Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Petrom sporesc lichiditatea pietei

01.11.2006, 17:58 18

Sedinta de marti de la Bursa a adus o crestere pe toti indicii, pe fondul unei lichiditati record si al unei tranzactii deal cu titlurile Petrom care a totalizat 42% din valoarea tranzactiilor derulate in piata. Desi SIF Oltenia si SIF Moldova au ramas cele mai lichide actiuni din piata, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri s-a redus aproape la jumatate.
"Zvonurile din piata conform carora Erste urmeaza sa le faca o oferta salariatiilor BCR, si probabil si SIF-urilor, de a vinde actiunile BCR in schimbul titlurilor Erste, i-au indreptatit pe investitori sa pastreze SIF-urile, si au determinat si o crestere a actiunilor bancilor cotate la Bursa", spune Dorin Ghidiu, director de tranzactionare la Vanguard.
Indicele BET a crescut cu circa 1,69%, pe fondul unui rulaj total de 22 mil. euro (77,7 mil. lei), dupa ce in prima sedinta a saptamanii lichiditatea ajunsese la 20,5 mil. euro (72,1 mil. lei).
Titlurile bancare, Banca Transilvania si BRD, s-au apreciat, actiunile intrand ieri in topul celor mai lichide cinci din piata. BRD a crescut cu 1%, inregistrand un rulaj de 1,56 mil. euro (5,5 mil. lei), spre sfarsitul sedintei ajungand chiar sa aiba cea mai buna lichiditate din piata. Actiunile Banca Transilvania au crescut cu 1,8%, pe fondul unui rulaj de 1,5 mil. euro (5,3 mil. lei).
BET-FI a crescut cu 1,13%, tranzactiile cu SIF-uri fiind in scadere fata de ieri. SIF Oltenia a fost cea mai lichida actiune din piata, tranzactiile desfasurate cu aceste titluri totalizand 1,67 mil. euro, iar cotatia a crescut cu 1,23%. SIF Moldova a urcat cu 2,38%, pe fondul unui rulaj de 1,65 mil. euro, actiunea recuperand din pierderea de la inceputul saptamanii.
"Chiar daca in sedintele trecute au avut loc evolutii de sens negativ pe SIF-uri, intrarea la cumparare a fost una violenta, iar titlurile s-au apreciat repede. Si pentru perioada urmatoare cred ca SIF-urile vor ramane in centrul atentie", spune Dorin Ghidiu.

Actiunile Petrom au inregistrat un avans de 5%, tranzactiile in piata cu aceste titluri insumand circa 1,51 mil. euro (5,3 mil. lei). Avansul important luat de actiunile Petrom s-a accentuat pe finalul sedintei, dupa ce acestea au facut obiectul unei tranzactii speciale ridicata, prin care s-au transferat 55 mil. de actiuni. Valoarea acestui transfer se ridica la peste 9,3 mil. euro (33 mil. lei) si s-a realizat la pretul de inchidere din sedinta precedenta, de 0,6 lei/actiune.

Titlurile SIF Moldova au castigat ieri 2,4%, pe fondul unor tranzactii nu foarte ridicate, de 1,65 milioane de euro (5,8 milioane de lei). Cresterea de azi plaseaza cotatia societatii de investitii financiare pe un prag maximal atins in urma cu cateva zile. Celelalte SIF-uri au inregistrat cresteri, insa ceva mai moderate. Pe parcursul sedintei, actiunile SIF Moldova au coborat pana la un prag minim de 2,94 lei/actiune si au inchis ziua pe maxim, la pretul de 3,01 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol Rafinare au urcat cu peste 2%, punand capat sirului de deprecieri din ultima saptamana, pe parcursul careia au pierdut circa 10%. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri s-a ridicat la 0,53 mil. euro (1,8 mil. lei). De la inceputul acestui an, actiunile Rompetrol Rafinare au inregistrat o scadere de aproape 20% si cu circa 28% sub nivelul maxim atins in acest an. Pe parcursul sedintei, aceste titluri au urcat si cu 4,3%, revenind apoi si inchizand la cursul de 0,0876 lei/actiune.

Titlurile Antibiotice Iasi au scazut usor, cu 0,6%, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, de peste 0,3 mil. euro (1 mil. lei). Corectiile din ultimele sedinte au venit dupa ce cotatia producatorului de medicamente s-a apreciat cu aproape 30% in decursul unei saptamani, pe fondul stirilor pozitive legate de procesul de privatizare a acestuia. De la inceputul anului, aceste titluri au castigat peste 80%. Ultima tranzactie cu titlurile Antibiotice Iasi s-a perfectat la un pret de 1,74 lei/actiune.

Actiunile companiei hoteliere Intercontinental Romania au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate, valoarea operatiunilor cu aceste titluri depasind 0,15 mil. euro (0,56 mil. lei). Cotatia Intercontinental a avut o evolutie destul de oscilanta in ultima perioada, plasandu-se pe un trend ascendent de la inceputul lunii iulie, perioada in care s-au apreciat cu aproape 50%. La inchidere, actiunile au fost cotate la un pret de 0,133 lei/actiune, cu peste 80% mai ridicat fata de inceputul acestui an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO