Burse - Fonduri mutuale

Adrian Ceuca, Broker Cluj: Banii din IPO au raspandit optimism

11.12.2007, 20:14 24

Ultimele doua sedinte de tranzactionare au mai domolit efervescenta adusa de ultimele zile de subscriere in cadrul celei mai mari oferte publice a anului. Societatile de investitii pastreaza insa urcari zilnice, iar ieri au avansat cu aproape 1,5%, dupa ce in timpul sedintei urcau cu peste 3%.
"Transgaz a adus un optimism nesperat pe piata romaneasca, si s-a vazut si in evolutia de astazi a societatilor de investitii financiare. Caderea din final a venit dupa ce unii dintre investitori au considerat ca e momentul sa isi marcheze profitul", spune Adrian Ceuca, director general adjunct la Broker Cluj.
El mai spune ca nu se asteapta la un grad de suprasubscriere atat de ridicat pentru aceasta oferta si ca vestile sunt imbucuratoare, o mare parte a fondurilor implicate pe transa mica avand sanse sa se intoarca in piata.
BET a stat in majoritatea sedintei de ieri pe minus, cu o scadere semnificativa, dar a revenit puternic pe final, pe scaderea indicelui BET-FI. Cele mai importante zece actiuni au pierdut in final 0,16%. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiuni a urcat ieri pe piata reglementata la aproape 15 milioane de euro.
"Inca de acum trei zile analizele noastre aratau o posibila corectie. Vineri a fost o zi grea, dar Bursa a rezistat cu bine. Cred insa ca mai e potential de crestere pe decembrie", spune Ceuca.
Ceuca vedea actualele niveluri la care sunt societatile de investitii financiare cel mai probabil sa fie atinse la sfarsitul anului.
Urcarea de la inceputul lunii pana in prezent a fost destul de agresiva, iar ieri BET-FI a inchis la aproape 80.000 de puncte, dupa ce in timpul tranzactionarii acesta se apropia se pragul de 82.000 de puncte.
"Mi-am upgradat parerea despre potentialul pietei. Cred ca pe final vom avea 85.000 de puncte pe indicele societatilor de investitii financiare. Din punct de vedere fundamental, ele merita si mai mult", spune Adrian Ceuca.
Europa a avut parte de o zi cu variatii minime pe cei mai importanti indici, neexistand o culoare clara pe ecranele traderilor.
Dow Jones Industrial Average deschidea in usoara urcare, iar la inchiderea editiei avea un avans de 0,4%. Indicele londonez FTSE 100 pierdea 0,13%.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au crescut ieri cu 1,4%. Valoarea tranzactiilor cu titlurile societatii de investitii financiare s-a ridicat ieri la circa 2 milioane de euro (7 milioane de lei), reprezentand al doilea rulaj de la Bursa. SIF Oltenia a subscris peste 706.400 de actiuni in cadrul ofertei publice initiale a Transgaz Medias. Pachetul, reprezentand 60% din numarul total de titluri scoase la vanzare, a fost achizitionat contra unei valori de 38,5 milioane de euro (135,57 de milioane de lei). BET-FI, indicele care prezinta evolutia de ansamblu a SIF-urilor, a crescut ieri cu 1,48%. Ultima tranzactie cu titlurile SIF Oltenia s-a perfectat ieri la un pret de 4,34 lei/actiune.

Actiunile Petrom (SNP) au pierdut ieri 0,99%, pe fondul unui rulaj de 237.000 de euro (0,83 mil. lei). Actiunile companiei petroliere au pierdut luna trecuta circa 8,16%, scazand de la un pret de 0,53 lei/actiune pe 1 noiembrie la 0,49 lei/actiune la sfarsitul lunii. Prima saptamana de tranzactionare din decembrie a adus pentru actiunile Petrom o apreciere de circa 2%. Ultima tranzactie cu titlurile Petrom s-a perfectat in sedinta de ieri la un pret de 0,5 lei/actiune. Actionarul majoritar este firma austriaca OMV, cu o detinere de 51,01% din capitalul companiei. Alti actionari importanti sunt AVAS, cu o detinere de 20,64%, si Fondul Proprietatea, cu un pachet de 20,11% din actiunile companiei.

AActiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au pierdut ieri 0,92%. Titlurile rafinariei au facut ieri si obiectul unei tranzactii pe piata DEAL, pe care partile negociaza direct, in valoare de 400.000 de euro (1,4 milioane de lei). Tranzactia s-a efectuat la un pret de 0,104 lei/actiune, cu 4,59% sub pretul de referinta. Actiunile companiei au pierdut luna trecuta 12,5%, scazand de la un pret de 0,117 lei/actiune la inceputul lui noiembrie la 0,104 lei/actiune in ultima sedinta a lunii. In prima saptamana de tranzactionare din decembrie, titlurile Rompetrol Rafinare au crescut cu circa 8%, de la 0,1 lei/actiune pe 3 decembrie la 0,108 lei/actiune in sedinta de ieri.

Actiunile Concefa Sibiu (COFI) au pierdut ieri 2,15%, pe fondul unui rulaj de 87.000 de euro (0,31 milioane de lei), printre primele zece de pe piata RASDAQ. Firma de constructii din Sibiu, care si-a orientat recent activitatea spre dezvoltarea de proiecte imobiliare, este una dintre companiile cu un ritm ridicat de crestere a investitiilor, avand planificate pentru anul viitor investitii de 17 milioane de euro, in principal pentru dezvoltarea de proiecte rezidentiale. Horatiu Cercel, omul de afaceri care controleaza grupul Concefa din Sibiu, intentioneaza sa dezvolte in urmatorii ani mai multe proiecte rezidentiale proprii estimate la peste 300 de milioane de euro.

Actiunile Bat Medias (BAME) au sarit ieri cu 10,98%. Actionarii companiei au subscris luna trecuta circa 92,15% din actiunile emise in cadrul majorarii de capital derulate de firma de transport rutier. Din totalul de 2 mil. euro (7 mil. lei) pe care Bat Medias si-a propus sa-i stranga de la actionari, aportul acestora s-a ridicat la circa 1,84 milioane de euro (6,44 milioane de lei). Restul de actiuni ramase nesubscrise au putut fi subscrise de actionarii societatii pana astazi, proportional cu cota detinuta de acestia la 31 octombrie 2007. Ultima tranzactie cu titlurile Bat Medias s-a perfectat in sedinta de tranzactionare de ieri la un pret de 18,2 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO