Burse - Fonduri mutuale

Am intrat deja în jocul ofertei de listare a Hidroelectrica: oferta fiind suprasubscrisă rămâne la decizia Fondului Proprietatea dacă merge înainte sau o închide anticipat

Am intrat deja în jocul ofertei de listare a...

Autor: Liviu Popescu

28.06.2023, 09:55 4703

Oferta de listare a producătorului de energie Hidroelectrica (H2O) la Bursa de Valori Bucureşti este suprasubscrisă atât pe tranşa investitorilor instituţionali, spre limita superioară a intervalului de preţ cuprins între 94 şi 112 lei, cât şi pe tranşa investitorilor de retail.

Pe cea din urmă, potrivit datelor agregate de ZF din platformele brokerilor, subscrierea de miercuri dimineaţă este de 106%. Din ofertă au mai rămas cinci zile, dintre care miercuri şi joi cu discount de 3% la subscriere.

Din momentul în care oferta a suprasubscrisă este la decizia Fondului Proprietatea – acţionar vânzător – dacă merge până la capăt sau poate să închidă book-ul de ordine mai devreme. Poate în orice moment să închidă oferta ceea ce înseamnă că cei care aşteaptă pentru ultima sută de metri s-ar putea să rămână pe dinafară.

O întrebare pe care investitorii interesaţi de Hidroelectrica şi-o pun în acest moment, după ce oferta de acţiuni este deja subscrisă: Se poate închide anticipat oferta de listare a Hidroelectrica sau Fondul Proprietatea va lăsa piaţa deschisă pentru a atrage cât mai multe ordine, astfel încât acţiunea să intre la tranzacţionare în forţă?

„Acţionarul Vânzător, cu acordul Societăţii (care nu va fi refuzat în mod nerezonabil) şi în urma consultării cu Coordonatorii Globali Comuni poate decide să prelungească Perioada de Ofertă, poate închide Oferta mai devreme decât s-a stabilit iniţial în cazul în care Oferta este subscrisă integral, să majoreze numărul de Acţiuni Oferite (fără a depăşi numărul maxim deţinut) sau poate modifica alte date privind Oferta“, se arată în prospectul de listare.

Suprasubscrierea pe tranşa investitorilor instituţionali arată un interes extrem de ridicat pentru zona energiei verzi, pentru o companie cu o marjă de profit de 47% şi o evaluare de maxim 50 mld. lei, de zece ori profitul net.

În prospect este înaintată şi posibilitatea majorării pachetului de acţiuni pus la vânzare până la deţinerea integrală de 19,94% a Fondului Proprietatea, faţă de 17,34% cât vinde în oferta actuală.

Majorarea numărului de acţiuni este condiţionată însă de gradul de interes din partea investitorilor, ceea ce înseamnă că o închidere anticipată ar exclude majorarea pachetului de acţiuni. Surse din piaţă spun că dacă oferta nu este închisă anticipat până la finalul săptămânii, ne putem aştepta, în funcţie de cât de mari sunt subscrierile, ca aceasta să fie majorată.

Oferta de 78 de milioane de acţiuni Hidroelectrica (H20), cea mai mare vânzare de acţiuni din istoria pieţei de capital din România, a început pe 23 iunie. În ceea ce priveşte investitorii de retail, care au 15% din ofertă şi au subscris la preţul maxim de 112 lei, preţul final va fi decis de investitorii instituţionali, care au subscris în intervalul 94-112 lei pe acţiune.

În cazul instituţionalilor, alocările se vor face în funcţie de preţ, cu menţiunea că subscrierile se pot modifica până în ultima zi a ofertei, 4 iulie. Cei care licitează la cel mai ridicat preţ au prioritate.​

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO