Burse - Fonduri mutuale

Ameninţarea petrolului ieftin ia proporţii. Ce riscuri sunt ca Petrom să facă importuri de ţiţei dacă barilul scade la 20 $, sub costul de producţie

Ameninţarea petrolului ieftin ia proporţii. Ce riscuri...

Autor: Radu Bostan

14.12.2015, 07:00 2886

Scăderea barilului de petrol sub pragul de 40 dolari, mi­nimul ultimilor şapte ani, pune la încercare capacitatea OMV Petrom, cel mai mare producător de hi­dro­carburi din Europa de Sud-Est, de a se adapta. Dacă preţul petrolului continuă să cadă până la 20 dolari/baril, aşa cum prezic cele mai pesimiste scenarii, care sunt riscurile ca Petrom să ajungă la importuri de ţiţei?

Cotaţia Brent a petrolului, prin­ci­pala referinţă europeană, a scăzut vineri la 38 dolari/baril, atingând mi­ni­mele din decembrie 2008, după ce Agenţia Internaţională de Energie (IEA) a estimat că starea de su­pra­sa­turare a pieţei, care a dus la prăbuşirea preţului începând din iunie 2014, va dura cel puţin până la sfârşitul anului 2016. Faţă de începutul anului, barilul de petrol este mai ieftin cu peste 25%.

În cel mai pesimist scenariu, avan­sat de banca americană Goldman Sachs, revenirea pe piaţă a Iranului ar exa­cerba excesul de producţie şi ar cauza scăderea barilului până la 20 do­lari, aproape de sau sub pragul de ren­ta­bilitate al multor producători de pe­trol, inclusiv Petrom (simbol bursier SNP).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO