Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Petrom, din nou in corzi

14.10.2005, 18:33 11

Ordinele mari de vanzare au coborat ieri pretul actiunilor Petrom cu 1,3%, aceste titluri continuand astfel sa se mentina pe tendinta de scadere pe care se afla de cateva luni.

Actiunile Petrom au facut ieri obiectul unor tranzactii de 9,5 mil. lei (2,6 milioane de euro). Ultima dintre ele s-a perfectat la pretul de 0,449 lei/actiune.

"Continua sa se vanda foarte puternic pe aceste actiuni si piata nu mai poate absorbi excesul de oferta din piata, asa ca pretul scade. Din piata se vede ca e aceeasi tendinta care dureaza de vreo doua luni de cand pretul urcase la 0,5 lei/actiune. Cel putin mie, evolutia de azi (ieri - n. red.) nu mi-a lasat impresia ca s-a terminat ce era de vandut. In stilul in care se vinde, ma astept ca actiunile Petrom sa mai scada in continuare", a comentat Adrian Ceuca, director de tranzactionare la SSIF Broker.

El mai spune ca e important ca au inceput sa se gaseasca totusi si cumparatori care considera ca merita sa cumpere la preturile actuale. "Si eu cred ca actiunile Petrom au ajuns la un pret atractiv pentru o investitie pe termen mediu", afirma Ceuca.

Unii analisti considera ca evolutia actiunilor Petrom din ultimele luni a confirmat in linii mari si rezultatele financiare semestriale ale companiei.

"Urmarind rezultatele financiare obtinute, se poate spune ca Petrom, cu un profit net de peste 6.000 mld. lei vechi (0,6 mld. lei noi) la finalul lunii iunie ramane in continuare una dintre companiile usor supraevaluate de pe piata bursiera romaneasca, in conditiile in care investitorii plateau la data respectiva peste 489 de lei vechi (0,048 lei noi) pentru fiecare 100 de lei vechi (0,01 lei noi) din cifra de afaceri. Aprecierea este facuta, in acest caz, exclusiv pe baza indicatorului capitalizare bursiera/cifra de afaceri, si arata valoarea la care apreciaza investitorii fiecare unitate din cifra de afaceri a societatii", spune Laurentiu Rosoiu, analist in cadrul societatii de brokeraj Active International.

Dupa avansul din sedinta precedenta, actiunile Rompetrol Rafinare au dat inapoi, bariera de 0,12 lei/actiune parand din nou un obstacol mult prea greu de trecut.

"E foarte interesant cum s-a schimbat situatia pe aceste actiuni. Daca miercuri au fost ordine de cumparare pentru 3-4 milioane de actiuni, in schimb azi (ieri - n. red.) s-au vandut pachete de cate 3-4 milioane de titluri", spune Ceuca.

Un pas inapoi au facut si actiunile SIF, care au suferit o corectie in medie de 1%.

Cu exceptia titlurilor SIF Muntenia, in cazul tuturor celorlalte SIF-uri s-au derulat si tranzactii speciale, cu valori intre 0,12 - 0,16 milioane de euro. Actiunile SIF Oltenia au inchis ieri la 2 lei/actiune, mai jos cu 0,5%, in timp ce tranzactia speciala s-a derulat la un pret de 2,01 lei/actiune. In cazul titlurilor SIF Moldova, ultimul pret din piata a fost de 1,7 lei/actiune, in scadere cu 2,3%. Tranzactia speciala care a implicat aceste actiuni s-a perfectat la 1,73 lei/actiune.

Bursa per ansamblu a inregistrat o scadere de 0,7% la nivelul indicelui de referinta BET.



Codul fiscal pastreaza taxarea diferentiata a castigurilor din actiuni

Castigul obtinut din vanzarea de actiuni dobanzite inainte de 1 ianuarie 2006 va fi taxat cu 1%, in timp ce impozitul majorat de 16% va fi aplicat tranzactiilor cu actiuni dobandite dupa aceasta data, potrivit ultimei forme la care a ajuns proiectul de modificare a Codului fiscal. Obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului catre Fisc revine brokerilor, iar operatiunea va trebui facuta la fiecare tranzactie. Impozitul astfel calculat si retinut va reprezenta plata anticipata in contul impozitului trimestrial datorat de investitor. Adica pe langa impozitul pe tranzactie, brokerul trebuie sa mai calculeze si castigul, respectiv pierderea inregistrata de un client la nivel trimestrial, determinate ca diferenta intre castigurile si pierderile inregistrate in cursul trimestrului respectiv, dar avand in vedere cele doua componente: titluri tranzactionate si care au fost cumparate inainte de 1 ianuarie 2006, si actiuni vandute dar dobandite dupa aceasta data. Toate aceste calcule trebuie facute la sfarsitul fiecarui trimestru, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului incheiat. Dupa incheierea calculului trimestrial si stabilirea impozitului, are loc regularizarea cu platile anticipate facute de client in contul fiecarei tranzactii din cursul trimestrului incheiat. Tot brokerul are in sarcina stabilirea diferentei dintre impozitul trimestrial datorat de client si cel deja retinut. Sunt excluse aici titlurile de participare la fondurile deschise de investitii, partile sociale si actiunile emise de societati inchise. Codul fiscal defineste castigul din vanzarea de actiuni ca fiind reprezentat de diferenta pozitiva dintre pretul de vanzare si pretul de cumparare diminuata, dupa caz, cu comisioanele datorate intermediarilor. Determinarea castigului trebuie facuta la data incheierii fiecarei tranzactii. Anul viitor vor fi taxate cu o cota de 16% si veniturile din dividende. (Razvan Voican)



Piata RASDAQ

Pe parcursul sedintei de ieri de pe Rasdaq investitorii au manifestat un interes ridicat pentru actiunile Braiconf, valoarea totala a transferurilor cu aceste titluri fiind de peste 152.000 de lei (42.400 de euro).

Inceputul de sedinta a fost unul negativ, pretul actiunilor companiei de confectii din Braila coborand pana la un minim zilnic de 0,6 lei/actiune in conditiile unei presiuni la vanzare. La acest nivel au revenit insa si cumparatorii care au urcat cotatia titlurilor Braiconf pana la 0,64 lei/actiune, peste pretul de referinta stabilit in sedinta anterioara. Ultimul transfer cu actiunile Braiconf s-a efectuat la un pret de 0,62 lei/actiune, mai mic cu 1,6% fata de ziua precedenta. Braiconf Braila dispune de un capital social de 4,5 milioane de lei (1,25 milioane de euro). Actionariatul societatii este foarte dispersat, cel mai important actionar fiind fondul de investitii Romanian Reconstruction Capial, cu o participatie de aproximativ 7,6% din titlurile Braiconf. Restul capitalului social se afla in posesia investitorilor minoritari cu detineri de sub 5%.

Cotatia titlurilor producatorului bucurestean de medicamente Biofarm si-a continuat si ieri cursa ascendenta, atingand un maxim de 0,49 lei/actiune. Ultimul transfer cu titluri Biofarm s-a realizat la un pret de 0,48 lei/actiune in conditiile in care la inceputul sedintei actiunile producatorului de medicamente se tranzactionau la un pret de 0,47 lei/actiune. In aceste conditii pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,4797 lei/actiune, in crestere cu 2,2% fata de sedinta anterioara. Valoarea totala a tranzactiilor realizate cu actiuni Biofarm a fost ieri de 661.200 de lei (184.100 de euro).

La Categoria a II-a cele mai tranzactionate au fost actiunile producatorului de materiale de constructii Elpreco Craiova, cu un rulaj zilnic de 77.800 de lei (21.700 de euro). Cotatia titlurilor Elpreco a crescut pe parcursul sedintei de ieri cu 16%, dupa ce compania a anuntat finalizarea unui proiect de investitii de 4,5 milioane de euro intr-o fabrica de pavele din beton. Pe fondul unei puternice presiuni la cumparare pretul actiunilor societatii craiovene a urcat ieri pana la un maxim de 59,9 lei/actiune, incheind sedinta de tranzactionare la un nivel de 58 de lei/actiune.

Pe fondul unui rulaj scazut cotatia titlurilor operatorului portuar Romportmet Galati a iesit de pe palierul in care a oscilat in ultimele doua saptamani. Astfel, ultima tranzactie cu titluri Romportmet s-a realizat la un pret de 6,2 lei/actiune, nivel egal cu maximul zilei si in crestere cu 1,63% fata de sedinta anterioara. Valoarea totala a tranzactiilor realizate ieri cu actiuni Romportmet a fost de 9.800 de lei (2.700 de euro). stelian.vezentan@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO