Burse - Fonduri mutuale

Administratorii independenti de fonduri mutuale taie pana la 35% din salarii si se roaga sa reziste inca doi ani. Cei din banci stau mai bine

Administratorii independenti de fonduri mutuale taie pana la 35% din salarii si se roaga sa reziste inca doi ani. Cei din banci stau mai bine

Marius Olteanu, director executiv al societatii de administrare SIRA: Detinem provizioane pe care le-am acumulat din capitalizarea profiturilor din anii trecuti si facem tot posibilul sa rezistam doi ani in piata.

11.02.2009, 18:32 61

Administratorii de fonduri isi construiesc strategiile de a supravietuire pe timp de criza fie pe reducerea salariilor angajatilor, pentru cei care si-au vazut veniturile amenintate de scaderea de pana la 70% a activelor in 2008, fie pe apelul la provizioane pentru cei care au acumulat rezerve pe parcursul anilor trecuti. Pentru administratorii "bancari", sprijinul grupului-mama este o plasa de siguranta de care se pot folosi in aceste momente.

Unii administratori de fonduri contactati de ZF au declarat ca au redus salariile angajatilor cu aproximativ 30-35%, si ca nu mai platesc bonusuri de performanta. De asemenea in 2009 nu mai fac mariri salariale si nici angajari.
Potrivit unei analize realizate de ZF in primavara anului trecut, administratorii de investitii castigau in medie 1.500 de euro pe luna. Apar diferente intre administratorii din Bucuresti, ale caror castiguri puteau atinge si 2.000 euro, si cei din Cluj-Napoca, ale caror salarii coborau pana la 850 euro.
Salariile administratorilor de investitii provin din comisioanele de administrare incasate din activele societatii care sunt in medie de 2% pe an. Cheltuielile cu salariile reprezinta aproximativ 65% din cheltuielile totale ale unei societati de administrare.
"Costurile cu salariile reprezinta aproximativ 65% din costurile totale ale unei societati. Drept urmare, noi am decis sa nu mai facem angajari si am redus contractele de colaborare si consultanta", a spus Ilie Ilie Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest: Am decis sa nu mai facem angajari la societatea de administrare, am redus contractele de colaborare si consultanta.Cenan, presedintele societatii de administrare Globinvest din Cluj-Napoca.
Nu toti administratorii vor face insa reduceri salariale pentru a trece cu bine de criza.
"Cred ca reducerea salariilor in actualele conditii de piata este o greseala strategica. Ar avea un impact psihologic negativ asupra moralului angajatilor si asa coborat de scaderile din piata. Reducerea salariilor este ultima masura la care as apela. Pentru reducerea costurilor, noi am decis externalizarea anumitor servicii si optimizarea costurilor cu utilitatile. Detinem provizioane pe care le-am acumulat din capitalizarea profiturilor din anii trecuti si facem tot posibilul sa rezistam doi ani", a spus Marius Olteanu, director executiv al societatii de administrare SIRA.
"Anul acesta vom tempera cheltuielile de extindere si cele de marketing. Nu vom face reduceri de salarii", a spus Florin Dolea, director executiv al societatii de administrare Pioneer Asset Management, membra a grupului UniCredit Tiriac.
La un calcul simplu, 20 de societati de administrare gestioneaza active de 240 de milioane de euro la sfarsitul lunii ianuarie, comisionul de administrare fiind de aproximativ 2% din active. Astfel, o singura societate de administrare, formata din pana la 10 angajati, cheltuie pe salariul unui angajat in medie 15.600 euro pe an.
"O societate de brokeraj este mult mai vulnerabila decat o societate de administrare, pentru ca veniturile acesteia sunt mult mai volatile pe timp de criza. O societate de administrare de 10-15 angajati poate administra 50 de milioane de euro cu aproximativ aceleasi costuri si eforturi impuse de gestionarea a 5 milioane de euro. Acest lucru nu se intampla insa in cazul societatilor de brokeraj", a fost de parere Olteanu de la SIRA.
Drept reactie la scaderea drastica a tranzactiilor bursiere, societatile de brokeraj au inchis zeci de agentii si sucursale in teritoriu, concediind inca din vara anului trecut zeci de angajati.
La anumite societati de brokeraj au avut loc reduceri de pana la 20% ale salariilor, potrivit unor surse din piata.
 
 
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO