Burse - Fonduri mutuale

Adrian Manaila: Motivele de ingrijorare sunt din ce in ce mai putine

12.08.2008, 19:26 39

"In sfarsit previziunile de crestere economica pentru ultima perioada incep sa aiba sustinere si prin rezultatele pe care companiile le raporteaza", a declarat Adrian Manaila, directorul societatii de brokeraj Eldainvest din Galati.
BRD Groupe Societe Generale (BRD) a raportat ieri un profit net pentru primele sase luni ale acestui an de 515 milioane lei (140,3 milioane euro), in crestere cu 23% fata de nivelul atins in aceeasi perioada a anului trecut. Cu toate acestea titlurile BRD au inregistrat in cursul sedintei de luni o scadere de 1,51%, atingand un ultim pret de tranzactionare de 19,6 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a depasit cu putin nivelul de 1,8 mil. lei.
"Rezultatele raportate de companii in ultima perioada sunt incurajatoare pentru investitori si nu justifica o scadere a preturilor. Si cum si bursa americana a inceput sa-si revina si sa inregistreze cresteri, motivele de ingrijorare pentru investitorii romani sunt din ce in ce mai putine", a adaugat Manaila.
Majoritatea companiilor energetice au inregistrat ieri cresteri, indicele BET-NG, care reda evolutia preturilor companiilor din domeniu, consemnand un avans de 1,38%, atingand nivelul de 862,94 puncte.
"Pe piata petrolului situatia este neclara, atat pentru noi, cat si pentru restul burselor internationale, iar cresterile inregistrate de companiile din domeniul energetic nu cred sa se generalizeze, si sa se creeze un trend ascendent", a continuat Manaila. Pretul titeiului a inregistrat ieri dimineata o crestere de aproximativ 1,5%, barilul de petrol fiind tranzactionat la un pret de 116,90 dolari.
Principalele companii energetice de pe Bursa au inregistrat si ele cresteri, cea mai mare urcare fiind consemnata de catre Rompetrol Rafinarie (RRC). Rompetrol a inregistrat o crestere de 5,65%, titlurile companiei energetice fiind tranzactionate la un pret mediu de 0,056 lei/actiune. Actiunile Rompetrol au inchis sedinta la nivelul de 0,058 lei/actiune. Actiunile Petrom (SNP), cea mai mare companie romaneasca, au inregistrat o crestere de 0,85% pe cel mai ridicat rulaj din piata, ultimul pret al acestor titluri la inchiderea sedintei de ieri fiind de 0,474 lei/ actiune. Titlurile Transgaz Medias (TGN) au urcat cu 1%.
"Piata nu este suficient de conectata la situatia internationala, astfel incat sa reactioneze la conflictul din Georgia. Cu toate acestea, daca conflictul miliar va influenta in vreun fel pretul petrolului la nivel international, valul creat pe bursele internationale se va face simtit si la noi", a apreciat Manaila.
De asemenea, cresteri s-au inregistrat si in sectorul financiar, titlurile bancii Erste Bank (EBS) consemnand un avans de 5,9%. Ultimul pret de tranzactionare al titlurilor Erste Bank a fost de 157,9 lei/actiune. Banca Transilvania (TLV) a inregistrat o crestere de 0,88%, pana la nivelul de 0,344 lei/actiune, nivel la care a si inchis sedinta.
Societatile de investitii au crescut si ele, indicele BET-FI care reda evolutia SIF-urilor pe piata, inregistrand ieri o crestere de 0,72%, pana la nivelul de 36.110,09 puncte. SIF Banat Crisana (SIF1) a consemnat cea mai mare crestere din randul SIF-urilor, de 1,23%, titlurile inchizand sedinta la nivelul de 1,650 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO