Burse - Fonduri mutuale

Amonil da afara aproape jumatate din angajati si merge pe intermitent

Amonil da afara aproape jumatate din angajati si merge pe intermitent
15.01.2009, 18:09 23

Actionarii producatorului de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia (AMO) au hotarat in adunarea generala de miercuri sa disponibilizeze in primul trimestru din acest an 389 din cei 872 de salariati care lucreaza in fabrica din cauza conditiilor nefavorabile de pe piata, potrivit unui raport emis pe Bursa de reprezentantii companiei.

Instalatiile de productie ale Amonil vor functiona in continuare "cu intermitenta", "in limita stocului de amoniac disponibil si posibil de achizitionat din import", se mai arata in raport. Totodata, conducerea companiei este imputernicita ca "in situatia in care piata externa si interna a ingrasamintelor chimice cu azot isi revine" sa se reia intreaga activitate a societatii si inceperea angajarilor. Conducerea companiei nu a putut fi contactata ieri pentru a oferi mai multe informatii.
Producatorul de ingrasaminte, controlat de grupul Interagro al omului de afaceri Ioan Niculae, a fost inchis in ultimele patru luni ca urmare "a situatiei deosebit de grele cauzate de criza economica mondiala, respectiv de caderea totala a preturilor de desfacere pe piata externa si interna", conform unui raport recent al companiei. Amonil a anuntat ca in prezent nu exista piata de desfacere pentru produsele pe care le realizeaza si oricum preturile la ingrasaminte practicate in prezent "sunt cu mult" sub costurile de productie aferente.
Totodata, reprezentantii companiei au tinut sa precizeze ca "au facut eforturi deosebite" pentru a achita obligatiile la stat si la unii dintre furnizori. Amonil avea la sfarsitul lunii septembrie datorii de 120 mil. lei (circa 31,5 mil. euro) si creante de 93,6 mil. lei (24,6 mil. euro).
Recent a aparut in presa informatia conform careia datoriile in valoare de peste 90 mil. lei pe care Distrigaz Sud le avea fata de Amonil au fost cumparate de o firma straina, care ar intentiona sa le recupereze prin valorificarea activelor din patrimoniul companiei.
Interagro, care a intrat in 2007 in actionariatul Amonil prin achizitia unui pachet de 6% din actiuni, are de asemenea ipoteci pe o parte din instalatiile producatorului de ingrasaminte in contul unor imprumuturi de 9 mil. euro pe care le-a acordat companiei in 2007. Din 2007, managementul Amonil a fost preluat de omul de afaceri Ioan Niculae, acesta detinand actiuni la producatorul de ingrasaminte prin Interagro, pe care o controleaza.
Compania a inregistrat in primele noua luni din 2008 un profit net de 20,8 mil. lei (5,65 mil. euro), pe fondul conditiilor favorabile din prima jumatate a anului trecut de pe piata ingrasamintelor, ale caror preturi au urcat de cateva ori fata de 2007. De la acea data insa, pe fondul agravarii crizei financiare la nivel international, preturile la ingrasaminte s-au prabusit de-a dreptul, cauzand probleme la nivelul tuturor jucatorilor de pe piata. Astfel, cel mai mare producator autohton de ingrasaminte, Azomures Targu-Mures (AZO), a fost nevoit sa trimita in somaj circa 2.000 de angajati la inceputul lunii decembrie din 2008, respectiv 70% din totalul fortei de munca, care nu au fost chemati la lucru nici pana in prezent.
Actiunile Amonil au pierdut anul trecut 82%, capitalizarea companiei fiind in prezent de circa 3 mil. euro.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO