Fonduri mutuale

Administratorul singurului fond mutual în euro spune că acum orice scenariu este posibil pentru leu

Mihail Ion

Mihail Ion

18.06.2010, 00:00 33

Mihail Ion, preşedintele societăţii Raiffeisen Asset Management(RAM), administratorul singurului fond mutual denominat în euro,spune că o apreciere a leului în raport cu euro este strâns legatăde rezultatele măsurilor de austeritate ale Guvernului, de unde şigradul mare de imprevizibil.

"Este dificil de spus dacă 2010 este anul economiilor în eurosau leu. Acum orice scenariu este posibil pentru leu. Monedanaţională se poate aprecia în raport cu euro dacă aversiuneainvestitorilor faţă de risc se reduce, iar măsurile de reducere aleGuvernului dau rezultate, în caz contrar, leul se poate deprecia.De asemenea, o înrăutăţire puternică a contextului extern va afectanegativ evoluţia leului", afirmă Mihail Ion, preşedintelesocietăţii administrare a investiţiilor Raiffeisen AssetManagement, cu active nete în gestiune de 1,6 mld. lei (380 mil.euro).

Din portofoliul administratorului face parte fondul mutualEuroPlus, singurul de pe piaţă denominat în euro. Fondul investeşteexclusiv în instrumente monetare (depozite, titluri de stat,obligaţiuni) denominate în euro. Lansat la finele lunii octombrieanul trecut, fondul a reuşit să atragă de la un număr de 4.400 deinvestitori peste 100 mil. euro, valoarea activelor nete fiind de109 mil. euro în prezent. Fondul deţine o cotă de aproape 10% dinpiaţa fondurilor mutuale în valoare de 4,6 mld. lei (aproape 1,1mld. euro).

Cu mai bine de jumătate din active investite în titluri de statşi obligaţiuni emise de Muncipalitatea Bucureşi, restul fiindplasate în depozite bancare, fondul a înregistrat un randament de1,85% în 2010. Comparativ, dobânda medie încasată pentru un depozitîn euro deschis la începutul anului este de 1,6% calculat pentruşase luni.

"Nu este deloc simplu să administrezi un fond denominat în euro,pentru că universul investiţional este destul de redus. Cu toateacestea, intensificarea emisiunilor de titluri în euro din parteaMinisterului Finanţelor a fost de bun augur pentru activitateafondului", explică Mihai.

Ieri, 17 iunie, cursul de referinţă a urcat la 4,23 lei pentruun euro, nivelul maxim din ultimele şase luni, marcând astfel odepreciere de 0,23% faţă de finele anului trecut. În martie, cursuls-a apreciat puternic până la 4,08-4,09 lei/euro pentru ca înlunile următoare, odată cu escaladarea problemelor financiare aleGreciei, alături de instabilitatea politică internă, monedanaţională să cunoască fluctuaţii negative.

"În perioadele de mare incertitudine, politica de plasamente afondului s-a orientat cu precădere spre plasamente pe termen scurt,mai exact spre depozite bancare şi certificate de trezoreriedenominate în euro", adaugă preşedintele RAM.

El mai spune că fondul EuroPlus nu este atât un pariu pe monedaeuropeană, cât un pariu pe apetitul românilor pentru a economisi învalută. Potrivit unei analize RAM în baza datelor BNR, aproximativ40% din economisirea persoanelor fizice este denominată în valută,nivel care s-a păstrat relativ neschimbat în ultimii şapte ani,chiar dacă alegerea leului s-a dovedit net câştigătoare (calculatpentru octombrie 2002 - octombrie 2009).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO