Burse - Fonduri mutuale

Active Dinamic, mai bogat cu 2 mil. euro

28.08.2006, 18:37 13

Fondul de actiuni Active Dinamic, administrat de Swiss Capital Asset Management, a inregistrat de la inceputul anului o crestere de aproape 23 de ori a activului net, prin atragerea unor investitori importanti. La nivelul pietei fondurilor mutuale, cresterea activelor nete a fost de 51%.
Activul net al fondului a depasit recent nivelul de 2 milioane de euro (7 milioane de lei), comparativ cu 85.000 de euro (314.000 de lei) la finele anului trecut. Cresterea de activ s-a datorat, in primul rand, intrarilor noi de capital din partea investitorilor, in conditiile in care valoarea unitatii de fond a crescut in aceasta perioada cu 2,2%, conform datelor la zi ale fondului.
"Cresterea de activ se datoreaza clientilor noi pe care i-am atras in aceasta perioada. Am reusit sa atragem circa 6-7 investitori mai importanti care au plasat sume mari de bani in fond. Acestia sunt in special persoane juridice romane", a declarat Stefan Racoceanu, presedintele Swiss Capital Asset Management.
Swiss Capital Asset Management este fosta societate de administrare a investitiilor Active Dinamic, care a fost preluata la finele anului trecut de societatea de brokeraj Swiss Capital. Societatea administreaza in prezent un singur fond, Active Dinamic, avand o cota de 1,4% pe piata fondurilor mutuale la finele lunii iulie, conform datelor Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC).
Societatea isi propune sa creasca in continuare activele fondului prin atragerea de investitori noi, dar are in plan si lansarea unor produse noi incepand de anul viitor.
"Estimam ca vom atinge un nivel al activelor de 10 milioane de lei (2,8 milioane de euro - n.r.) pana la finele anului, iar anul viitor am vrea sa lansam cel putin un fond nou", a spus Racoceanu.
Strategia de dezvoltare a societatii se bazeaza deocamdata pe marketingul direct al produselor, societatea neavand inca o retea de distributie dezvoltata. "Noi, ca societate independenta, trebuie sa mergem dupa clienti, spre deosebire de societatile de administrare ale bancilor, care dispun de retele dezvoltate de distributie si care includ fondurile mutuale alaturi de oferta de produse bancare pe care le ofera clientilor mari", a explicat Racoceanu.
Active Dinamic are una dintre cele mai mari expuneri pe piata de capital, actiunile cotate reprezentand circa 90% din activele fondului. De la inceputul anului, fondul a inregistrat un randament de 2,2%, in conditiile in care evolutia fondurilor de actiuni a fost puternic afectata de scaderile de la Bursa din perioada martie-iunie.
Fondurile de actiuni au inregistrat in primele sapte luni ale anului intrari nete de capital de 13 milioane de euro, activele acestora ridicandu-se la finele lunii iulie la peste 35 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO