Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Petrom pierd teren la Bursa

28.11.2002, 00:00 12

Actiunile celei mai mari companii listate la Bursa, Petrom, au continuat sa scada si in sedinta de ieri. De aceasta data scaderea a fost mai accentuata,. Pretul actiunilor a coborat la inchidere cu 4% fata de ziua anterioara. Cotatia de inchidere a coincis cu pretul minim al zilei - 1.220 lei/actiune.
Indicele BET, in care actiunile Petrom au o pondere de 25%, a pierdut aproapre 2% fata de marti, si a coborat la final sub pragul de 1.600 de puncte, ajungand la valoarea de 1.595,2 puncte.
Actiunile Bancii Transilvania au continuat tendinta de scadere lenta. Pretul actiunilor a pierdut ieri inca 50 de lei, ajungand la final la 3.300 lei/actiune, cu 1,5% mai mutin fata de cotatia precedenta.
Brokerii pun evolutia din ultima perioada a Bursei pe seama scaderii volumului plasamentelor in actiuni. "Cei care au cumparat actiuni in august si septembrie nu mai au acum bani pentru a realiza alte plasamente, iar investitori noi nu prea au mai aparut in ultima perioada," comenta ieri un broker. Valoarea tranzactiilor de ieri de la Bursa a fost de 24 miliarde de lei.
Actiunile producatorului de ambalaje MJ Maillis au pierdut ieri 0,5%, ajungand la inchidere la pretul de 28.300 lei/actiune. Maillis a convocat o Adunare Generala a Actionarilor (AGA) care va discuta majorarea capitalului social si distribuirea de actiuni gratuite celor care detin actiuni data de inregistrare, ulterioara AGA. Interpretatea pe care CNVM a dat-o legii valorilor mobiliare indica faptul ca sunt indreptatiti sa primeasca actiuni gratuite actionarii inregistrati la data de referinta, acceasi care confera si dreptul de a participa la AGA. Investitorii puteau cumpara actiuni pentru a participa la AGA pana la data de 20 noiembrie.
Actiunile singurului producator de aluminiu primar din Romania, Alro Slatina au pierdut 6,5% fata de pretul din sedinta de marti. Ultima tranzactie cu actiunile Alro s-a realizat la pretul de 14.500 lei/actiune.
Singura societate de investitii financiare care a consemnat la inchidere o scadere a pretului fata de ziua anterioara a fost SIF Banat-Crisana, ale carei actiuni au fost si cele mai tranzactionate dintre societatile de investitii financiare. Ultima tranzactie cu actiunile acesteia s-a realizat la pretul de 3.100 lei/actiune, iar valoarea tranzactiilor a fost de peste 2,7 miliarde de lei. Celelalte patru SIF au ramas la preturile din ziua anterioara.
Actiunile Santierului Naval Orsova au consemnat o noua crestere a pretului, pe fondul mentinerii lichiditatii la un nivel relativ ridicat. Ultimul transfer de ieri s-a realizat la pretul de 27.500 lei/actiune, cu 5,8% mai mutl fata de cotatia precedenta. S-au transferat titluri in valoare de 404 milioane de lei.
Actiunile Bancii Romane pentru Dezvolatare vor fi reintroduse la tranzactionare incepand de azi in baza unei hotarari a CNVM. Banca a publicat un nou convocator pentru AGA in care se va discuta majorarea capitalului social. Data de referinta pentru participarea la AGA a ramas aceeasi.
Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au fost ieri cele mai tranzactionate de pe piata RASDAQ. Pretul mediu a urcat cu 8,5% fata de marti. Valoarea celor 22 de oparetiuni de ieri a fost de peste 1 miliard de lei.
Tranzactiile cu actiunile producatorului de ulei s-au realizat la preturi cuprinse intre 210.000 si 230.000 lei/actiune, iar pretul mediu al actiunilor transferate ieri a fost de 218.470 lei/actiune. De la listarea pe piata RASDAQ, la mijlocul acestei luni, pretul actiunilor Argus a fluctuat intre 165.000 si 300.000 lei/actiune.
In singura operatiune de ieri cu actiunile companiei Optica Timisoara s-au transferat actiuni in valoare de 1 miliard de lei. Pretul la care s-a realizat transferul a fost de 20.000 lei/actiune, cu 185% mai mare fata de cotatia precedenta. Pachetul reprezinta 3% din actiunile societatii, care este detinuta de compania Bega din Timisoara. Bega controleaza peste 90% din actiunile Optica si va fi obligata, sa deruleze o oferta publica de preluare pentru a delista societatea de pe pietele reglementate de capital.
Producatorul de ciment Lafarge Romcim Bucuresti a pierdut 2,8% fata de pretul din ziua precedenta. Tranzactiile de ieri, in valoare de 213 milioane de lei, s-au realizat la preturi cuprinse intre 185.000 si 186.000 lei/actiune.
Actiuniile companiei Unisem Bucuresti, care activeaza in domeniul agriculturii, au pierdut miercuri 13,8% fata de pretul medie anterior. Pretul la care s-au perfectat cele sapte tranzactii de ieri a oscilat intre 450 si 570 lei/actiune. Unisem are un capital social de 211 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Principalul actionar este SIF Muntenia, care controleaza 69% din actiuni. Sociatetea este listata la Categoria a II-a a pietei RASDAQ.
La Categoria I, pretul actiunilor Romarta Bucuresti a coborat cu 6,4% fata de pretul mediu anterior. Toate cele sapte tranzactii de ieri, in valoare de 71 milioane de lei s-au realizat la pretul de 3.000 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO