Burse - Fonduri mutuale

Amonil, cu pierderi, dar pe val

09.07.2004, 00:00 20

Actiunile Amonil au castigat ieri 6,1%, dupa ce in sedinta precedenta, cand intreaga piata a scazut, titlurile pierdusera peste 9%.
Avansul inregistrat ieri de actiunile Amonil a venit pe fondul aparitia unor informatii potrivit carora exista o tendinta de concentare a actiunilor Amonil. Victor Dobrescu, presedintele Amonil, a confirmat ieri ca la ultima Adunare Generala exista un grup de investitori din Oradea care detineau 10% din actiunile societatii. Cresterea actiunilor Amonil a venit insa dupa respectiva Adunare Generala. Potrivit lui Dobrescu, compania a incheiat primele sase luni cu pierderi, cifra de afaceri neinregistrand o modificare substantiala fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ieri, cotatia Amonil a  depasit din nou pragul de 400 lei/actiune, pretul maxim al zilei de 410 lei/actiune fiind atins destul de repede dupa deschidere. Ultima tranzactie cu actiuni Amonil s-a perfectat la pretul de 385 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,9 miliarde lei.
Actiunile SNP Petrom au castigat ieri 1,2%, ultimul pret al zilei fiind 2.540 lei/actiune in asteptarea semnarii contractului de privatizare. Aprobarea contractul de privatizare a companiei a figurat ieri pe agenda Guvernului, dupa ce si ultima conditie a grupului OMV legata de concesionarea perimetrelor de exploatare petroliera a fost rezolvata de autoritatile romane. Este de asteaptat ca acest contract de privatizare sa fie semnat in urmatoarele zile. Valoarea tranzactiilor de ieri cu actiuni Petrom a fost de 7 miliarde lei.
Actiunile societatilor de investitii financiare (SIF) au pierdut ieri in medie 0,4%. Cel mai mare rulaj in randul SIF l-au realizat actiunile SIF Oltenia, cu operatiuni in valoare de 11,5 miliarde lei. Actiunile SIF Oltenia au fost cotate la incehidere la 7.200 lei/actiune, acelasi pret inregistrat si in sedinta de miercuri. Titlurile SIF Transilvania au pierdut 0,6%, ultima tranzactie derulandu-se la pretul de 8.200 lei/titlu. Operatiunile cu aceste actiuni au insumat 2,5 miliarde lei.
Actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti au inregistrat o apreciere usoara de 0,2%, tranzactiile din piata cu aceste actiuni fiind de 4 miliarde lei.  Cu actiunile Impact s-a derulat si o tranzactie speciala, prin intermediul careia s-a transferat un pachet total de 500.000 actiuni la pretul de 4.840 lei/actiune, cu 20 lei mai redus fata de pretul de la inchidere . Valoarea tranzactiei speciale a fost de 2,4 miliarde lei.
Investitorii au continuat si ieri sa-si marcheze profitul la companiile care au inregistrat aprecieri importante in ultima perioada si care in general nu au o lichiditate ridicata. Actiunile Rulmentul Brasov au pierdut 6,6%, ultimul pret fiind de 1.140 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 1 miliard lei. Actiunile Electroputere au scazut cu 9,8%, pretul la inchidere fiind de 2.300 lei/actiune. Transferurile cu actiuni Electroputere au fost de 480 milioane lei.



Piata Rasdaq
Cele mai tranzactionate actiuni ieri au apartinut producatorului de articole din sticla Stirom Bucuresti. Transferurile care au implicat aceste titluri au insumat 6 miliarde lei
Pachetul total de actiuni Stirom transferat ieri  reprezinta 1,9% din capitalul social al companiei. Cotatia medie a actiunilor Stirom a pierdut 2,4%, majoritatea tranzactiilor derulandu-se la pretul minim al zilei de 45.000 lei/actiune. Cel mai important actionar al Stirom este compania MGL Mediterranean Ltd., care detine o participatie  de 51,9%.
Pe fondul transferului unor pachete importante de actiuni, actiunile companiei hoteliere Robinson Predeal au castigat ieri, in medie, peste 19%.  Volumul total de actiuni transferat reprezinta 1,1& din capitalul social al companiei. Actiunile Robinson au fost cotate ieri la un pret maxim de 9.000 lei/actiune, cea mai ridicata cotatie din ultimul an. Valoarea tranzactiilor a fost de 743 milioane lei. Cel mai important actionar al companiei este Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, care detine 39,9% din actiuni. Un alt actionar semnificativ este compania Tora Invest, care detine 17,8% din actiuni. 
Actiunile Argus au fost cotate ieri la preturi cuprinse intre 23.500 lei si 24.000 lei/actiune, cotatia medie inregistrand o apreciere usoara de 0,3%. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul minim al zilei. Valoarea tranzactiilor a fost de 397 milioane lei.
Actiunile operatorului portuar Socep Constanta au revenit ieri in atentia investitorilor,  operatiunile de ieri cu aceste actiuni insumand 821 milioane lei. La nivelul pretului mediu, aceste titluri au castigat 0,7%.  Pretul minim pe care vanzatorii au fost dispusi sa-l accepte a urcat usor ieri, atingand un nivel de 1.580 lei/actiune. Pretul maxim  nu a depasit insa pragul de 1.600 lei/actiune. Nici unul din actionarii Socep nu detine, conform ultimelor raportari, un pachet mai mare de 10% din numarul total de actiuni.
Actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila au inregistrat o aprecire medie de 1,2%, tranzactiile fiind insa reduse. Pachetul total de actiuni transferat ieri nu a depasit 5.000 actiuni, pretul maxim atins pe parcursul zilei fiind de 49.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 226 milioane lei. Braiconf este controlata de salariati, care detin 39,9% din numarul total de actiuni. 
Toate cele patru tranzactii cu actiuni Rompetrol SA (Vega) s-au derulat la pretul de 550 lei/actiune. Lichiditatea actiunilor Vega continua sa se mentina la un nivel extrem de redus, transferurile de ieri totalizand doar 44 milioane lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO