Burse - Fonduri mutuale

Alro a urcat cu 46% dupa publicarea rezultatelor la trei luni

14.04.2006, 00:00 17

Situatia de incertitudine care planeaza in ultima perioada in jurul emitentilor mari a adus din nou in prim-plan companiile mai putin lichide de la Bursa, dar cu rezultate financiare bune.

Cel mai bun exemplu in acest sens sunt actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina care au crescut in ultimele trei zile cu circa 46%, dupa ce compania a raportat un profit de 26 mil. euro pe primul trimestru. Odata cu majorarea cotatiei, titlurile Alro au inregistrat si o crestere a lichiditatii, in conditiile in care investitorii cauta din ce in ce mai mult si alte oportunitati de investitii decat cele oferite de actiunile "vedeta", ale caror evolutii sunt influentate tot mai mult de factori externi si mai putin de rezultatele financiare.

Raportarile financiare pe primul trimestru ar putea aduce si alte companii mai putin urmarite in centrul atentiei in perioada urmatoare, insa brokerii spun ca, totusi, acest lucru nu va determina o crestere semnificativa a lichiditatii din piata, miza fiind in continuare pe companiile mari.

"Exista o tendinta in randul investitorilor de a cauta actiuni noi si actiuni mai putin urmarite, in conditiile in care in jurul actiunilor lichide exista incertitudini. Totusi, titluri precum Alro se preteaza pentru investitii mici, acestea nefiind suficient de lichide pentru a investi in ele sume de ordinul milioanelor de euro. Asadar, cresteri de genul acesta nu sunt de natura sa urce prea mult lichiditatea din piata", spune Rares Nilas, directorul BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.

Activitatea foarte scazuta din piata din aceasta perioada se datoreaza situatiei neclare in care se afla principalii emitenti de la Bursa, care i-a determinat pe majoritatea investitorilor sa ia pozitii de asteptare. Prin urmare, brokerii nu se asteapta la o revenire a pietei pana in momentul in care vor disparea incertitudinile cu privire la pragul la SIF-uri si modul de distribuire al pachetului de 8% din actiunile Petrom catre salariati.

"Din punct de vedere al analizei tehnice si fundamentale, pe unele actiuni exista semnal de cumparare. Insa nu poti recomanda "buy" atat timp cat exista o serie de factori la nivelul actionariatului companiilor respective de natura sa influenteze negativ evolutia actiunilor", spune Nilas.

Lichiditatea Bursei a atins ieri un nou minim pentru acest an, in conditiile unui rulaj de doar 3,65 mil. euro. Indicele BET a scazut ieri cu 1,7%, iar BET-FI a pierdut 0,2%.



Actiunile Alro Slatina au castigat ieri aproape 15%, inchizand sedinta de tranzactionare la cotatia de 4,1 lei/actiune. In ultimele trei sedinte de tranzactionare, titlurile Alro s-au apreciat cu peste 46%. Valoarea tranzactiilor derulate ieri cu aceste actiuni a fost de 120.000 de euro, fata de o lichiditate medie zilnica de sub 4.000 de euro de la inceputul anului. Alro Slatina a raportat pe primul trimestru un profit net de 26,6 mil. euro, de 7,4 ori mai mare decat in primele trei luni ale lui 2005. Cifra de afaceri a companiei s-a ridicat in aceasta perioada la 161,5 mil. euro, comparativ cu circa 85 mil. euro in perioada similara a anului trecut.



Titlurile Rompetrol Rafinare au inregistrat ieri o coborare de peste 4%, pe fondul unui volum de tranzactionare mai mic decat in zilele precedente. Ultima cotatie a actiunilor Petromidia a fost ieri de 0,095 lei/actiune, dupa ce atinsese pragul de 0,1 lei/actiune zilele trecute in urma respingerii de catre instanta suprema a cererii de arestare a lui Dinu Patriciu. "Scaderea de azi (ieri - n.r.) a actiunilor Petromidia s-a produs pe un volum foarte mic. Practic, au existat ceva ordine mai importante de cumparare ca urmare a faptului ca Patriciu nu a fost arestat, insa majoritatea investitorilor au in continuare pozitii de asteptare fata de aceste titluri", spune Rares Nilas.



Actiunile SIF Transilvania au pierdut ieri 1,4% inregistrand cea mai mare depreciere dintre titlurile SIF, in conditiile in care SIF Moldova si SIF Banat-Crisana au incheiat sedinta cu variatie 0, iar SIF Muntenia a inregistrat o crestere de 0,6%. Actiunile SIF Oltenia au pierdut ieri 0,4%. Cotatiile titlurilor SIF se mentin in continuare la niveluri apropiate de cele inregistrate la inceputul anului, avand o lichiditate destul de scazuta. Investitorii asteapta in continuare deznodamantul in cazul legii care reglementeaza pragul maxim de detinere, care nu a fost inca promulgata de Presedintie. Pana atunci, brokerii nu se asteapta la miscari semnificative pe titlurile SIF.



Titlurile rafinariei Astra Ploiesti au crescut ieri cu 6,5%, inchizand la cotatia de 0,049 lei/actiune. Actiunile Astra Ploiesti inregistrasera in sedinta precedenta o apreciere de 15%. Lichiditatea acestor titluri este si ea in usoara crestere, iar brokerii spun ca aceasta evolutie s-ar putea datora asteptarilor unora dintre investitori cu privire la o eventuala vanzare a rafinariei. Actionarul principal al companiei este compania Kreyton Limited, care detine 47,4% din actiuni, principalii actionari minoritari fiind Asirom, cu 21,9% din actiuni, si fondul de investitii Broadhurst, cu o participatie de 17,3%. Rafinaria Astra si-a intrerupt activitatea la sfarsitul lui 2004.



Actiunile companiei farmaceutice Biofarm Bucuresti au scazut ieri cu 1,5%, fiind cotate la finele sedintei de tranzactionare la pretul de 0,64 lei/actiune. Evolutia actiunilor Biofarm s-a inscris in ultima perioada in nota generala de instabilitate din piata in ciuda faptului ca societatea si-a anuntat intentia de a realiza o majorare de capital de 3 milioane de euro prin incorporarea in capitalul social a profitului net obtinut anul trecut si distribuirea de actiuni gratuite. Daca intentia este aprobata in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, fiecare investitor ar urma sa primeasca circa 30 de actiuni gratuite pentru fiecare 100 de actiuni detinute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO