Burse - Fonduri mutuale

Alro mizeaza pe fostul Alprom pentru cresterea profitabilitatii

02.10.2007, 18:37 18

Producatorul de aluminiu Alro Slatina (ALR) se va concentra in urmatorii ani pe cresterea ponderii de produse cu valoare adaugata si gasirea unei surse de energie independenta in vederea cresterii profitabilitatii, sustin reprezentantii companiei.
Compania a anuntat ca investitiile in combinatul din Slatina din ianuarie 2006 pana in prezent se ridica la 54 mil. dolari (aproape 40 mil. euro), echivalentul a 3 mil. dolari pe luna.
Pentru urmatorii ani, Alro promite actionarilor ca va miza pe cresterea productiei de produse cu valoare adaugata ridicata, prin cresterea capacitatii de productie a producatorului de profile din aluminiu Alprom.
Alprom, care a finalizat anul trecut fuziunea cu Alro, va prelucra in acest an 60.000 de tone de aluminiu din cele 260.000 de tone pe care le produce combinatul din Slatina. Compania intentioneaza ca in urmatorii ani cantitatea prelucrata de Alprom sa ajunga la 120.000 de tone, ceea ce se va reflecta in cresterea profitabilitatii provenita din primele de prelucrare.
Alro a raportat cresteri semnificative de profit in ultimul an, dupa finalizarea fuziunii cu Alprom. In primul trimestru al acestui an, Alro a raportat un profit net de 238,7 mil. lei (72,3 mil. euro), in crestere cu 14,4% fata de perioada similara a anului trecut, la o cifra de afaceri de 1,1 mld. lei (334 mil. euro).
In 2006, producatorul de aluminiu isi majorase profitul net de 3,3 ori, la 380 mil. lei (107 mil. euro), pe fondul cresterii afacerilor cu 36%, la aproape 2,2 mld. lei (620 mil. euro). Desi ritmul de crestere a profitului a scazut anul acesta, rata profitului net raportat la cifra de afaceri s-a majorat de la 17% la peste 21%.
Alro si Alprom au fuzionat anul trecut, iar raportarile pe anul acesta au fost consolidate. Pe standardele internationale de contabilitate au fost raportate si rezultate consolidate cu cele ale producatorului de alumina Alum Tulcea.
Alro cauta si solutii pentru atunci cand va expira contractul incheiat cu Hidrolelectrica pentru furnizarea de energie electrica, valabil pana in 2013. Compania ia in considerare construirea unei centrale electrice pe baza de carbune superior.
"Pana la sfarsitul anului vom avea locatia sigura pentru centrala electrica, cu o capacitate aproximativa de 1000 de MW. Am incheiat studiul de fezabilitate pentru mai mult de 2 locatii din Romania", a declarat Marian Nastase, vicepresedintele Alro.
Potrivit acestuia, Alro nu se mai gandeste insa la cumpararea vechilor centrale si nici sa ia parte la privatizarea vechilor combinate energetice. O alta directie inspre care se indreapta combinatul este continuarea strategiei de reducere a costurilor de productie.
"Am scazut consumul de gaz si energie de circa 3-4 ori in ultimii 3 ani", spune Nastase. Alro produce anual 260.000 de tone de aluminiu, fiind cel mai mare producator din domeniu din Uniunea Europeana. Printre planurile anuntate de Alro pentru anii viitori se numara si construirea unei noi fabrici de aluminiu prin care sa-si dubleze capacitatea de productie.
Alro este controlat de catre firma olandeza Vimetco, ale carei actiuni au fost listate pe Bursa din Londra in acest an. Vimetco detine 84% din Alro, un pachet de 9,93% fiind in portofoliul Fondului Proprietatea.
Actiunile Alro au inchis ultima sedinta de tranzactionare de la BVB la pretul de 9 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 1,91 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO