Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Petrom au crescut

28.07.2004, 00:00 27

Actiunile Petrom au castigat ieri 1,3%, confirmand asteptarile unei anumite parti a analistilor care nu se asteptau  la o scadere sustinuta a acestor titluri.
Tranzactiile cu actiuni Petrom au fost mai reduse decat in ultimele doua sedinte, cand s-au consemnat scaderi mai importante. Operatiunile de ieri au insumat 9,1 miliarde lei, in sedinta precedenta transferurile depasind 45 miliarde lei. Cumparatorii au fost mai activi ieri mai ales in prima parte a sedintei, in timp ce a doua parte a fost dominata de vanzatori. Actiunile Petrom au fost cotate ieri la un pret maxim de 2.440 lei/actiune, in timp ce ultima tranzactie s-a derulat la pretul de 2.400 lei/actiune. Brokerii spun ca atunci cand s-a calculat pretul pe care OMV il va plati pentru pachetul de 33,34% si s-a tras concluzia ca investitorii nu vor mai fi tentati sa cumpere actiuni la cotatii in jurul a 2.400 lei/actiune, pretul platit de OMV fiind in jurul a 2.186 lei/actiune, nu s-a tinut cont si de costurile pe care OMV le va suporta in uma privatizarii si de investitiile pe care aceasta companie le va derula, impreuna cu noile perspective care apar pentru Petrom.
 O apreciere au inregistrat si actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia), care au urcat cu 2,3%, pretul de la inchidere de 617 lei/actiune fiind acelasi inregistrat si la finele sedintei de vineri. Tranzactiile cu aceste actiuni au insumat 4,1 miliarde lei.
 Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale Siretului Pascani, care au inregistrat si o crestere destul de importanta de 2,8%, dupa ce comapnia a anuntat ca intentioneaza sa deruleze o noua operatiune de majorare a capitalului social, prin vanzarea de actiuni noi la un pret de 1.600 lei/actiune, valoarea nominala a unei astfel de actiuni fiind de 1.000 lei. Valoarea tranzactiilor care au implicat actiuni Siretul a fost de 11,7 miliarde lei.
Actiunile companiei de constructii Impact Bucuresti au pierdut 0,8% , ultimul pret fiind de 4.960 lei/actiune. Transferurile au totalizat 1,7 miliarde lei.
Compania Eforie Nord a anuntat ca nu  a fost schimbata conducerea societatii, datorita faptului ca Adunarea Generala a Actionarilor, care ar fi putut opera o astfel de schimbare, nu a fost  convocata. In aceste conditii, administratorii Eforie raman cei inregistrati la Registrul Comertului. Saptamana trecuta au aparut informatii potrivit carora prin neprezentarea actionarului majoritar, reprezentat de SIF Transilvania, la o sedinta  a AGA, actionarii minoritari au schimbat conducerea companiei.
Potrivit reprezentantilor Eforie, compania nu a publicat o  solicitare in vederea convocarii AGA in Monitorul Oficial si/sau in presa, astfel nefiind indeplinite conditiile pentru ca o astfel de reuniune sa se desfasoare in mod legal.



Piata RASDAQ
Un pachet de 9,9% din actiunile companiei hoteliere Mangalia a fost transferat ieri, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni depasind 3,9 miliarde lei.
Cele mai multe din tranzactii s-au perfectat la pretul de 3.000 lei/actiune, cotatia medie neinregistrand modificari substantiale. Cel mai important actionar al companiei este Asociatia Salariatilor, cu o participatie de 36,4%, un pachet de 6,7% din actiuni fiind controlat de persoana fizica Liviu Scarlat.
Actiunile producatorului de tuburi si placi din material plastic Siderma Bucuresti au facut obiectul a doua tranzactii, dar pachetul de actiuni transferat a fost masiv, reprezentand 7% din capitalul social al companiei. Actionarul majoritar al Siderma este  compania italiana Flessopak SRL, care detine 51% din actiuni, cel mai important actionar minoritar fiind Asociatia Salariatilor, cu o detinere de 35,5%. 
Din punct de vedere ale numarului de transferuri realizate pe piata, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale producatorului de ulei Argus Constanta. Cotatia Argus a oscilat intre 24.500 lei si 25.000 lei/actiune, pretul mediu inregistrand o apreciere usoara de 0,7%. Valoarea tranzactiilor a fost de 426 milioane lei.
O apreciere usoara au inregistrat si actiunile producatorului de lactate Prodlacta Brasov, cotatia medie a acestor titluri urcand cu 0,6%. Cu actiunile Prodlacta s-au realizat insa numai patru tranzactii, in valoare totala de 406 milioane lei. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 21.000 lei/actiune, care reprezinta si cotatia minima pentru aceste actiuni inregistrata ieri.
La Categoria I, cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile producatorului de pompe si compresoare Aversa Bucuresti. La nivelul pretului mediu, aceste actiuni au pierdut peste 7,6%, aceasta scadere venind de altfel dupa aprecierile importante inregistrate in ultima perioada. Actiunile Aversa raman in atentia  investitorilor datorita mai ales procesului de privatizare a companiei. Compania a fost scoasa la vanzare de AVAS, actionarul majoritar, care detine 66% din actiuni.
Ieri au fost raportate si tranzactiile derulate in cadrul a trei oferte publice, cele mai ridicate tranzactii derulandu-se in cadrul ofertei publice de cumparare pentru un pachet de 29% din actiunile Tar Decirom Constanta, cea mai mare parte din acest pachet fiind reprezentata de  actiunile detinute de AVAS, care controla 23,1% din capitalul social al comapniei. Doi investitori persoane fizice  au facut oferte pentru pachetul respectiv, cel mai mare pret, de 6.000 lei/actiune,  oferindu-l Ilie Albastroiu. Tranzactiile raportate ieri s-au derulat  la pretul de 6.000 lei/actiune, valoarea acestora fiind de 550 milioane lei. Albastroiu a achizitionat 23,1% din actiunile companiei.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO