Alum cumpără minele de bauxită ale Vimetco cu peste 25 milioane dolari

Autor: Adrian Ionut Cojocar 21.02.2011

Producătorul de alumină Alum Tulcea (BBGA), parte a grupului Vimetco, vrea să se împrumute cu 25 mil. dolari de la Raiffeisen România pentru a finanţa parţial achiziţia minelor de bauxită din Siera Leone ale grupului care sunt deţinute de firma Global Aluminium Limited, înregistrată în insulele Virgine Britanice.

Vimetco, care este deţinută de acţionari ruşi, a achiziţionat minele de bauxită din Siera Leone în urmă cu aproape trei ani printr-o tranzacţie în valoare de 40 milioane de dolari care a inclus 4,3 mil. dolari pentru capital de lucru şi 10 milioane de dolari pentru plata datoriilor.

Ulterior, Vimetco a investit circa 50 mil. dolari în retehnologizarea producătorului de alumină din Tulcea, perioadă în care activitatea a fost suspendată timp de doi ani şi jumătate.

Operaţiunea de modernizare a combinatului s-a încheiat în octombrie 2009, când grupul a anunţat că a redeschis Alum şi că-l vor alimenta cu bauxită adusă din Siera Leone. Alum furnizează materie primă pentru Alro Slatina, cel mai mare producător de aluminiu din regiune, deţinut tot de grupul Vimetco.

În prezent, reprezenanţii Vimetco vor să transfere către Alum activitatea de extracţie şi procesare a bauxitei din Siera Leone cu scopul de a alinia structura grupului de firme din cadrul Vimetco la operaţiunile integrate pe verticală ale grupului.

Firma Vimetco, înregistrată în Olanda, controlează 84,2% din acţiunile Alro Slatina care la rându-i controlează peste 99% din acţiunile Alum Tulcea şi care urmează să preia controlul firmei Global Aluminium Limited.

După încheierea acestei tranzacţii, fiecare firmă din cadrul Vimetco va deţine compania de la care se alimentează cu principala materie primă.

Alum va deţine minele de bauxită din Siera Leone, iar Alro deţine combinatul din Tulcea care-i furnizează alumina necesară producţiei de aluminiu.

Grupul Vimetco mai deţine în China două facilităţi de producţie a aluminiului cu o capacitate de circa 835.000 de tone, de trei ori mai mare faţă de cea deţinută în România la Slatina, precum şi mine de cărbune şi termocentrale care alimentează cu energie respectivele fabrici.

Alro Slatina şi-a dublat profitul net anul trecut, care a ajuns la 160,4 mil. lei (38,1 mil. euro) pe fondul avansului cererii la nivel internaţional, dar şi ca urmare a preţurilor mai bune la aluminiu. Preţul aluminiului pe bursa din Londra a avansat anul trecut cu 11,1%, la un nivel de circa 2.450 de dolari/tonă faţă de un maxim de 2.200 de dolari/tonă atins în 2009.

În debutul acestui an, preţul aluminiului cu livrare imediată pe bursa din Londra a variat între 2.400 şi 2.500 de dolari pe tonă.

Acţiunile Alum au câştigat ieri 36% pe piaţa RASDAQ, tranzacţionându-se la preţul de 3 lei. Titlurile sunt însă extrem de puţin tranzacţionate, din cauza numărului redus de acţiuni disponibile în piaţă. Compania are în prezent o capitalizare de 236 milioane de lei (55 milioane de euro).

Acţiunile Alro au câştigat 15% de la începutul anului, tranzacţionându-se ieri la preţul de 3,45 lei. Capitalizarea combinatului este de 2,46 miliarde de lei (580 milioane de euro).