Burse - Fonduri mutuale

Activitate slabă la Bursa de Valori Bucureşti. Joi, indicele BET încheie şedinţa aproape la fel cum a început-o. Lichiditatea scade

Activitate slabă la Bursa de Valori Bucureşti. Joi,...

Autor: Eduard Ivanovici

26.10.2023, 18:17 170

BET, indicele de referinţă al Bursei de la Bucureşti, s-a apreciat joi, 26 octombrie cu 0,04%, după ce a petrecut majoritatea şedinţei de tranzacţionare în teritoriu negativ. Evoluţia de la începutul anului este de plus 21,9%, conform datelor BVB

Dinamicile celorlalţi indici au ajuns la minus 0,4% pe BET-FI, unde sunt incluse societăţile de investiţii financiare (SIF-uri) şi Fondul Proprietatea, minus 0,2% pe BETAeRO, indice consultativ pentru pepiniera segmentului principal, şi plus 0,12% în cazul BET-BK, de referinţă pentru administratorii de fonduri. Creşteri au înregistrat BET-TR şi ROTX, însă sub 0,1%.

Privind companiile din BET, se remarcă aprecierile înregistrate de Banca Transilvania (0,9%), Electrica (0,6%), TTS (0,5%), MedLife (0,45%) şi BRD SocGen (0,4%). Pe lista scăderilor s-au aflat emitenţi precum Nuclearelectrica (-1,6%), Transgaz (-1%), One United Properties (-1%) şi FP (-0,7%).

Valoarea tuturor tranzacţiilor realizate cu acţiuni a fost de 65,3 milioane de lei, în scădere cu 13% faţă de miercuri. Din totalul de joi, acţiunile Digi Communications, Romgaz şi Fondul Proprietatea au reprezentat peste 60%, respectiv 41 de milioane de lei.

Spre finele şedinţei, indicele paneuropean Stoxx 600 pierdea 0,3%, după o depreciere de 1% la mijlocul sesiunii. Atenţia investitorilor rămânea între timp asupra rezultatelor la T3 ale societăţilor şi randamentelor ridicate ale titlurilor de stat din Europa.

Acţiunile din sectorul auto coborau cu 2% pe fondul unor rezultate trimestriale slabe, în timp ce operatorii turistici şi companiile aeriene scădeau cu 0,75%, potrivit CNBC. Acţiunile tech se apreciau cu 0,6%.

Stoxx şi-a redus din pierderi după ce Banca Centrală Europeană a confirmat aşteptările pieţei conform cărora va ţine neschimbate ratele dobânzilor timp de zece şedinţe consecutive, în timp ce moneda euro se confruntă cu presiunile exercitate de lira sterlină şi dolarul american.

În SUA, principalii indici afişau pierderi de 0,1% până la 1%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO