Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Petrom, tot mai jos

17.03.2003, 00:00 18

Actiunile celei mai mari companii cotate, Petrom au coborat vineri pana la 1.020 lei/actiune, minimul inregistrat de la inceputul acestui an. Dupa o prima jumatate de sedinta calma, actiunile Petrom au intrat pe o traiectorie descendenta, iar la inchidere, ultimul transfer s-a realizat la 1.030 lei/actiune.
Valoarea tranzactiilor de ieri de la Bursa cu actiunile Petrom a fost de 2,5 miliarde de lei. Fata de inceputul saptamanii trecute, actiunile Petrom au pierdut aproape 5% din valoare. Capitalizarea bursiera a companiei a ajuns astfel la 1,18 milioane de dolari. Indicele BET al primelor zece companii cotate a pierdut ieri 2,5% in special datorita scaderii actiunilor Petrom si a celor ale Bancii Romane pentru Dezvoltare.
Societatile de investitii financiare au coborat vineri cu inca 3,4% fata de preturile din ziua anterioara, dupa ce in primele patru sedinte ale saptamanii au pierdut 3,3%.  Valoarea tranzactiilor cu actiunile SIF a fost redusa si vineri, cand tranzactiile cu actiunile acestora a fost de 4,2 miliarde de lei.
Cea mai spectaculoasa scadere dintre actiunile SIF a fost cea a SIF Oltenia, care a pierdut 6,7% fata de joi. Toate tranzactiile de vinari ac actiunile acesteia s-au realizat la preturi inferioare cotatiei de inchidere de joi. Ultima tranzactie s-a realizat la pretul minim al zilei, 2.100 lei/actiune. Valoarea transferurilor cu actiunile societatii de investitii financiare a fost de 1,2 miliarde de lei. O valoare similara a tranzactiilor a fost inregistrata si de SIF Moldova. Pretul actiunilor a evoluat, de asemenea pe o tendinta descendenta, iar la inchidere, ultima tranzactie s-a peralizat la 2.200 lei/actiune. SIF Moldova este, de altfel singura societate de investitii finanociare care nu a inregistrat o scadere a pretului pe parcursul saptamanii trecute. SIF Banat-Crisana si SIF Muntania au pierdut vineri inca 100 de lei fata de pretul din ziua anterioara, in timp ce SIF Transilvania a ramas la cotatia de joi.
Interesul investitorilor a fost scazut si pentru majoritatea celorlalte actiunci cotate la Bursa, valoarea tranzactiilor de vineri de la Bursa fiind de 16,8 miliarde de lei.
Producatorul de ingrasaminte chimice Azomures si-a continuat declinul, ajungand la inchiderea sedintei de vineri la 2.300 lei/actiune, in scadere cu 4,2%, in timp ce Amonil Slobozia a pierdut 3,2% si a ajuns la 122 lei/actiune. Valoarea transferurilor cu actiuni Amonil  a fost ieri de doar 55 milioane de lei.
Printre putinele actiuni care au consemnat cresteri ale pretului de tranzactionare fata de ziua anteriora s-au numarat compania de dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti, Santierul Naval Orsova si fabricantul de produse de panificatie Vel Pitar Ramnicu Valcea. Actiunile Impact au urcat cu 1,2% pana la 4.250 lei/actiune, titlurile Santierului Naval Orsova au castigat 4% ajungand la 26.000 lei/actiune, iar actiunile Vel Pitar au inregistrat o crestere similara pana la 2.650 lei/actiune.



Piata Rasdaq
Compania olandeza Heratico BV a atras in cadrul ofertei publice de preluare actiuni in valoare de 14,5 miliarde de lei ale soocietatii Santer System, care activeaza in industria textila. Oferta publica viza atragerea a 99% din actiunile societatii, pe care olendezii nu le detineau, iar pachetul atras reprezinta 68% din capitalul acesteia.
Pretul oferit de Heratico a fost de 25.000 lei/actiune, identic cu valoarea nominala a titlurilor. Santer System are un capital social de 21 miliarde de lei iar inainte de tranzactia de vineri principalii actionari erau Roland SA, cu o participatie de 67,3% si Interagent SRL, cu 29,7%.
Pe piata, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale producatorului de ulei Argus Constanta. Titlurile s-au transferat la preturi cuprinse intre 310.000 si 325.000 lei/actiune. Cotatia medie a pierdut un procent fata de ziua anterioara, iar valoarea transferurilor a depasit un miliard de lei.
Lichiditatea actiunilor combinatului siderurgic Sidex Galati s-a mentinut si vineri la un nivel ridicat fata de o zi obisnuita de tranzactionare. Actiunile Sidex au urcat pe parcursul zilei pana la 7.800 lei/actiune, iar pretul mediu a urcat cu 2% fata de joi. Tranzactiile cu actiuni Sidex au totalizat 75 milioane de lei.
La categoria I, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale producatorului de motoare electrice Ana-Imep Pitesti. Pretul la care s-au realizat transferurile a oscilat intre 1.910 si 1.930 lei/actiune, iar cotatia medie a coborat cu 0,2%. Tot la aceasta categorie, tranzactiile cu actiunile detinatorului de spatii comerciale Romarta Bucuresti s-au realizat la uin pret identic cu cel de joi, 3.000 lei/actiune.
Actiuni ale Hotelului Moldova din Olimp (Moldova Estival 2002) in valare de 731 milioane de lei au fost transferate ieri pe piata. Pretul la care s-au transferat titlurile a fost de 8.300 lei/actiune. Valoarea nominala a unei actiuni este de 1.000 de lei, iar tranzactiile de ieri cu actiunile hotelului au fost primele de de pe piata RASDAQ de la listarea societatii, la inceputul acestui an. Hotelul este detinut de SBS & CO SRL, care controleaza 54% din actiuni, celalalt actionar important fiind SIF Transilvania, care detine 39,6%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO