Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Petrom, in scadere

08.10.2003, 00:00 9

Actiunile celei mai mari companii cotate, SNP Petrom, au confirmat ieri tendinta descendenta care a inceput sa se contureze de la inceputul saptamanii trecute. Pretul de inchidere de ieri al actiunilor Petrom, de 1.340 lei/actiune este cel mai mic din ultimele trei luni.
Cei mai multi dintre brokeri se feresc sa faca previziuni in privinta actiunilor companiei petroliere in conditiie in care nu este clar daca procesul de privatizare, care include si o operatiune de majoarare a capitalului social, se va realiza si in beneficiul actionarilor minoritari.
Actiunile Petrom au fost ieri cele mai tranzactionate de le Bursa, in principal datorita unei singure tranzactii, in care s-au transferat 10 milioane de actiuni in valoare de 13,5 miliarde de lei. Tendinta pretului a fost descendebnta pe intreg parcursul zilei, iar cotatia de inchidere a fost minimul sedintei. Valoarea totala a tranzactiilor cu actiunile companei petroleire a fost de 15,3 miliarde de lei.
Actiunile companiei de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti au consemnat o valoare a tranzactilor mult mai mare fata de o zi normala de tranzactionare, 8 miliarde de lei, in conditiile in care ieri a fost ultima zi in care se puteau cumpara actiuni ale companei la un pret mult mai mic decat cele de pe piata. Cotatia a oscilat ieri intre 4.400 si 4.600 lei/actiune, iar pretul de inchidere a fost de 4.550 lei/actiune.Pentru astazi este asteptata o scadere de cateva procente a cotatiei actiunilor. "Ma astept ca pretul actiunilor Impact sa scada pana la aproximativ 4.100 lei/actiune, si sa existe o presiune la vanzare datorita investitorilor care vor vinde o parte din actiuni cu scopul de a subscrie in cadrul majorarii de capital. Actiunile Impact se vor mentine, cel putin cateva zile printre cele mai tranzactionate de pe piata," a spuns Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision.
Tendinta descendenta a actiunilor Petrom a coincis ieri cu o tendinta mai evidenta de scadere in randul celorlalte companii mari. Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltate au coborat cu 0,6% pana la 17.600 lei/actiune, in conditiile in care valoarea tranzactiilor a fost de 1,7 miliarde de lei. Banca Transilvania si-a continuat insa evolutia linistita cu care i-a obisnuit pe brokeri, pretul de inchidere, de 3.600 lei/actiune, fiind identic cu cel anterior.
Tendinta actiunilor celor cinci societati de investitii financire a fost din nou una descendenta, astfel ca indicele BET-FI a pierdut 0,6%. Doua dintre SIF-uri, Oltenia si Moldova, au pierdut cate 50 de lei iar celelelte trei SIF-uri au ramas la preturile anterioare.
O crestere surprinzatoare a cotatiei si a valorii tranzactiilor fata de zilele anterioare a apartinut actiunilor producatorului de medicamente Terapia Cluj-Napoca. Cotatia de inchidere, de 4.350 lei/actiune a fost cu 5% mai mare decat valoarea anterioara, iar actiunilor tranzactionate au insumat 400 milioane de lei.



Piata Rasdaq
Un pachet de actiunui reprezentand 10% din capitalul companiei agricole Cerealcom Alexandria a fost transferat ieri la Bursa Electronica RASDAQ pentru 70 miliarde de lei (2,1 milioane de dolari. Tranzactia s-a realizat la pretul de 1.350 lei/actiune.
Tranzactia a fost prima realizata pe piata RASDAQ cu actiunile Cerealcom, societate listata in luna aprilie a acestui an. Cerealcom este controlata de Interagro, care detine 55% din actiuni si o alta companie a acelusi grup de firme, Interaction SRL, cu 23%. Brokerii spun ca este vorba cel mai probabil de un transfer de actiuni intre cele doua companii. Ceralcom are un capital social de 518 miliarde de lei si a realizat in 2002 un profit net de 35 miliarde de lei.
In alta tranzactie de valoare ridicata a fost transferat un pachet de 7% din actiunile casei de comert Uzinexport Bucuresti. Tranzactia, in valoare de 9,1 miliarde de lei s-a realizat la pretul de 9.000 lei/actiune. Pe piata s-au mai realizat alte 18 tranzactii le preturi care au urcat pana la 9.100 lei/actiune. Cotatia medie a coborat cu 1% fata de valoarea anterioara.
Actiunile Banci Comerciele Carpatica au oscilat la fel ca in ultimele luni intre 18.500 si 19.000 lei/actiune. In cele trei operatiuni ale zilei s-au transfarat actiuni in valoare de 231 milioane de lei. Cotatie medie a pierdut 1,8% fata de valoarea anterioara.
Cele mai tranzactionate actiuni de la categoria a II-a a pietei au fost cele ale producatorului de carton Vrancart Adjud, care au facut obiectul a trei operatiuni in valoare de 156 milioane de lei. Cotatia a atins 80.000 lei/actiune, aproape de maximul istoric, de 89.000 lei/actiune, atinsa saptamana trecuta. Vrancart este detinuta de SIF Banat-Crisana in proportie de 93%, iar brokerii se asteapta ca o oferta obligatorie de sa fie lansata in urmatoarele luni.
Actiunile producatorului de camasi Braiconf Braila au urcat ieri cu 2,4% fata de luni, fiind cele mai tranzactionate de la categoria I. Tranzactiile s-au realizat la preturi cuprinse intre 26.000 si 27.000 lei/actiune, iar actiunile transfetrate au insumat 104 milioane de lei. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO