Burse - Fonduri mutuale

Alum cumpără minele de bauxită ale Vimetco cu peste 25 milioane dolari

Autor: Adrian Ionut Cojocar

21.02.2011, 23:46 435

Producătorul de alumină Alum Tulcea (BBGA), parte a grupuluiVimetco, vrea să se împrumute cu 25 mil. dolari de la RaiffeisenRomânia pentru a finanţa parţial achiziţia minelor de bauxită dinSiera Leone ale grupului care sunt deţinute de firma GlobalAluminium Limited, înregistrată în insulele Virgine Britanice.

Vimetco, care este deţinută de acţionari ruşi, a achiziţionatminele de bauxită din Siera Leone în urmă cu aproape trei aniprintr-o tranzacţie în valoare de 40 milioane de dolari care ainclus 4,3 mil. dolari pentru capital de lucru şi 10 milioane dedolari pentru plata datoriilor.

Ulterior, Vimetco a investit circa 50 mil. dolari înretehnologizarea producătorului de alumină din Tulcea, perioadă încare activitatea a fost suspendată timp de doi ani şi jumătate.

Operaţiunea de modernizare a combinatului s-a încheiat înoctombrie 2009, când grupul a anunţat că a redeschis Alum şi că-lvor alimenta cu bauxită adusă din Siera Leone. Alum furnizeazămaterie primă pentru Alro Slatina, cel mai mare producător dealuminiu din regiune, deţinut tot de grupul Vimetco.

În prezent, reprezenanţii Vimetco vor să transfere către Alumactivitatea de extracţie şi procesare a bauxitei din Siera Leone cuscopul de a alinia structura grupului de firme din cadrul Vimetcola operaţiunile integrate pe verticală ale grupului.

Firma Vimetco, înregistrată în Olanda, controlează 84,2% dinacţiunile Alro Slatina care la rându-i controlează peste 99% dinacţiunile Alum Tulcea şi care urmează să preia controlul firmeiGlobal Aluminium Limited.

După încheierea acestei tranzacţii, fiecare firmă din cadrulVimetco va deţine compania de la care se alimentează cu principalamaterie primă.

Alum va deţine minele de bauxită din Siera Leone, iar Alrodeţine combinatul din Tulcea care-i furnizează alumina necesarăproducţiei de aluminiu.

Grupul Vimetco mai deţine în China două facilităţi de producţiea aluminiului cu o capacitate de circa 835.000 de tone, de trei orimai mare faţă de cea deţinută în România la Slatina, precum şi minede cărbune şi termocentrale care alimentează cu energierespectivele fabrici.

Alro Slatina şi-a dublat profitul net anul trecut, care a ajunsla 160,4 mil. lei (38,1 mil. euro) pe fondul avansului cererii lanivel internaţional, dar şi ca urmare a preţurilor mai bune laaluminiu. Preţul aluminiului pe bursa din Londra a avansat anultrecut cu 11,1%, la un nivel de circa 2.450 de dolari/tonă faţă deun maxim de 2.200 de dolari/tonă atins în 2009.

În debutul acestui an, preţul aluminiului cu livrare imediată pebursa din Londra a variat între 2.400 şi 2.500 de dolari pe tonă.

Acţiunile Alum au câştigat ieri 36% pe piaţa RASDAQ,tranzacţionându-se la preţul de 3 lei. Titlurile sunt însă extremde puţin tranzacţionate, din cauza numărului redus de acţiunidisponibile în piaţă. Compania are în prezent o capitalizare de 236milioane de lei (55 milioane de euro).

Acţiunile Alro au câştigat 15% de la începutul anului,tranzacţionându-se ieri la preţul de 3,45 lei. Capitalizareacombinatului este de 2,46 miliarde de lei (580 milioane deeuro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO