Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Oltchim au urcat cu 9,2 procente intr-o singura zi

07.09.2000, 00:00 12



Actiunile Oltchim Ramnicu Valcea au realizat in sedinta de ieri o crestere de exceptionala, de 9,2%, despre care brokerii spun ca ar putea fi generata de speculatii privind privatizarea societatii. Pe de alta parte, Oltchim a obtinut rezultate excelente in primele sase luni ale anului.

"Profitul net a crescut in termeni reali de 2,2 ori in primul semestru, cifra de afaceri a urcat cu 13,4%, iar profitul din operare cu 82%. Sunt rezultate bune care pot justifica o asemenea crestere" a comentat traderul unei societati de valori mobiliare straine.

Pe de alta parte, operatorii considera ca actiunile Oltchim sun subevaluate in prezent, iar posibilitatea privatizarii societatii poate urca cursul actiunilor.

Oltchim a terminat ieri la 830 lei/actiune, nivel in crestere cu peste 13% fata de inceputul lunii.

Titlurile producatorului de medicamente Terapia au incheiat inca o sedinta de crestere, cotatia emitentului urcand ieri pana la 1.360 lei/actiune, nivel mai mare cu 0,7% fata de cel al sedintei precedente.

"Terapia este o societate buna si de aceea exista cere pentru aceste titluri. Terapia se cumpara!" a comentat acelasi trader, referindu-se la trendul ascendent pe care s-au situat in ultima perioada aceste actiuni.

Titlurile Bancii Turco Romane au surprins ieri operatorii pietei pietei cu o crestere de peste 12%, pe care multi dintre ei o considera inexplicabila.

Ultima tranzactie cu actiunile acestei banci a fost la 2.300 lei/actiune. Transferurile s-au realizat ieri la preturi situate intre 2.150 lei/actiune si 2.300 lei/actiune.

Actiunile BTR au inregistrat in jumatate a anului o scadere destul de severa a cotatiei, care a coborat de la maximul de 3.300 lei/actiune, inregistrat in luna ianuarie pana la minimul de 1.830 lei/actiune in august. Scaderea s-a produs in ciuda programului de investitii si extindere a retelei teritoriale realizata de BTR.

Titlurile producatorului de bere Bermas Suceava au incheiat sedinta de ieri la 4.000 lei/actiune, in crestere cu 2,6% fata de sedinta precedenta.

Tranzactiile s-au realizat la preturi situate intre 4.000 si 4.100 lei/actiune. Brokerii spun ca aceste actiuni sunt cautate in special de micii investitori, pentru dividendele pe care le acorda societatea.

Bermas a fost privatizata cu ajutorul Programului Asociatiei Salariatilor, care s-a angajat sa achite actiunile societatii in rate, din dividendele incasate.

Titlurile Automobile Dacia au anulat ieri toata cresterea realizata in sedinta anterioara, dupa ce pretul acestor actiuni a coborat ieri cu 5,5%, pana la nivelul de 520 lei/actiune.

Societatile Pumac Bucuresti si Apollo Bucuresti au realizat ieri peste 55% din valoarea tranzactiilor pietei extrabursiere Rasdaq, care a fost la inchiderea sedintei de 8,2 miliarde de lei, in scadere cu peste sase miliarde fata de sedinta precedenta.

Pe primul loc in topul celor mai tranzactionate societati s-a situat Pumac Bucuresti, producator de utilaje pentru industria textila, care a transferat 7.500 actiuni in valoare de 2,6 miliarde de lei, beneficiind si de o tranzactie speciala care a vizat un numar de 5.000 actiuni. Pretul actiunilor a fost stabil pe toata durata sedintei atat in piata, la 347.175 lei/actiune nivel la care s-a realizat si tranzactia speciala. Fata de ziua precedenta pretul mediu a consemnat o crestere importanta de 247%, de la 100.000 lei/actiune la 347.175 lei/actiune.Producatorul de ciorapi Apollo Bucuresti a transferat in doua tranzactii egale un numar de 2,85 milioane de actiuni, reprezentand aproximativ 8% din capitalul social, pentru care un investitor a platit 2,2 miliarde de lei. Pretul unei actiuni a variat intre 748 lei si 803 lei, la inchidere.

Restul societatilor s-au aflat la o distanta considerabila, consemnand valori ale tranzactiilor sub 800 milioane de lei.

Pentru Geromed Medias, producator de sticla plata, s-au realizat 21 de operatiuni de vanzare-cumparare, cele mai multe tranzactii din top 10, prin care s-au transferat 138.527 actiuni in valoare de 266 milioane de lei. Pretul actiunilor a oscilat pe parcursul sedintei intre 1.200 lei/actiune si 2.000 lei/actiune, inchizand la 1.800 lei/actiune.

Cea mai semnificativa crestere a pretului mediu, de 1.683%, a consemnat-o Comal Perla Sighisoara, societate din domeniul comertului cu amanuntul, pentru care s-au transferat in trei tranzactii 142.815 actiuni in valoare de 764 milioane de lei. In sedinta de miercuri, pretul unei actiuni a fost stabil la 5.531 lei.

Pentru Ana-Imep Pitesti, producator de motoare si generatoare electrice, s-au tranzactionat peste 115.000 actiuni la un pret ce a variat intre 1.500 lei/actiune si 1.700 lei/actiune. Pentru transferul actiunilor s-au platit aproximativ 200 milioane de lei.

In sedintele de marti si miercuri, fara aportul semnificativ al catorva societati, valoarea operatiunilor de vanzare-cumparare s-ar fi situat la un nivel extrem de redus, in jurul a 3-4 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO