Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Petrom, la maxim istoric

24.11.2004, 00:00 42

Cumparatorii au urcat din nou ieri pretul actiunilor Petrom, cotatia actiunilor comopaniei atingand un nou maxim istoric.
Actiunile Petrom au fost cotate la un pret record de 2.890 lei/actiune, pe fondul unei usoare presiuni la cumparare, titlurile castigand 2,5%. Titlurile au atins pretul maxim in ultimul sfert de ora de tranzactionare, inchiderea facandu-se tot la acea cotatie. "La Petrom e clar ca sunt cumparatori mari, deoarece profilul actiunii nu se potriveste speculatorilor. Se cumpara pe niste perspective, pe increderea in evolutia viitoare a companiei dupa achizitia de catre OMV. Pe final de an ma astept ca actiunile Petrom sa atinga pretul de 3.000 lei/actiune, fiind posibil sa-l si depaseasca cu putin. " a comentat Nicolae Pascu, analist in cadrul societatii de brokeraj SSIF Broker. Cu titlurile Petrom s-au derulat tranzactii de 16,1 miliarde de lei.
Actiunile Impact au reatins maximul din ultimul an de 6.000 lei/actiune. Analistii spun ca aprecierile din ultima perioada s-au datorat modificarii perspectivelor pentru companie o data cu intrarea unor investitori mari in actionaritaul societatii, de aceste cresteri din ultimele saptamani fiind "responsabili" tocmai acesti cumparatori mari, posibil investitori straini de natura fondurilor de investitii. Ultima tranzactie cu actiunile Impact s-a derulat la 5.900 lei/actiune, in crestere cu 1,7% fata de cotatia precedenta.
Actiunile SIF Transilvania, revenite ieri la tranzactionare dupa Adunarea Generala a Actionarilor nu au avut o evolutie linistita, incheiind ziua cu in scadere cu 0,5%. Pe piata aparusera informatii conform carora actionarii societatii au aprobat majorarea pragului de detinere pana la 5%, dar comunicatul oficial al societatii a precizat ieri ca la Adunarea Generala nu au fost intrunite conditiile de cvorum. "Investitorii nu se mai grabesc sa actioneze  pe seama "povestilor" legate de pragul de detinere. Actiunile SIF Transilvania o sa creasca pe seama acestui lucru, numai daca se ridica efectiv acel prag de detinere si acest lucru se anunta si in mod oficial. Si bineinteles o sa creasca daca o sa fie cauze de natura economica care sa justifice acest lucru" a precizat Nicolae Pascu.
Actiunile SIF Oltenia au castigat ieri 2,75, cotatia la inchidere fiind de 7.700 lei/actiune. Tranzactiile au insumat 15,3 miliarde de lei. Analistii considera ca pe termen scurt, cotatia SIF Oltenia este posibil sa se duca pana la 7.850 lei/actiune.
Actiunile Rulmentul au castigat peste 7%, inchiderea facandu-se la prteul de 1.970 lei/actiune. Valoarea operatiunilor a fost de 801 milioane de lei. In presa locala au aparut informatii potrivit carora societatea este scutita prin legea de aprobare a privatizarii Tractorul de plata tuturor dobanzilor si penalitatilor aferente obligatiilor bugetare ale Rulmentul, datorate la data schimbului de actiuni intre titlurile detinute de SIF Transilvania la Tractorul si cele detinute de AVAS la Rulmentul. Pana in prezent nu a venit nici o declaratie oficiala privind acest schimb.
Ieri s-au derulat si doua tranzactii speciale cu actiunile Oil Terminal, prin care s-a transferat un pachet total de 10,2 milioane de actiuni. Tranzactiile s-au realizat la un pret de 2.400 lei/actiune, valoarea lor depasind 24,5 miliarde de lei.
Caseta
CNVM s-a inteles si cu sarbii
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a semnat un Memorandum de intelegere cu autoritatea similara din Republica Serbia. Acordul are in vedere, printre altele, si oferirea de asistenta in investigatii.



Piata RASDAQ
Ieri s-au derulat mai multe tranzactii ridicate cu o serie de emitenti, care in general sunt caracterizati de o lichiditate extrem de redusa.
Pentru a doua sedinta consecutiv, cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile Grupului IATSA Pitesti, listate la Categoria a II-a. La fel ca in ziua precedenta, cu aceste titluri s-a derulat o singura tranzactie, dar de proportii mari. Si pretul a ramas constant, operatiunea de ieri perfectanu-se tot la 28.800 lei/actiune. Pachetul transferat reprezinta 4,4% din capitalul social al companiei, in urma cu o zi transferanu-se 5,2% din actiuni. Valoarea transferului a fost de 7,7 miliarde de lei. Actionarul majorotar al companiei este omul de afaceri Tiberiu Postelnicu, care detine in nume propriu 52,4% din actiuni, si prin intermediul  retelei de distributie Total Distribution Group, unde tot el este actionar majoritar, mai controleaza o participatie de 20,9%.
Actiunile comerciantului de aparate electrice Hermes Petrosani, listate la Categoria de Baza, au facut obiectului unei singure operatiuni, prin intermediul acesteia transferandu-se 27,7% din numarul total de actiuni. Investitorul care a achizitionat acel pachet a platit un pret de 75.335 lei/actiune, cu aproape 10% mai ridicat fata de cotatia medie precedenta. Transferul a totalizat 4,5 miliarde de lei.
Ieri s-a transferat si un pachet de 2,6%din actiunile companiei hoteliere Bega Turism din Timisoara. Cea mai mare parte a actiunilor au fost transferate la pretul de 68.900 lei/actiune, determinand o apreciere de 23% a cursului mediu. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,9 miliarde de lei. Compania este controlata de oamenii de afaceri Valentin si Emil Cristescu (frati), care impreuna au o participatie majoritara in cadrul Bega Turism.
Actiunile producatorului de utilaje pentru industria textila Atric Bucuresti au castigat 5,7% la nivelul cotatiei medii. Toate cele zece tranzactii s-au realizat la pretul de 55.000 lei/actiune, valoarea operatiunilor depasind 1 miliard de lei. Pachetul total transferat reprezinta  4,5% din capitalul social al companiei. Principalul actionar al Atric este Strick Systeme SRL, care detine o participatie de 49,5%.
Tranzactii de peste 1 miliard de lei s-au facut si cu actiunile Grandemar. Cotatia medie a titlurilor a fost in jurul a 1.400 lei/actiune, in scadere cu peste 23%.
Actiunile Socep au inregistrat o apreciere usoara de 0,7%, pe fondul unor tranzactii de 1,5 miliarde de lei.  Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 2.700 lei/actiune, apropiat de cotatia medie la care aceste titluri au fost tranzactionate.
Titlurile Rompetrol SA (VEGA) au castigat 0,6%, inchiderea facandu-se la pretul de 669 lei/actiune. Operatiunile au insumat 1,2 miliarde de lei. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO