Burse - Fonduri mutuale

Adrian Caramiha: A fost doar o crestere pe trend descrescator

10.07.2008, 18:20 20

Bursa a inregistrat ieri o crestere generalizata, dupa scaderile puternice din ultima perioada, pe volume de tranzactionare nu foarte ridicate insa.
"Pare sa copiem o anumita evolutie a pietelor externe si sa ne miscam in ton cu acestea. Aprecierea de ieri a venit si in urma scaderii puternice a pretului petrolului marti, insa a fost doar o crestere pe un trend descrescator", spune Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri din piata.
BET, indicele celor mai lichide companii din piata, s-a apreciat cu 2,95%, reusind astfel sa mentina cresterea de aproape 1,8% de la inceputul sedintei. BET-C, indicele general al pietei, a crescut si el ieri cu 2,5%, dupa ce a deschis ziua cu o apreciere de 1,2%. Societatile de investitii financiare au profitat cel mai mult de cresterile din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, crescand la randul sau cu 3,2%.
Cel mai reprezentativ indice al Bursei, BET-XT, care analizeaza evolutia primelor 25 de companii listate, inclusiv SIF-urile, a debutat in crestere cu 2,12% si a inchis sedinta cu 2,9% peste nivelul de marti. Celalalt indice introdus de curand de Bursa de Valori, BET-NG, s-a apreciat si el ieri cu 2%.
"Am avut deja parte de trei saptamani de scaderi consistente, venite pe fondul unei lipse de lichiditate si a unor volume scazute. Investitorii straini au problemele lor, iar in momentul de fata se gasesc pe pietele dezvoltate companii mult mai ieftine decat cele din Romania. Strainii se orienteaza si catre pietele emergente, insa nu stim daca Bursa noastra face parte din atentia lor", spune Caramiha.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 8,7 mil. euro (31,4 mil. lei), in vreme ce piata RASDAQ a atras investitii de doar 1,1 mil. euro (3,9 mil. lei).
Cele mai mari rulaje din piata au fost atinse ieri de SIF-uri, grupul acestora inregistand o lichiditate totala in valoare de 4,4 mil. euro (15,9 mil. lei), reprezentand jumatate din totalul tranzactiilor din piata.
Alte companii care au inregistrat ieri tranzactii importante au fost Banca Transilvania (TLV) si BRD SocGen (BRD), cu un rulaj total de 1,4 mil. euro (5,2 mil. lei), Petrom (SNP), cu o lichiditate de 0,4 mil. euro (1,4 mil. lei), precum si Azomures (AZO) si Amonil (AMO), cu tranzactii totale de 1,1 mil. euro (3,8 mil. lei).
De altfel, combinatul chimic Azomures a inregistrat cea mai mare apreciere din piata, de 14,6%, urmata de cresterile atinse de Oltchim Ramnicu-Valcea (OLT) si de Rompetrol Well Services (PTR), de circa 8,6%, respectiv 9,5%. "Anul acesta piata a fost in impas. Pe termen scurt o sa mai vedem reveniri, insa pentru o schimbare de trend este nevoie de un soc puternic. Daca de exemplu se inverseaza evolutia pretului petrolului, atunci bursele ar putea inregistra reveniri importante si ar putea trece pe un trend ascendent", spune Caramiha,
Pe plan international pretul petrolului a crescut ieri pana la un nivel de circa 137 dolari pe baril, dupa ce marti acesta pierduse circa
5 dolari dupa aprecierea dolarului american.
In plus, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a avertizat din nou ca BCE va urmari cu atentie evolutia "ingrijoratoare" a inflatiei, care a atins un nivel de 4% in iunie, dublu fata de obiectivul stabilit de banca pe termen mediu. BCE a majorat la inceputul lunii iulie dobanda de politica monetara cu 0,25%, pana la un nivel de 4,25%.
Din punctul de vedere al Fondului Monetar International (FMI), accelerarea inflatiei este mult mai periculoasa decat incetinirea ritmului de dezvoltare, efectele crizei financiare asupra economiei nefiind inca incheiate.
Inainte de inchiderea sedintei de ieri, principalii indici bursieri din Europa inregistrau cresteri importante. Astfel, indicele francez CAC 40 se aprecia cu 1,5%, in vreme ce indicele FTSE 100 din Marea Britanie si DAX-ul german cresteau cu 1,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO