Burse - Fonduri mutuale

Analistii austrieci nu cred intr-o revenire a pietelor din regiune in ultimul trimestru

Analistii austrieci nu cred intr-o revenire a pietelor din regiune in ultimul trimestru

Click pentru imaginea marita

29.09.2008, 20:46 12

Analistii bancii austriece Raiffeisen Centrobank recomanda investitorilor sa-si mentina pozitiile pe Bursa din Romania, dupa ce piata a simtit din plin impactul asteptarilor negative cu privire la criza din sectorul financiar international, se arata intr-un raport al grupului.

Ca urmare, actualele conditii de pe piata internationala au facut ca investitorii sa includa in preturi riscuri considerabile. Cu toate acestea, ei spun ca este imposibil de exclus posibilitatea ca Bursa sa atinga noi minime in trimestrul patru (T4).
Potrivit analistilor Raiffeisen, analiza tehnica scoate in evidenta faptul ca indicele BET ar putea gasi un prag suport la 4.320 de puncte. O revenire de la acest nivel spre 5.500 de puncte este posibila, dar indicele ar putea la fel de bine sa-si continue deprecierea spre pragul de 3.120 de puncte, nivel cu aproximativ 30% sub cel din acest moment.
Analistii Raiffeisen vad un risc legat de asteptarile mari ale companiilor de pe Bursa cu privire la profiturile din acest an, care daca nu se realizeaza ar putea influenta negativ indicatorii de analiza fundamentala ai actiunilor.
Astfel, potrivit bugetelor companiilor incluse in indicele BET, excluzand Broker Cluj si Biofarm, profiturile ar urma sa urce in 2008 cu 88%, mult peste ratele de crestere previzionate ale altor tari din regiune, care variaza intre 0% si 30%. In 2009, profiturile sunt asteptate sa se majoreze cu 10,4%.
Singura piata regionala care intra in gratiile analistilor Raiffeisen, cu o recomandare de cumparare, este cea din Rusia, care a suferit recent o corectie drastica pe fondul conflictului cu Georgia si al crizei de lichiditati.
Grupul bancar recomanda vanzarea de actiuni pe mai toate pietele din Europa Centrala si de Est (ECE), in conditiile in care investitorii sunt ingrijorati de o posibila recesiune in zona euro, care ar putea afecta si pietele emergente.
In aceste conditii, alaturi de Bursa din Romania, analistii Raiffeisen mai recomanda mentinerea pozitiilor doar pe bursa din Ungaria.
Dupa turbulentele puternice din sectorul financiar, analistii de la Raiffeisen sunt de parere ca investitorii se vor concentra mai mult asupra bancilor sigure, cu active de calitate si adecvate din punctul de vedere al lichiditatilor.
Dintre bancile analizate de analisti, BRD sta cel mai bine din punctul de vedere al imprumuturilor neperformante si fiind de asemenea printre cele mai adecvate din punctul de vedere al capitalurilor.
Datorita dependentei lor fata de hidrocarburi, ale caror preturi au revenit spre nivelurile de la inceputul anului, actiunile din sectorul de utilitati au inregistrat corectii mai puternice in trimestrul al treilea din acest an, pe care analistii de la Raiffeisen le considera ca nejustificate avand in vedere rezultatele bune asteptate de acestia pentru urmatorii ani.
Analistii celeilalte banci austrice de pe piata locala, Erste Bank, considera ca impactul unei incetiniri economice in zona euro asupra Romaniei va fi unul redus, datorita cererii interne solide. Totusi, acestia sunt de parere ca turbulentele de pe pietele globale au dus la crearea unor piete conduse exclusiv de sentiment in Europa Centrala si de Est.
Ei sunt de parere ca avansul economic mai mare este perceput ca un fel de sinonim al riscului, mai ales daca este finantat prin credit, iar pietele emergente si, in consecinta, pietele din Europa Centrala si de Est au de suferit in urma competitiei cu pietele dezvoltate, se arata intr-un raport al grupului bancar.
"In opinia noastra, argumentele fundamentale pentru crestere pe pietele emergente raman valabile si, chiar daca sentimentul nu confirma niciun fel de decuplare, inca identificam argumente solide pentru regiunea ECE", spune Henning Esskuchen, director de cercetare pentru pietele de capital din cadrul Erste Group.
Acestia spun ca desi piata nostra ramane una destul de atractiva, cel mai probabil nu va gasi cumparatori in actualele conditii de piata.
In general, analistii Erste favorizeaza investitiile in actiuni ale companiilor mari si convergente in detrimentul celor mici sau situate pe pietele emergente, cum este cea din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO