Burse - Fonduri mutuale

Analist Saxo, despre profitul Nvidia: Nu am văzut aşa ceva până acum pe piaţa de acţiuni

Business internaţional

Analist Saxo, despre profitul Nvidia: Nu am văzut aşa...

Autor: Tibi Oprea

27.02.2024, 00:00 2348

Câştigurile Nvidia, principalul beneficiar al freneziei create pe Wall Street în jurul inteligenţei artificiale, raportate săptămâna trecută au fost cel mai important eveniment de până acum în acest an. În ciuda aşteptărilor excesive legate de publicarea veniturilor, Nvidia a oferit rezultate incredibile în ceea ce priveşte câştigurile.

„Nu am mai văzut aşa ceva până acum pe piaţa de acţiuni în ceea ce priveşte rata de creştere a veniturilor: 265% anual, pentru o companie care se estimează că va raporta venituri de aproximativ 100 de miliarde de dolari în următoarele patru trimestre. Aproape că nu ar trebui să fie posibil”, scrie Peter Garnry, şeful strategiei pe acţiuni la Saxo Bank.

Nvidia a raportat venituri de 22,1 mld. dolari în T4/2023, în contextul în care analiştii se aşteptau, în medie, la venituri de 20,6 mld. dolari. Profitul net a fost de 12,29 mld. dolari, în creştere cu 770%. În ultimul trimestru al anului financiar, Nvidia a avut venituri în creştere cu 265% faţă de anul trecut, iar estimarea privind veniturile FY25 T1 la 24 de miliarde de dolari este cu 10% peste estimarea consensului. Marja de profit net de fost de 55,6% pentru trimestrul respectiv.

„Nicio altă companie din sectorul tehnologiei cu o valoare de piaţă peste 100 de miliarde de dolari nu are acest tip de marjă de profit net. Se pare că Sam Altman, cofondatorul OpenAI, a luat cuvintele celebrului fondator Amazon, Jeff Bezos, «marja ta este oportunitatea mea» la propriu, deoarece intenţionează să înceapă o afacere cu cipuri pentru a concura cu Nvidia în businessul IA”, scrie Garnry.

Un client a reprezentat 13% din venituri în anul fiscal. Aceasta înseamnă că 7,9 miliarde de dolari de cipuri de computer au venit de la un singur client în doar un an. Pe baza creşterii agresive a cheltuielilor de capital de către Microsoft în trimestrele anterioare, cea mai bună presupunere a Saxo Bank este că acela este Microsoft. „Comentariul directorului financiar Nvidia că IA generativă a atins un <punctul critic> este cea mai fermă predicţie pe termen lung la cerere pe care o avem de la Nvidia de la începutul erei IA generative. Acesta este motorul cheie al upgrade-urilor de model pe Nvidia şi ceea ce conduce la randamentele mai mari”, mai scrie analistul.

Acesta spune că sentimentul acţiunilor va prospera cu acest rezultat în următoarele săptămâni şi nu putem exclude un scenariu de topire a acţiunilor legate de AI. Sectorul tehnologic mai larg din SUA îşi va extinde probabil impulsul. „Acesta a fost cel de-al 8-lea anunţ consecutiv de câştiguri de la Nvidia. Creează o buclă de feedback pozitiv în aşteptări, ceea ce va face din ce în ce mai dificil pentru Nvidia să depăşească în mod continuu estimările”, se arată în analiza Saxo.

Pe măsură ce impulsul tehnologic continuă, investitorii ar trebui să înceapă să se gândească la reducerea expunerii la tehnologia americană în sens mai larg. Investitorii care doresc să fie acoperiţi pe deplin în acţiuni, dar care profită de câştigurile recente excepţional de puternice în tehnologia din SUA îşi pot reduce riscul de portofoliu într-un mod uşor. Există trei sectoare care au arătat o corelaţie scăzută cu Nvidia şi acestea sunt energia, utilităţile şi produsele de consum. Investitorii îşi pot diversifica cu uşurinţă expunerea la riscul tehnologic din SUA utilizând ETF-uri care oferă expunere la aceste trei sectoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO