Burse - Fonduri mutuale

Alin Brendea: Actiunile nu reusesc sa se stabilizeze

Alin Brendea: Actiunile nu reusesc sa se stabilizeze
23.10.2008, 20:08 24

Bursa de Valori a continuat si ieri pierderile din ultima vreme, desi de data aceasta societatile de investitii financiare au reusit sa-si tempereze pierderile spre sfarsitul sedintei. Astfel, indicele de ansamblu al SIF-urilor, BET-FI, a inchis ieri in scadere cu 6,6%, dupa ce a atins pe parcursul sedintei pierderi de pana la 9%. Indicele general al pietei, BET-C, a scazut cu 5,3% ieri, in vreme ce indicele celor mai lichide zece companii din piata, BET, s-a depreciat cu 4,7%.

"Nu este neaparat vorba de o panica in piata, insa este foarte multa nevoie de lichiditate, in conditiile in care se vinde foarte mult. Asistam in continuare la un paradox: apar vanzatori multi in piata, desi cotatiile au scazut foarte mult. Cu toate acestea, actiunile nu reusesc sa se stabilizeze si nu observam niciun semnal de schimbare", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni de la Prime Transaction.
Lichiditatea de la Bursa a continuat sa sufere si ieri, aceasta ridicandu-se la circa 6,9 mil. euro (25,1 mil. lei) la nivelul intregii piete, pe fondul unui volum de tranzactionare de circa 120 mil. actiuni. Astfel, Bursa a inregistrat un rulaj de 5,3 mil. euro ieri (19,1 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii de 1,7 mil. euro (circa 6 mil. lei). De fapt, lichiditatea de pe piata electronica a fost superioara mediei ultimelor luni de tranzactionare, atunci cand intr-o sedinta niciun milion de euro nu se realiza.
"Volatilitatea tinde sa provoace pierderi pentru toata lumea, inclusiv pentru speculatori. Este greu sa te descurci pe o astfel de piata, investitorii incepand sa se indeparteze de Bursa", spune Brendea.
In ultima perioada nici piata derivatelor de la Sibiu nu a reusit sa atraga investitori, dupa ce in ultimele luni aceasta inregistra zilnic tranzactii de minim 30 mil. lei. De exemplu, inainte de inchiderea sedintei de ieri, piata de la Sibiu inregistra un rulaj de circa 13 mil. lei.
"La aceste evolutii pana si speculatorii stau deoparte. Pana acum cred ca la Sibiu se aflau doar speculatori, insa evolutia emitentilor de la Bursa i-a facut pe acestia sa iasa inclusiv de pe piata derivatelor", spune Adrian Ciudin, trader la Carpatica Invest.
Brendea este de parere ca scaderile s-au accelerat in ultima luna, aparand vanzatori mari pe toate pietele.
"Pietele mai mici au avut cel mai mult de suferit, iar astfel de scaderi, de la o zi la alta, nu fac nimic altceva decat sa provoace panica", spune Brendea.
In sedinta de ieri SIF Moldova (SIF2) a avut cel mai mult de suferit, societatea inregistrand pierderi de 11,5%, pe fondul celui mai mare rulaj din piata, de 1,1 mil. euro (4 milioane de lei). De asemenea, volumul de tranzactionare a fost foarte mare, de 8 mil. actiuni. Pierderi puternice au mai fost inregistrate ieri si de titlurile Broker Cluj (BRK), cu o scadere de circa 15%, limita maxima admisa in prezent, si de titlurile Impact Bucuresti (IMP), cu o depreciere de 14%. Scaderi de peste 14% au fost atinse si de UAMT Oradea (UAM) si de Flamingo Bucuresti (FLA), insa au venit pe fondul unor lichiditati foarte scazute.
Decizia de modificare a pragului maxim de varatie pentru emitenti de la 15% pana la 40% a luat prin surprindere pe toata lumea.
"Trebuie sa se obtina o aprobare si de la CNVM pentru aceasta decizie, care deocamdata nu este aplicata. A aparut brusc, fiind ceva ce nu s-a discutat in prealabil. In momentul de fata cred ca ar fi buna o consultare cu Asociatia Brokerilor, pentru a se lua cea mai buna decizie in acest sens. Daca am avea o situatie ca in saptamanile trecute, cand piata a ramas fara cumparatori, mai mult ca sigur ca titlurile ar pierde 40% din valoare, limita maxima admisa", spune Brendea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO