Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Petrom, printre putinele in crestere

06.11.2002, 00:00 10

Petrom a fost printre putinele societati de la Categoria I care au inchis sedinta de tranzactionare de ieri la un pret superior cotatiei precedente. Actiunile companiei petroliere au fost cele mai tranzactionate de pe piata. Ieri s-au transferat actiuni Petrom in valoare de 3,9 miliarde de lei.
Pretul la care s-au realizat tranzactiile au oscilat intre 1.350 si 1.380 lei/actiune, iar pretul de inchidere a coincis cu maximul zilei si a fost cu 1,5% mai mare fata de cotatia anterioara.
A cincea tranzactie speciala cu un pachet de peste 2 milioane de actiuni ale producatorului de medicamente Terapia Cluj s-a realizat ieri, cand s-au transferat 2,05 milioane de actiuni, la pretul de 4.500 lei/actiune. Surse din piata spun ca este vorba de un transfer de actiuni intre doua conturi ale aceluiasi actionar si ca asftel de tranzactii ar mai putea contina si in urmatoarele zile.  Motivul pentru care actiunile sunt transferate in operatiuni succesive ar putea fi faptul ca una din din societatile de brokeraj participante la tranzactii are un capital insuficient pentru a realiza tranzactii de valoare mai mare. Saptamana trecuta, sistemul Bursei de management al riscului de compensare-decontare al Bursei a anulat o tranzactie speciala cu actiunile Oltchim pentru ca una din societatile de brokeraj participante nu avea un capitalul suficient pentru a realiza o asemenea operatiune.
In tranzactii de pe piata cu titlurile producatorului de medicamente s-au transferat actiuni in valoare de 1,2 miliarde de lei. Actiunile Terapia au pierdut inca 1,2%, si au ajuns la inchidere la 4.100 lei/actiune, pretul minim al zilei.
Volumul total al tranzactiilor din piata a depasit cu putin 23 miliarde de lei, valoare apropiata de volumul zilnic al tranzactiilor din lunile de vara, cand o parte a brokerilor si investitorilor erau in vacanta. Brokerii spun ca valoarea redusa tranzactiilor de pe piata din ultima perioada este normala in conditiile stationarii preturilor de tranzactionare. Acest fapt arata ca investitorii pastreaza actiunile pe care le detin pentru ca se asteapta pe termen mediu la noi majorari ale preturilor.
Societatile de investitii financiare au coborat, in medie, cu 0,88%. Indicele BET-FI a ajuns la inchidere la 6.934,99 puncte. In timp ce SIF Banat-Crisana, SIF Transilvania si SIF Muntenia au ramas la cotatiile din ziua anterioara, SIF Oltenia a consemnat cea mai mare scadere, de 3,3%. Actiunile sale au coborat sub pragul de 3.000 lei/actiune, pretul de inchidere fiind de 2.950 lei/actiune. Valoarea titlurilor transferate ieri a fost de 2,1 miliarde de lei.
Actiunile producatorului de aluminiu primar Alro Slatina a pierdut ieri 4,8% fata de ziua anterioara. Pe parcursul zilei, cotatiile au evoluat pe o tendinta descendenta, coborand de la 18.800 lei/actiune, pana la 17.800 lei/actiune, care a fost si pretul la care s-a realizat ultima tranzactie. Actiunile Alro par sa fie in cautarea unui pret de echilibru, dupa turbulentele produse de anuntul majorarii capitalului social prin emisiunea de noi actiuni la un pret inferior celui de la Bursa.
Cele doua santiere navale de la Categoria I a pietei RASDAQ au consemnat ieri scaderi importante de pret pe fondul unei lichiditati scazute. Santierul Naval Braila a pierdut 7,5% fata de cotatia anterioara, ajungand la 18.500 lei/actiune, in timp ce Severnav Mehedinti a coborat cu 9,5%,pana la 18.000 lei/actiune.
Producatorul de ciment Lafarge Romcim Bucuresti a urcat cu 6% fata de pretul mediu anterior. Tranzactiile de ieri s-au realizat la preturi cuprinse intre 195.000 si 205.000 lei/actiune,iar pretul de inchidere a fost de 200.000 lei/actiune. Valoarea operatiunilor de marti a fost de 447 milioane de lei.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale producatorului de bere Brau Union Romania. Tranzactiile, in valaore de 559 milioane de lei s-au realizat la preturi cuprinse intre 32.500 si 32.600 lei/actiune. Pretul nu a consemnat o modificare semnificativa fata de luni.
Actiunile societatii Petrotub Roman, care activeaza in domeniul productiei de tuburi din fonta si otel au facut obiectul a 14 operatiuni in valoare de 137 miliarde de lei. Tranzactiile s-au realizat la preturi cuprinse intre 26.000 si 26.500 lei/actiune, iar cotatia medie a fost cu 0,5% mai mica fata de pretul de referinta. Societatea este cotata la Categoria I a pietei RASDAQ.
Producatorul de motoare si generatoare electrice UMEB Bucuresti a urcat ieri cu 14,8% fata de pretul mediu anterior. Pe parcursul tranzactiilor, pretul a oscilat intre 12.000 si 14.500 lei/actiune. UMEB este detinuta de compania IMSAT Bucuresti, care controleaza 96% din actiuni. Valoarea operatiunilor de marti cu actiunile producatorului de motoare electrice a fost de 56 milioane de lei.
Actiunile societatii Ana-Imep, care activeaza tot in domeniul productiei de motoare electrice a urcat ieri cu aproape un procent. Dupa ce au urcat pana la 2.100 lei/actiune, titlurile Ana-Imep au inchis sedinta la pretul de 2.000 lei/actiune. Tranzactiile cu actiunile companiei au totalizat 51 milioane de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels