Burse - Fonduri mutuale

Alin Brendea: S-au vazut mai multi cumparatori in piata

09.07.2008, 17:49 19

Bursa a avut si ieri parte de o sedinta dominata de corectii, ziua fiind oarecum salvata de revenirile din ultima ora de tranzactionare, cand pe fondul cumpara-rilor mai agresive, principalii indici au reusit sa recupereze pierderile de pe parcursul zilei.
"S-au vazut ceva mai multi cumparatori in piata, lichiditatea este in crestere, semn ca pe termen scurt piata ar putea sa se opreasca din scadere. Cred ca se incearca sa se vada pana unde duc aceste scaderi", spune Alin Brendea, director de tranzactionare la societatea de brokeraj Prime Transaction.
Revenirea s-a simtit si pe SIF-uri, dar acestea n-au reusit sa recupereze scaderea din deschiderea sedintei, indicele BET-FI coborand ieri cu 1,2%.
Indicele general al Bursei, BET-C, a inregistrat o crestere nesemnificativa, de 0,2%.
Valoarea tranzactiilor cu actiuni de la Bursa s-a apropiat ieri de 10 mil. euro, in special ca urmare a tranzactiilor mari cu actiuni SIF Transilvania (SIF3), care au reprezentat peste o treime din rulajul pietei, acestea inchizand ziua pe zero. Piata RASDAQ a fost animata de transferurile mari de pachete cu actiuni Comvex Constanta (CMVX), care au reprezentat aproape 7,6% din capitalul societatii si au depasit valoarea de 5 mil. euro (18,3 mil. lei).
Tranzactiile cu aceste actiuni s-au realizat la un pret mediu de 55 lei/actiune, nivel la care ECE Energy Consulting a vandut in sedinta precedenta participatia de 22% pe care o detinea la operatorul portuar.
Titlurile BRD au fost printre putinele care au inregistrat ieri cresteri, acestea urcand cu 3,3%, iar cele ale Rompetrol Rafinare s-au apreciat cu 1,8%.
Titlurile Petrom si Banca Transilvania au pierdut fiecare peste 1%.
Statisticile din ultima perioada nu sunt deloc incurajatoare, in ultimele trei saptamani Bursa avand parte de doar doua sedinte de cresteri, care nici acestea n-au impresionat.
SIF-urile au fost cele mai afectate in aceasta perioada, pierzand in medie peste 25% din valoare.
Cele mai lichide 10 titluri de la Bursa s-au depreciat in ultimele trei saptamani in medie cu peste 17%. "Tinand cont de nivelele la care s-a ajuns, este posibl ca in urmatoarele sedinte sa asistam la usoare reveniri. Cu toate acestea, mediul Bursei ramane unul instabil, existand inca incertitudine", considera Alin Brendea.
Evolutia pietei de la Bucuresti continua sa fie dictata de cea de pe pietele internationale. "Vizavi de informatiile de la noi va mai trece o vreme pana cand societatile de la Bursa vor raporta rezultatele astfel ca in urmatoarea perioada evolutia, in lipsa altor informatii, este posibil sa fie in continuare influentata de stirile venite de pe pietele din afara", spune Brendea.
Principalii indici europeni inregistrau spre finele sedintei de ieri o scadere de peste 1%, pe fondul ingrijorarilor ca bancile vor fi nevoite sa stranga in continuare capital. "Desi Bursa a marit programul, a mai existat in sedinta precedenta o ora in care Bursa nu a prins revenirile de pe pietele europene si cred ca astazi a recuperat acel decalaj", a precizat Brendea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO