Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Société Générale, acţionarul majoritar al BRD, scad cu 8% pe Bursa de la Paris. La Bucureşti, BRD SocGen pierde 1%

Sursa foto: Hepta.ro

Sursa foto: Hepta.ro

Autor: Eduard Ivanovici

18.09.2023, 12:45 3956

Acţiunile grupului bancar Société Générale (simbol bursier GLE), acţionar majoritar al BRD SocGen, a treia bancă de pe piaţa locală în funcţie de active, coborau în după-amiaza zilei de luni cu 8,3% pe Bursa de Valori de la Paris.

Capitalizarea scădea astfel de la 21,4 miliarde de euro la 19,62 miliarde, conform datelor MarketWatch. La Bursa de Valori Bucureşti, acţiunile BRD se depreciau cu 0,9%, pe tranzacţii de 244.000 de lei, valoarea de piaţă reducându-se astfel cu 100 de milioane de lei, la 10,7 miliarde.

CEO-ul Societe Générale – a treia cea mai mare bancă listată din Franţa – a declarat anterior că se aşteptată la o creştere redusă sau chiar inexistentă a vânzărilor anuale în următorii ani, ca parte a unui plan strategic mult aşteptat de către investitori.

Slawomir Krupa a preluat conducerea în luna mai, fiind însărcinat cu revigorarea unei bănci care a rămas în urma liderului francez BNP Paribas (BNPP) şi a altor rivali europeni, pe fondul unei ieşiri costisitoare din Rusia şi preocupărilor legate de faptul că este prea dependentă de sectorul volatil de investment banking.

SocGen a stabilit luni o ţintă profitabilitate – rentabilitatea capitalului tangibil (ROTE) – şi obiectivul de plată a acţionarilor uşor sub cifrele lansate anterior de către bancă. Deşi planul său de reducere a costurilor a fost mai ambiţios decât cel precedent, a prevăzut o creştere anuală a veniturilor de doar 0-2% în perioada 2022-26.

„Suntem surprinşi în mod negativ de lipsa creşterii veniturilor, de creşterea obiectivului de capital, de reducerea plăţii şi a ROTE şi de lipsa detaliilor", au declarat analiştii Jefferies într-o notă, potrivit agenţiei de ştiri Reuters.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO