Burse - Fonduri mutuale

Activele fondurilor de pensii private Pilon II au ajuns la 107 mld. lei la finalul lunii mai din 2023, record istoric

Activele fondurilor de pensii private Pilon II au ajuns...

Autor: Liviu Popescu

23.06.2023, 07:23 180

♦ De la începutul anului creşterea este de 11 mld. lei ♦ În 12 luni activele au urcat cu 19 mld. lei pe fondul viramentelor şi al randamentelor din portofolii.

Cele şapte fonduri de pensii private Pilon II, la care contribuie aproximativ 8 milioane de salariaţi români cu 3,75% din venitul brut lunar pentru investirea privată a economiilor de bătrâneţe, au ajuns la active de 107,4 miliarde de lei la finele lunii mai din 2023, arată cele mai recente date ale Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Spre comparaţie, la finalul lui 2022 activele erau de 96,5 mld. lei, ceea ce înseamnă că de la începutul acestui an Pilonull II a urcat cu 11 mld. lei.

Din această sumă aproxi­mativ 5,3 mld. lei sunt viramentele obligatorii ale milioanelor de salariaţi români, iar circa 6 mld. lei reprezintă performanţa investiţio­nală - prin acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, obligaţiuni şi alte instrumente – ale administratorilor de pensii private.

În mai 2022, când scumpirile agresive începuseră să-şi facă prezenţa în economie, ceea ce a tras ulterior puternic în jos portofoliile de titluri de stat, activele Pilon II erau de 88 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO