Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile „vedetă” din era coronavirusului îşi pierd încet din strălucire

Business internaţional

Acţiunile „vedetă” din era coronavirusului îşi...

Autor: Eduard Ivanovici

24.01.2022, 00:00 627

Investitorii mizează tot mai mult pe faptul că efectele generate de pandemia de coronavirus asupra economiei mondiale încep să dispară, chiar dacă răspândirea variantei Omicron continuă să creeze probleme de-a lungul lanţurilor de aprovizionare şi ridică semne de întrebare cu privire la eficienţa vaccinurilor existente, notează Bloomberg. Mai multe acţiuni selectate de gigantul bancar american Wells Fargo, concentrate pe o recuperare puternică a economiei, s-au reîntors la nivelurile de dinainte de pandemie, în timp ce acţiunile tech, sensibile la inevitabila creştere a ratelor dobânzilor, au înregistrat scăderi considerabile de la începutul anului, iar ciclurile de investiţii şi consum oferă semne de revenire.

„Există un optimism tot mai mare, conform căruia ne îndreptăm către sfârşit, ceea ce se reflectă şi în pieţe. În fiecare piaţă există o temă comună bazată pe recuperare şi încrederea că ritmul actual va continua”, spune Craig Erlam, analist al companiei de tranzacţionare Oanda. Un sondaj Bank of America, realizat cu ajutorul a mai mulţi manageri internaţionali de fonduri, arată că gradul de alocări îndreptate către acţiunile tech a atins cel mai slab nivel din 2008 încoace, pieţele orientându-se către activele care beneficiază de actualul climat economic, precum bănci şi companii energetice.

„Piaţa urmează cel mai sigur scenariu, în care această variantă (a coronavirusului – n.r.) se va calma. În cele din urmă, ne aşteptăm ca participanţii la piaţă să îşi îndrepte atenţia către posibilitatea ca pandemia să ia sfârşit ca urmare a declinului infecţiilor cu Omicron sau a scăderii ratelor de mortalitate cauzate de Covid”, adaugă Naka Matsuzawa. Nu se poate spune însă că piaţa globală este în mod uniform optimistă. Investitorii îşi acoperă speranţele cu un nivel elevat de cash. Astfel, grupul de cercetare Ned David Research avertizează că dispariţia avântului înregistrat de veniturile companiilor şi înăsprirea politicii monetare a băncii centrale americane, ar putea genera efecte negative de-a lungul pieţelor.

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO