Burse - Fonduri mutuale

Amsterdamul redevine principalul hub de tranzacţionare de acţiuni din Europa. În medie, luna august a înregistrat tranzacţii zilnice de 8,2 miliarde de euro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Sursa foto: Profimediaimages.ro

Autor: Eduard Ivanovici

05.09.2021, 08:00 636

Amsterdamul şi-a recăpătat titlul de principal centru de tranzacţionare de acţiuni al Europei în lunile iulie şi august, depăşind încă o dată Londra, relatează Bloomberg.

În medie, au fost tranzacţionate zilnic acţiuni de 8,23 miliarde de euro în diversele centre olandeze, comparativ cu 7,63 miliarde de euro în exchange-urile din Londra, conform datelor agregate de operatorul bursier Cboe Europe.

În iunie, Londra depăşise Amsterdamul pentru prima dată în ultimul an, în condiţiile în care Brexitul a împins volumele de tranzacţionare ale oraşului în interiorul continentului. Totuşi, capitala engleză şi-a menţinut locul timp de o singură lună.

Rezultatele din august se compară cu un volum mediu de tranzacţionare de 8,86 miliarde de euro în Amsterdam în fiecare zi de-a lungul lunii iulie şi circa 8,67 miliarde pentru exchange-urile din Londra.

Marea Britanie şi-a pierdut dreptul de a accesa piaţa unică a Uniunii Europene pe 31 decembrie 2020, iar blocul comunitar nu le-a permis investitorilor aflaţi în interiorul graniţelor să tranzacţioneze acţiunile unor companii precum Airbus SE şi BNP Paribas din Regatul Unit.

Uniunea Europeană ar putea să redeschidă accesul în condiţiile în care va recunoaşte că pieţele britanice reprezintă un echivalent al propriilor sale pieţe, însă procesele de negociere au avansat încet până acum.

Cel mai probabil, diferenţele din volumele de tranzacţionare dintre cele două oraşe nu vor genera un impact major asupra bilanţurilor raportate de brokeri şi platformele de trading. Cei mai mari jucători din regiune, incluzând aici London Stock Exchange Group şi Cboe, operează atât în Londra, cât şi în UE, ceea ce le permite să obţină o parte din afaceri indiferent de locaţie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO