Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Petrom si Rompetrol cresc, sfidand recomandarile analistilor

Actiunile Petrom si Rompetrol cresc, sfidand recomandarile analistilor

Click pentru imaginea intreaga

06.07.2007, 18:04 199

Actiunile Petrom Bucuresti (SNP) si Rompetrol Rafinare Constanta (RRC), principalele companii din domeniul petrolier listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), au crescut ieri cu cate 3,5%, pe fondul unor volume de tranzactionare ridicate, tragand in sus toata piata si ducand indicele BET la un nou maxim istoric.
Capitalizarea Petrom a ajuns, in urma cresterii de ieri, la aproape 10,6 miliarde de euro, in timp ce valoarea la Bursa a Rompetrol Rafinare la circa 690 milioane de euro.
In ultimele sedinte de tranzactionare, titlurile celor doua companii au inregistrat cresteri semnificative, in ciuda rapoartelor de analiza emise in ultima perioada de cele mai mari societati de brokeraj de pe piata, care indicau preturi tinta pentru urmatorul an pe cele doua actiuni mai mici decat preturile actuale din piata. Actiunile Rompetrol Rafinare au castigat in ultimele doua saptamani circa 15%, in timp ce Petrom a urcat in aceeasi perioada cu aproape 13%.
Brokerii sustin ca aprecierile recente au fost determinate de cumparari ale investitorilor straini, avand in vedere volumele mai mari realizate. In acelasi timp, ei spun ca aprecierile nu au fost generate de un eveniment anume, fiind vorba in principal de exuberanta existenta pe toate pietele europene, dominate de cresteri in aceasta perioada.
Cresterea companiilor petroliere, mai spun brokerii, s-a "aliniat" aprecierii generale a pietei din ultimele luni, perioada in care titlurile petroliere au stagnat sau chiar au inregistrat corectii.
Pretul actiunilor Petrom a reusit de-abia cu saltul de ieri sa treaca pe plus in acest an, avansul fiind chiar si asa redus, doar 3,5%, fata de o crestere de 26,3% a indicelui BET. Rompetrol Rafinare a inregistrat un avans de 16,6% de la inceputul acestui an.
"In cazul Petrom, trebuie observat ca pretul petrolului a ajuns la 74 $/baril, situatie care avantajeaza compania. Apoi, de ceva timp ne confruntam cu o crestere generalizata, in timp ce Petrom avea o performanta negativa in acest an. Pe SNP ne aflam practic in aceeasi situatie in care eram pe SIF-uri acum o luna si jumatate", spune Adrian Caramiha, director general adjunct la Broker Cluj. SIF-urile au inceput in ultimele luni sa intre pe o tendinta clara de crestere, dupa ce, si ele, au avut la randul lor un inceput de an slab.
Actiunile Petrom au inchis ieri ziua la 0,585 lei/actiune, in timp ce Rompetrol Rafinare a reusit sa treaca, din nou, dupa mai bine de doua luni, de pragul de 0,1 lei/actiune. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a realizat la 0,102 lei/actiune.
"Actiunile Rompetrol Rafinare au un prag suport puternic la 0,9 lei/actiune si daca au reusit sa reziste in jurul acestui nivel, piata se astepta sa creasca", a spus Caramiha. Pe de alta parte, pe piata au aparut din nou speculatii in ultima perioada legate de o finalizare a negocierilor pentru vanzarea pachetului de 25% din grupul Rompetrol scos la vanzare. Zvonuri pe aceasta tema au tot aparut insa in ultimele luni.
"Vazand ca din Petros (companie parte din grupul Rompetrol - n.red) s-a vandut pana la mentinerea unui pachet majoritar, investitorii au inceput sa se gandeasca ca zvonurile care circula in ultimele sase luni privind finalizarea negocierilor pentru vanzarea acelui pachet de 25% este posibil ca de data aceasta sa se adevereasca", considera Adrian Caramiha. Grupul Rompetrol a vandut in ultimele saptamani peste 19% din actiunile Petros, mai ramanand cu un pachet de 51% in cadrul companiei.
Brokerii spun ca exista interes pentru actiunile companiilor petroliere.
"Titlurile companiilor petroliere nu vor ramane aici, deoarece sunt printre cele mai atractive pentru investitori. Chiar daca preturile acestora au ramas in urma fata de restul pietei, ma astept la o crestere mult mai accentuata in perioada urmatoare. Cred ca la sfarsitul anului preturile actiunilor petroliere vor fi cel putin cu 25% mai ridicate decat nivelurile actuale", a declarat Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.
"Daca vor sparge nivelurile de rezistenta pe care le au, atunci merg mai sus. Atat timp cat pietele europene se vor mentine pe crestere, vor intra bani si probabil vom asista la noi cresteri. Trebuie sa fim totusi atenti la ce se intampla cu bursa din China, care azi (ieri - n.red) a scazut cu 5% si eventualele caderi ale acestei piete pot antrena corectii si pe celelalte piete internationale", considera Caramiha.


Patriciu a vandut 19% din Rompetrol Well Services

Grupul Rompetrol, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, si-a diminuat participatia la Romeptrol Well Services la circa 51,1%, dupa ce in ultimele saptamani a cedat 19,3% din capital, valoarea totala a tranzactiilor fiind de 37,05 milioane de lei (aproximativ 11,8 milioane de euro).
Rompetrol a vandut miercuri un pachet de 5,92% din actiunile Rompetrol Well Services, prin intermediul unor tranzactii de tip deal in valoare de 11 milioane de lei (3,5 milioane de euro). Grupul mai vanduse anterior circa 13,4% din actiunile companiei de servicii petroliere pentru 26 de milioane de lei (8,1 milioane de euro).
Grupul detinea anterior tranzactiilor 70,4% din capitalul Rompetrol Well Services, divizia specializata in servicii pentru extractia titeiului si gazelor naturale.
Unul dintre cumparatori a fost fondul olandez de investitii MEI - Roemenie & Bulgarije, care a achizitionat aproape 6% din actiuni. Ceilalti cumparatori nu au fost raportati.
Rompetrol Well Services mizeaza in acest an pe venituri totale de 19,7 milioane dolari, in scadere cu 14% comparativ cu nivelul de 22,7 mil. $ din 2006, si un profit net de 3,05 mil. $. Compania a anuntat ca va aloca suma de 3,2 mil. $ pentru investitii.
Ultimul pret de tranzactionare a actiunilor Rompetrol Well Services a fost ieri de 2,3 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 68 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO