Burse - Fonduri mutuale

Alro vrea să deschidă un laminor de sârmă anul acesta pentru că are cerere din Europa şi SUA

Alro vrea să deschidă un laminor de sârmă anul acesta pentru că are cerere din Europa şi SUA

Autor: Adrian Ionut Cojocar

05.04.2012, 00:05 964

Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), deţinut de grupul Vimetco cu ac­ţio­nari ruşi, intenţionează să pună în funcţiune în acest an un nou laminor în vederea creşterii pro­ducţiei de sârmă ca urmare a cererilor tot mai mari de pe piaţa din SUA.

Pe de altă parte compania esti­mează o scădere a producţiei totale de aluminiu în 2012 din lipsa energiei, fapt pentru care se aşteaptă la diminuarea veni­turilor operaţionale cu 11%, la 639,6 mil. dolari şi la un profit net mai mic cu 5%, de 71,4 mil. dolari.

Compania intenţionează să di­mi­nueze impactul lipsei de energie şi al re­du­cerii producţiei fizice de aluminiu prin creşterea în continuare a ponderii pro­duselor cu valoare adăugată care con­tribuie la sporirea profitabilităţii Alro.

"Estimările anului 2012 au la bază punerea în funcţiune a noi utilaje: un laminor Properzi pentru creşterea producţiei de sârmă, având în vedere solicitarea tot mai mare pe piaţa atât din Europa, cât şi din SUA, sârma fiind cel mai profitabil produs din Divizia Alu­mi­niu Primar. Alro este angrenată fără drum de întoarcere în obţinerea pro­duselor cu valoare adăugată, di­mi­nuând astfel impactul creşterii preţului energiei elec­trice", spun reprezentanţii Alro Sla­tina într-o notă de fun­da­mentare a bu­ge­tului pe anul în curs care va fi pre­zen­tată acţionarilor la următoarea AGA.

Compania şi-a mai propus să majoreze producţia de şleburi (produs turnat intermediar) care va susţine dez­vol­tarea producţiei din cadrul diviziei de Alu­miniu Prelucrat. Producţia de sârmă a Alro ar urma să urce anul acesta cu 17,8%, la 87.000 de tone, cea de şleburi cu 10,8%, la 98.500 de tone, în detri­men­tul producţiei mai mici de bare şi lin­gouri.

Producţia de aluminiu a companiei este prevăzută să se reducă în 2012 cu 4,4%, la circa 249.500 de tone, scădere cauzată de lipsa de energie în condiţiile în care principalul furnizor, Hidro­elec­trica, a redus substanţial livrările începând cu luna octombrie a anului trecut pe fondul secetei puternice. Hidro­electrica a anunţat luna trecută că prelun­geşte starea de forţă majoră, din cauză că prognozează un debit al apei redus în perioada martie - mai şi nu poate produce destulă energie pentru a acoperi cererea.

Pentru a face faţă lipsei de energie, con­ducerea Alro intenţionează să intro­ducă în acest an în procesul de pro­ducţie şi circa 7.000 de tone de deşeuri din alu­miniu cumpărate de pe piaţă şi esti­mea­ză că până în anul 2016 va ajunge să folo­sească anual circa 60.000 de tone de de­şeuri.

Producătorul de aluminiu inten­ţionează să crească cu 20% producţia cu valoare adăugată, respectiv pen­tru plăci dure tratate termic, table şi benzi placate şi table dure călite. Pon­derea acestor produse cu valoare adău­gată va urca la 16,4% în 2012, respectiv o cantitate de 66.000 de tone.

"În 2012 se vor instala două noi cup­toare de încălzire şleburi şi se vor derula majoritatea activităţilor legate de instalarea unor linii de finisare pentru table şi benzi care vor fi puse în funcţiune la începutul anului viitor", a precizat conducerea Alro.

Alro are pentru acest an un buget de investiţii în valoare de circa 25 mil. dolari, din care 15,4 mil. dolari sunt destinaţi investiţiilor din cadrul Diviziei de Aluminiu Prelucrat pentru creşterea producţiei cu valoare adăugată.

Profitul operaţional înainte de im­po­zite şi taxe (EBITDA) al Alro este prognozat să se reducă cu 27% în acest an, la 110,3 mil. dolari, iar compania speră să-şi reducă pierderile din activitatea financiară cu 29 mil. dolari pentru a-şi menţine un profit apropiat de cel de anul trecut. În 2010 şi 2011 Alro a înregistrat pierderi din activitatea financiară de 96,4 mil. lei şi 88,2 mil. lei, în special ca urmare a evoluţiei nefa­vo­ra­bile de curs. Compania a atras în august 2010 un credit sindicalizat de la BERD în valoare de 180 milioane de dolari care-i generează pierderi când mo­ne­da locală se depreciază, din cauza reevaluării acestor datorii în valută la cursul actualizat, chiar dacă un leu mai slab ajută compania să fie mai com­petitivă la export.

Anul trecut profitul Alro a urcat cu 42%, la 228,3 mil. lei, însă creşterea s-a da­torat în mare parte şi unei cheltuieli ex­traor­dinare a companiei din 2010, ca urmare a stingerii unui litigiu cu furni­zorul de alumină calcinată Viewside Markets Inc, care cerea la Curtea de Arbitraj Internaţional de la Londra o daună de 31 - 33 mil. dolari. Vânzările s-au majorat anul trecut cu 24% şi au ajuns la 2,24 mld. lei (529 mil. euro) pe fon­dul avansului exporturilor şi preţu­ri­lor în creştere la aluminiu. Anul trecut circa 65% din producţie au mers la export în special pe piaţa din Italia, Cehia, Ungaria şi Polonia.

Pe parcursul primelor trei luni ale anului preţul la aluminiu pe bursa de măr­furi din Londra a fluctuat între 2.000 şi 2.300 de dolari/tonă şi ieri era cotat la 2.090 de dolari/tonă. În 2011, preţul mediu al aluminiului a fost de 2.395 de dolari/tonă, în creştere cu 10,2% faţă de anul precedent.

Titlurile Alro Slatina (ALR) au pier­dut circa 12% de la începutul anului. Capitalizarea companiei este în prezent de 464,6 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO