest-europene, în ab­senţa celor mai mulţi in­vestitori dela tranzacţionare, iar aproape jumătate din lichiditatea redusă afost asigurată de două deal-uri cu 7,9% din titlurile Concefa Sibiu(COFI).

Cei mai mulţi investitori au absentat şi marţi de latranzacţionare, astfel că apatia care a caracterizat bursa începândde joi a continuat. Interesul redus pentru tranzacţionare dinultimele trei şedinţe a fost determinat atât de minivancaţa dePaşte, dar şi de AGA care se derulează la unele companii. Înaceastă săptămână sunt programate majoritatea AGA la companiilelistate, iar investitorii aşteaptă deciziile acţionarilor.

"Dacă ne uităm la lichiditatea redusă, tind să cred căinvestitorii sunt încă în vacanţă. Consider că acesta este motivulprimordial pentru nota discordantă pe care a făcut-o astăzi BVBfaţă de bursele europene. În plus, mă aştept ca în aceastăsăptămână lichiditatea să aibă de suferit şi din cauza suspendăriititlurilor lichide pentru întrunirea AGA", a declarat DragoşDărăbuţ, analist la firma de brokeraj Tradeville.

Analistul apreciază că deciziile AGA nu vor avea un impactnotabil asupra investitorilor, deoarece în cele mai multe cazurireacţiile au fost vizibile încă de la publicarea propunerilorconducerii sau acţionarilor în convo­catorul adunării generale.

"Probabil că vom vedea unele corecţii după trecerea dateiex-dividend (data după care cumpărătorul unei acţiuni nu mai aredreptul să încaseze dividende - n.r.). Teoretic, după această datăpreţul acţiunii ar trebui să scadă cu o sumă aproape egală cuvaloarea netă a dividendului", a adăugat Dărăbuţ.

Ultimele operaţiuni de marţi cu cele mai lichide zece acţiuni,analizate de indicele BET, au fost efectuate la preţuri în scădereîn medie cu 0,39%. Totodată, indicele BET-FI, al acţiunilor celorcinci SIF-uri şi titlurilor Fondului Proprietatea (FP), a coborâtcu 0,44%.

Analistul crede că pe termen mediu-lung perspectivele burseilocale rămân favorabile, în primul rând datorită estimărilorpozitive privind creşterea economiei din acest an şi pentru anulviitor.

"Indicii locali se tranzacţionează în continuare la niveluriinferioare maximelor din aprilie 2010 (lună după care au începutunele corecţii mai vizibile şi ulterior, în al doilea semestrubursa înregistrând variaţii foarte uşoare - n.r.). Indicele BET acrescut cu aproape 10% de la începutul anului şi se tranzacţioneazăla un discount de 4% faţă de maximele din aprilie 2010, în timp ceBET-FI a avansat cu 15% şi se tranzacţionează la un discount de25%. Astfel, cred că mai există loc pentru creşteri pe bursă şi înacest an, deşi nu mă aştept la aprecieri foarte mari alecotaţiilor", a conchis Dărăbuţ.

Rulajul de marţi a fost asigurat în proporţie de 46% de douădeal-uri cu 7,91% din acţiunile Concefa, în valoare de 5,8 milioanelei. Titlurile au fost cedate la ora 11:16, la un preţ de 0,13 lei,respectiv cu 4,13% sub ultima cotaţie de vineri.

Cea mai recentă tranzacţie cu acţiunile Fondului a fostrealizată la 0,579 lei, preţ în scădere cu 0,17%, iar titlurileTransgaz au crescut nesemni­ficativ, cu 0,06%, la 270 de lei.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Armătura Cluj-Napoca, care au sărit ieri cu 15% şi aurămas fără vânzători după ce fondul deschis de investiţii ActiveDinamic, administrat de Swiss Capital Asset Management, a fostraportat cu o deţinere de peste 5% din companie.

  • Titlurile Socot Târgu-Mureş (SCTO), după ce compania şi-apublicat rezultatele aferente primului trimestru din acest an dupăînchiderea şedinţei de ieri de la Bursă. Ultima tranzacţie cuaceste titluri s-a derulat la un preţ de 71,05 lei/unitate.

  • Evoluţia burselor externe, după ce piaţa americană a deschisieri cu aprecieri uşoare, de circa 0,2% pe indicele Dow Jones, iarprincipalele burse europene consemnau la aceeaşi oră avansuri înmedie de 0,4%. Indicele german Dax era pe plus cu 0,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO