Burse - Fonduri mutuale

Adrian Tănase, BVB: Operaţionalizarea Contrapărţii Centrale este complet fezabilă în a doua parte a anului 2024. Vom putea tranzacţiona de anul acesta stock futures, index futures pe BET şi energy futures

ZF Capital Market Summit, 3rd edition

Adrian Tănase, BVB: Operaţionalizarea Contrapărţii...

Autor: Alex Ciutacu

18.03.2024, 10:00 184

Contrapartea Centrală ar putea deveni operaţională în a doua parte a anului 2024, când am putea vedea şi primele instrumente de tip futures care vin odată cu aceasta, a explicat Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), în cadrul ZF Capital Market Summit, 3rd edition.

„Operaţionalizarea Contrapărţii Centrale este complet fezabilă în a doua parte a anului 2024, să avem contrapartea autorizată şi pieţele de derivate funcţionale”.

Piaţa instrumentelor derivate presupune un ecosistem la care trebuie să participe mai mulţi jucători, aşa cum a subliniat Tănase.

„Trebuie să vină şi mai mulţi jucători, market makeri, general clearing member, bănci, avem deja interes manifestat de cel puţin o bancă. Sunt mai multe interese pe care trebuie să le vedem manifestate ca să avem o piaţă lichidă şi acolo”.

A doua parte a anului 2024 nu va aduce de la început întreg ecosistemul pentru o piaţă de derivate lichidă, dar ar trebui să aducă o piaţă pe care se vor putea face tranzacţii.

„Vom putea tranzacţiona încă de anul acesta futures, single stock futures, index futures pe indicele BET şi energy futures. O să avem şi produse pe energie pentru cine este interesant, probabil o să fie şi jucători din piaţa de energie interesaţi, iar pe piaţa OPCOM vom avea servicii centralizate de clearing disponibile pentru toţi jucătorii de pe piaţa OPCOM pe care le va oferi tot Contrapartea Centrală”.

Ce a mai declarat în cadrul ZF Capital Market Summit, 3rd edition

  • Ne dorim să avem o piaţă atractivă pentru emitenţi de calibrul Dedeman, să îi vedem pe bursă. Ne dorim ca toate proiectele pe care le facem şi toată evoluţia noastră, care în ultima perioadă ne bucură, să genereze interes pentru jucătorii de genul acesta să vină pe piaţă.
  • Nu ne dorim să vedem o companie care funcţionează în România să se listeze pe altă piaţă, asta nu ne dorim. Ar fi un eveniment absolut nefericit pentru tot ce facem aici, să vedem o companie care generează cifră de afaceri în România sau în regiune, care nu e companie globală, şi care alege să se listeze pe altă piaţă.
  • Ca să avem o bursă atractivă pentru emitenţi, mai ales pentru cei care vor să emită acţiuni şi obligaţiuni, dar şi pentru investitori, trebuie să fie o bursă şi mai mare şi mai lichidă. Trebuie să lucrăm pe ambele fronturi. Hidroelectrica să zicem că a dat un impuls pe dimensiune şi sperăm să vină mai multe companii, iar Contrapartea Centrală sperăm să dea un impuls pe lichiditate.
  • Trebuie să avem o comunitate de brokeri foarte puternică, brokerii aduc emitenţii pe piaţă, ei vorbesc cu ei să le prezinte bursa. Dacă nu avem brokeri aici şi dacă nu avem analişti foarte puternici, dacă nu avem bănci să se implice în acest business, nu vom avea o piaţă bună.
  • Sunt convins că sunt antreprenori acum decişi să listeze compania şi amână pentru că nu le convin condiţiile de piaţă
  • Fidelis este un benchmark foarte bun în piaţă pentru orice decizie care se ia. Un antreprenor se uită la 7% pe care îl dă Fidelis şi se gândeşte el cât ar trebui să dea dobândă dacă vrea să emită obligaţiuni. Poate nu vrea să-şi asume acest cost al finanţării. Dacă nu aveai acest benchmark riscai să porneşti într-un demers şi să constaţi la sârşit că e fără succes, că dobânda sau cost of equity la care te-ai gândit să te finanţezi este mult sub piaţă şi atunci să opreşti procesul.
  • Principalul trigger pe care vrem să îl declanşăm anul acesta este Contrapartea Centrală, chiar vrem să îl declanşăm şi să avem pieţele de derivate astfel încât să aducem lichiditate îmbunătăţită în piaţă, lichiditate care cumva să ne ducă acolo unde ne dorim, promovaţi la statutul de piaţă emergentă.
  • Trebuie să avem o lichiditate mai bună, să fim o bursă competitivă, trebuie să avem produse mai multe la bursă, nu doar derivate, să vedem poate mai multe municipale, să vedem real estate mai mult pe bursă. (...) Să avem sectorul energetic care să îşi finanţeze proiectele cu succes şi pe bursă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO